του Μιχάλη Ψύλου
Εντονη ανησυχία εκφράζει η δεξιά γερμανική εφημερίδα Ντι Βελτ για τη σύγκριση που γίνεται –όπως παραδέχεται– σε όλη την Ευρώπη ανάμεσα στη σημερινή και τη χιτλερική Γερμανία. «Στο βαθμό που η οικονομική κρίση βαθαίνει σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες οι αντιγερμανικοί τόνοι γίνονται ακόμη σκληρότεροι» λέει η γερμανική εφημερίδα. Θεωρεί μάλιστα ότι η τελευταία γελοιογραφία για τον Σόιμπλε στην Αυγή ήταν το αποκορύφωμα. «Τέτοιες συγκρίσεις με τους δολοφόνους ναζί είναι σίγουρα δυσάρεστες, αλλά διατυπώνονται δημοσίως σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και ειδικά η Ελλάδα. Το στερεότυπο των κακών και φασιστών Γερμανών έχει επιστρέψει» ομολογεί η Ντι Βελτ.
Η γερμανική εφημερίδα παραδέχεται ότι ο αντιγερμανισμός δεν προέρχεται μόνο από την Αριστερά στην Ευρώπη αλλά από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα. «Στην Ισπανία οι οπαδοί του κόμματος Ποδέμος στις διαδηλώσεις φωνάζουν αντιγερμανικά συνθήματα και κρατούν μαριονέτες με σβάστικα. Αλλά και στην Ιταλία σε άρθρα, προεκλογικές ομιλίες, αφίσες δεξιών και αριστερών κομμάτων η Άνγκελα Μέρκελ παρουσιάζεται συχνά σαν ναζί.
Η Ντι Βελτ ισχυρίζεται ότι «η Γερμανία είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος» στον οποίο φορτώνουν τις… δικές τους αμαρτίες οι χώρες του Νότου. «Είναι λυπηρή η εικόνα του μαύρου – άσπρου: Ότι η Γερμανία είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος που υποτίθεται ότι εξαπατά τους Νότιους […] Για τους πολιτικούς στον ευρωπαϊκό Νότο, η ενίσχυση των αντιγερμανικών αισθημάτων έχει στόχο να καλύψει τη δική τους αποτυχία» ισχυρίζεται.
Κάνουν πώς δεν καταλαβαίνουν οι Γερμανοί ότι η πλειοψηφία των νοτιοευρωπαίων πολιτών –όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις– διατηρεί ανοιχτά εχθρικά αισθήματα απέναντι στη Γερμανία γιατί τη θεωρεί την κύρια υπαίτια για τα πρωτοφανή οικονομικά δεινά που υφίστανται οι λαοί. Γι’ αυτό αναπτύσσεται ραγδαία ο αντιγερμανισμός και όχι απλώς από «θυμό προς τους δανειστές». Ο αντιγερμανισμός μαίνεται σε όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που έχουν τεθεί υπό μνημονιακό καθεστώς, αλλά και στην Ιταλία ή τη Γαλλία λόγω της ασκούμενης πολιτικής του Βερολίνου. Μια πολιτική που συνοδεύεται από Μνημόνια και σκληρή λιτότητα και έχει ενεργοποιήσει αντιγερμανικά αντανακλαστικά στους λαούς.
Τι αισθήματα άραγε να τρέφουν οι Έλληνες για τη Γερμανία όταν το Βερολίνο χαρακτηρίζει «ανεύθυνη» την ελληνική κυβέρνηση, την οποία ψήφισε η ελληνικός λαός; Την απάντηση δίνει η ισπανική εφημερίδα Ελ Παΐς σε κύριο άρθρο του εκδότη της: «Διαβάσαμε με έκπληξη τις δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών, που με πατερναλισμό και αλαζονεία είπε στους Έλληνες ότι έχουν εκλέξει μια κυβέρνηση που συμπεριφέρεται ανεύθυνα. Ίσως ο Β. Σόιμπλε να ενοχλήθηκε επειδή οι εκπρόσωποι της Ελλάδας προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο για να επαναδιαπραγματευθούν τους όρους του δανεισμού της χώρας που έχει καταδικάσει το λαό της στη φτώχεια για δεκαετίες. Τι έκανε άραγε η Γερμανία μετά τον πόλεμο, όταν ζήτησε βοήθεια από τους εταίρους της, οι οποίοι συνέβαλαν έτσι στο περίφημο γερμανικό θαύμα; Η Ελλάδα είναι μια κατεστραμμένη χώρα. Για τι είδους ανευθυνότητα μιλάει ο γερμανός υπουργός; Μήπως για τη γερμανική οικονομική πολιτική που βύθισε στη φτώχεια τις χώρες της Νότιας Ευρώπης;» διερωτάται η ισπανική εφημερίδα. Δεν είναι μόνο οικονομικά αλλά βαθιά πολιτικά τα κίνητρα του Βερολίνου: Προσπαθεί με τις σκληρές πιέσεις στην Ελλάδα να στηρίξει τους φίλα προσκείμενους στη Γερμανία πρωθυπουργούς της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, οι οποίοι θεωρούνται ήδη «ξοφλημένοι» στις εκλογές που θα γίνουν φέτος ή του χρόνου.