Δημήτρης Τζιαντζής
▸ Διεκδίκηση… «πολιτικής αλλαγής», χωρίς όμως να ζητάει εκλογές
Στην προστασία των μεσαίων και παραγωγικών τάξεων ρίχνει βάρος ο Αλέξης Τσίπρας με σωρεία συσκέψεων και συναντήσεων, ενόψει της επίσκεψής του στη ΔΕΘ στις 18-19 Σεπτεμβρίου αλλά και εσωκομματικών διαβουλεύσεων για την αντιπολιτευτική τακτική. Σε αυτό το επίπεδο γίνεται σαφές ότι τα στελέχη και το κόμμα ανεβάζουν τους αντιπολιτευτικούς τόνους, ενώ αντίθετα ο ίδιος ο Α. Τσίπρας, όπως τόνισε και στην πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στο Open, θα μείνει προσηλωμένος στη «στάση υπευθυνότητας που κρατά», ανεβάζοντας ωστόσο τα ντεσιμπέλ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αυτό το πλαίσιο ακόμα και ο σύμβουλος του Τσίπρα Νίκος Καρανίκας καταδίκασε τις αποδοκιμασίες του κόσμου στον Κυριάκο Μητσοτάκη στη διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας στον Μίκη Θεοδωράκη, λέγοντας ότι «όταν πάει ένας πρωθυπουργός να τιμήσει ένα νεκρό, το σεβόμαστε, δεν γιουχάρουμε». Στο πλαίσιο αυτής της στάσης, το ηγετικό επιτελείο της Κουμουνδούρου επιμένει στην τακτική του «ώριμου φρούτου». Σε ερώτηση για ποιο λόγο το κόμμα του δεν ζητάει εκλογές, εξήγησε ότι η πρωθυπουργική του εμπειρία τον κάνει να «μην καθοδηγείται από εξάρσεις της στιγμής» και πως οι εκλογές θα έρθουν κάποια στιγμή λίγο-πολύ από μόνες τους, όταν η κυβέρνηση κατανοήσει ότι δεν μπορεί άλλο να «συγκρατήσει τις απώλειές της». Αυτή η στάση συναντά αντιδράσεις στην Κουμουνδούρου, με αρκετά στελέχη να κατανοούν την ανάγκη διατήρησης του ήπιου «πρωθυπουργικού προφίλ» και άλλα να συνιστούν την ανάγκη μιας γραμμής «σκληρού ροκ» απέναντι σε αυτή την κυβέρνηση.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ασφαλιστικού, που στις κομματικές συσκέψεις με συμμετοχή και της προερχόμενης από το ΠΑΣΟΚ τομεάρχη Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου είχε αποφασιστεί η ανάγκη να κρατηθεί το θέμα ψηλά στην ατζέντα αλλά στην πορεία, καθώς μεσολάβησε ο ανασχηματισμός, το θέμα λίγο-πολύ ξεχάστηκε και υποβαθμίστηκε. Ο Α. Τσίπρας υπερασπίστηκε την ανάγκη συναινετικών λύσεων και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι επέλεξε, αντί για τη συνεννόηση, τον «διεμβολισμό» του ΣΥΡΙΖΑ με την επιλογή Αποστολάκη. Μάλιστα, επανέλαβε πρόταση διακομματικής επιλογής στη διοίκηση της Πολιτικής Προστασίας με μορφή ενιαίας αρχής όχι υπουργείου.
Ακόμα και στο θέμα της ακρίβειας, κατά τη διάρκεια συνάντησης με παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στη γραμμή «εποικοδομητικής κριτικής» και «εναλλακτικών προτάσεων». Πρότεινε αναστολή, μείωση και πάγωμα φόρων κατανάλωσης όπως στο πετρέλαιο θέρμανσης, κίνησης, βενζίνη και αγροτικό πετρέλαιο. Επιπλέον, ζήτησε ρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας από τηΡΑΕ και την Αρχή Ανταγωνισμού, ώστε να «λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και να μειωθούν τα τιμολόγια». Η κύρια διαφορά με την αντιπολιτευτική τακτική που ασκούσε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν μια δεκαετία, είναι ότι αυτήν τη φορά με την πείρα της «πρώτης φοράς αριστερά» οι στόχοι μπαίνουν αυστηρά εντός ρεαλιστικών ορίων και του ασφυκτικού πλαισίου του προγράμματος ανάκαμψης. Τι θα γίνει, ωστόσο, αν ακόμα και αυτές οι παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ κριθούν ασύμβατες με το πρόγραμμα εκταμίευσης της Κομισιόν;
Ο Αλέξης Τσίπρας μιλάει για διαπραγμάτευση αλλά αποφυγή σύγκρουσης-ρήξης. Προετοιμάζει εμφάνιση «πρωθυπουργού εν αναμονή» στη ΔΕΘ, χωρίς ωστόσο διεκδίκηση πολιτικής αλλαγής στην πράξη, υπό το βάρος και των δημοσκοπικών «χαμηλών πτήσεων».