▸Στον πάτο του βαρελιού της υποκρισίας φτάνει η ελληνική κυβέρνηση, καθώς προετοιμάζεται να εμποδίσει δεκάδες χιλιάδες Αφγανούς πρόσφυγες να φτάσουν στην Ελλάδα. Ήδη, προτού ολοκληρωθεί η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, ο Κ. Μητσοτάκης μίλησε με τον Ερντογάν και, όπως δήλωσε, πιστεύει «ότι έχουμε κοινό συμφέρον να διασφαλίσουμε ότι οι μεταναστευτικές ροές θα περιοριστούν όσο το δυνατόν πιο κοντά στο Αφγανιστάν» — δηλαδή μακριά από εμάς και μακριά από την Ευρωπαϊκή Ένωση που κατά τα άλλα χύνει κροκοδείλια δάκρυα για το δράμα των προσφύγων και ιδίως των Αφγανών γυναικών.
Στην ίδια γραμμή κινήθηκε ο Κ. Μητσοτάκης με την ομιλία του στο φόρουμ που διοργάνωσε την περασμένη εβδομάδα η σλοβενική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, λέγοντας ότι αναγνωρίζει την αναγκαιότητα «να στηρίξουμε τους πρόσφυγες, κοντά στην πηγή του προβλήματος, δηλαδή κοντά στο Αφγανιστάν». Αν ρίξουμε μια ματιά στον χάρτη, διαπιστώνουμε ότι oι χώρες που γειτονεύουν με το Αφγανιστάν μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Πού θα στηρίξει η ΕΕ τους πρόσφυγες; Μήπως στο Ιράν;
Η μόνη λύση που εφαρμόζει ο Μητσοτάκης, όπως και άλλοι εταίροι του στην ΕΕ, είναι η «διπλωματία των φραχτών», μια πολιτική που μένει ανεπηρέαστη από οποιονδήποτε ανασχηματισμό. Στα τσιμεντένια ντουβάρια και στα αγκαθωτά συρματοπλέγματα τελειώνει ο ανθρωπισμός της κυβέρνησης, εκεί θέλουν να συντρίψουν τα όνειρα και τις ελπίδες των προσφύγων.
Εξάλλου και ο αρμόδιος υπουργός Μετανάστευσης Ν. Μηταράκης, όπου βρεθεί κι όπου σταθεί, επαναλαμβάνει πως η Ελλάδα δεν θα γίνει χώρος προσέλευσης προσφύγων και μεταναστών. Ξεφτίλα…
Συνοριοφύλακες αντί για δασοφύλακες και νέα όπλα καταστολής
Αυτό πάντως που αναμένεται να επιταχυνθεί τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, είναι η πρόσληψη επιπλέον 1.200 συνοριακών φρουρών με ετήσια σύμβαση, οι περισσότεροι από τους οποίους (πάνω από 800) θα διατεθούν στη Θράκη στη φύλαξη του μήκους 27 χιλιομέτρων φράχτη στον Εβρο. Σε αυτό το πλαίσιο προχωρεί και η εγκατάσταση και λειτουργία του πανάκριβου αυτοματοποιημένου συστήματος επιτήρησης συνόρων. Ενός συστήματος που, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, αποτελείται από έντεκα κάμερες και ραντάρ με βεληνεκές μέχρι και 15 χιλιόμετρα μέσα στο τουρκικό έδαφος. Τα ηλεκτρονικά μάτια θα μεταφέρουν εικόνα σε επιχειρησιακά κέντρα της ΕΛ.ΑΣ. κατά μήκος των συνόρων.