Δημήτρης Σταμούλης
▸ Άμεση επιβάρυνση δεκάδων δισ. σε Ταμεία και ασφαλισμένους
Μετά τον νόμοέκτρωμα κατά 8ωρου και συνδικάτων, η κυβέρνηση «τρέχει» να ψηφίσει ένα ακόμα αντεργατικό νομοσχέδιο, επιδιώκοντας αυτή τη φορά να διαλύσει ό,τι έχει απομείνει όρθιο στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Η παρουσίαση των βασικών πλευρών του νομοσχεδίου από τους
Χατζηδάκη-Τσακλόγλου την Πέμπτη επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί τη «συνταγή Πινοτσέτ», οδηγώντας σε ιδιωτικοποίηση και υφαρπαγή του εργατικού μόχθου, σε πρώτη φάση της επικουρικής και σε επόμενο γύρο της κύριας ασφάλισης.
Το βασικό «όπλο» που κραδαίνει η κυβέρνηση είναι το «δημογραφικό πρόβλημα», το οποίο προβλέπει ότι θα επιδεινωθεί στο μέλλον. Εκτιμούν ότι το 2050 1,9 εκατ. συνταξιούχοι θα μοιράζονται τις εισφορές 3,2 εκατ. ασφαλισμένων. Η απάντηση βέβαια δεν είναι η πάταξη της ανεργίας και η ριζική αύξηση των μισθών, άρα και των ασφαλιστικών εισφορών. Άλλωστε τόσο η παρούσα κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, είχαν μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές! Η «λύση» που προτάσσουν είναι η εισαγωγή κεφαλαιοποιητικών στοιχείων. Κι εδώ –όπως και στο εργασιακό– πρόκειται για μια λύση που «δεν αποτελεί ελληνική πατέντα», όπως ξαναείπε ο Κ. Χατζηδάκης. Πράγματι είναι… πατέντα ΟΟΣΑ, ΕΕ και λοιπών εκφραστών του κεφαλαίου. Όπου έχει επιβληθεί, οι συντάξεις έχουν διαλυθεί ή συρρικνωθεί!
Ποια είναι τα βασικά στοιχεία του κυβερνητικού σχεδίου:
– Δημιουργούνται ατομικοί «κουμπαράδες». Αντί δηλαδή οι εισφορές των νέων να «τροφοδοτούν» την πληρωμή της επικουρικής σύνταξης των σημερινών συνταξιούχων, θα αποταμιεύονται και θα επενδύονται, δημιουργώντας ένα αποθεματικό, από το οποίο θα πληρωθούν οι μελλοντικές τους συντάξεις.
– Το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης θα είναι υποχρεωτικό για το σύνολο των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων. Αφορά όσους εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας από 1/1/2022. Σε αυτό θα επιχειρηθεί να εξωθηθούν και ασφαλισμένοι κάτω των 35 ετών οι οποίοι είναι ήδη ασφαλισμένοι στο υφιστάμενο σύστημα.
– Η διαχείριση των ατομικών λογαριασμών θα ανατεθεί σε ένα τυπικά δημόσιο νέο ταμείο (ΕΤΑΚ) αλλά ουσιαστικά θα εμπλακούν «πιστοποιημένοι» ιδιωτικοί φορείς, όπως τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και οργανισμοί, που θα χρηστούν διαχειριστές των χρημάτων των ασφαλισμένων.
Με «συνταγή Πινοτσέτ» και… πατέντα ΟΟΣΑ, οδηγούν στον Καιάδα τις συντάξεις παλιών και νέων ασφαλισμένων
Ποια θα είναι η βασική λειτουργία του νέου επικουρικού; Ο τζόγος, το επενδυτικό «σαφάρι» για τους ασφαλισμένους, οι οποίοι θα κληθούν να επιλέγουν πού θα «παίξουν» το «κεφάλαιό» τους, ανάλογα με τις αποδόσεις που θα τους τάζουν και το επενδυτικό ρίσκο. Αυτό θα τους συνιστά «συνυπεύθυνους» στην όποια αποτυχία! Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως η πραγματική μέση ετήσια επιβάρυνση του προϋπολογισμού για τα επόμενα 50 χρόνια θα είναι μόλις… 6 δισ. ευρώ, ενώ τα άλλα 50 δισ. που συνυπολογίζει στο κόστος μετάβασης, θα επιστρέψουν υποτίθεται μέσω επενδύσεων, νέων θέσεων εργασίας και μισθών! Ωστόσο, η ουσία είναι ότι το κόστος της «μετάβασης», που κατά άλλες εκτιμήσεις ίσως ανέλθει και σε 70 δισ., θα λείψει από το σημερινό επικουρικό ΕΤΕΑΕΠ. Αυτό θα σημάνει άμεσα μείωση των επικουρικών και «φόρτωμα» και του νέου ελλείμματος στις πλάτες των ασφαλισμένων.
Ο πραγματικός στόχος της μεταρρύθμισης είναι να συνδράμει το κεφάλαιο να βάλει στο χέρι τα αποθεματικά των εκατομμυρίων ασφαλισμένων, να ανοίξει ο δρόμος για τα επαγγελματικά ταμεία, αλλά και να αποτινάξει το κράτος την υποχρέωση να στηρίζει και να χρηματοδοτεί την κοινωνική ασφάλιση.