Οι τράπεζες κατέστρεψαν το απόθεμα βιβλίων των εκδόσεων Γαβριηλίδη χωρίς να ενημερώσουν κανένα
Στα χρόνια της δικτατορίας του Μεταξά, τα βιβλία μη εθνικοφρόνων συγγραφέων καίγονταν στο Σύνταγμα, όπως συνέβαινε και στη χιτλερική Γερμανία. Σήμερα, στα χρόνια της δικτατορίας των τραπεζών τα βιβλία πολτοποιούνται, όπως συνέβη με τα «πνευματικά παιδιά» του Σάμη Γαβριηλίδη, που πέθανε τον Φεβρουάριο του 2020. Οι πιστώτριες τράπεζες, χωρίς αιδώ, κατέστρεψαν το απόθεμα των βιβλίων των εκδόσεων Γαβριηλίδη, χωρίς να ενημερώσουν τους συγγραφείς ή τους συγγενείς του εκλιπόντος εκδότη.
Μπορεί ο νόμος να ορίζει ότι το απόθεμα των προϊόντων μιας εταιρείας που διαλύεται πρέπει να καταστρέφεται, όμως στην περίπτωση των εκδόσεων δεν ισχύει η περιβόητη φράση ενός πρώην υπουργού της ΝΔ πως «ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό». Η κατόπιν εορτής δήλωση της υπουργού Πολιτισμού, περί παροχής μιας «δεύτερης ευκαιρίας» σε βιβλία που κινδυνεύουν με πολτοποίηση δεν είναι παρά μια ανέξοδη επίδειξη ευαισθησίας. Όπως καυστικά σχολιάζει το γραφείο τύπου του ΝΑΡ, κάποιες από τις τράπεζες που πολτοποίησαν τα βιβλία ίσως είναι χορηγοί σε τέτοιου τύπου… πολιτιστικές δράσεις. Ίσως να είναι χορηγοί σε δράσεις που προσδίδουν στην ταυτισμένη με το κέρδος λειτουργία τους έναν κάποιο πολιτιστικό και καλλιτεχνικό φερετζέ και τους εξασφαλίζουν κάποιες φοροαπαλλαγές.
Αναλογίζεται κανείς τη μοίρα όχι μόνο των κλασικών και καταξιωμένων συγγραφέων των εκδόσεων Γαβριηλίδη, αλλά κι εκείνων που τα βιβλία τους τυπώθηκαν προτού καν βγουν στην αγορά. Βιβλία που χάθηκαν σαν θνησιγενή βρέφη ή σαν ανεπίδοτα γράμματα…