Χαρά Παγούνη
▸Στις 15 Απρίλη η κυβέρνηση της ΝΔ είχε ανακοινώσει ότι η αστυνομία θα μπει στα Πανεπιστήμια. Το φοιτητικό κίνημα με τη δυναμική παρουσία του και εκείνη τη μέρα και όλο το προηγούμενο διάστημα, την ανάγκασε να κάνει πίσω.
Η τακτική αυτή αναδίπλωση συνοδεύτηκε από δημοσιεύματα σε καθεστωτικά ΜΜΕ, τα οποία «ξεκαθάριζαν» ότι η κυβέρνηση παίρνει πίσω αυτή την πτυχή του ψηφισμένου νόμου εν τω συνόλω.
Δεν πέρασαν πολλές μέρες και αναρτήθηκε η προκήρυξη για 400 ειδικούς φρουρούς για το σώμα της ΟΠΠΙ στη «Διαύγεια». Η προκήρυξη αυτή, με δυνατότητα πρόσληψης επιπλέον 600 από λίστα επιλαχόντων, έχει σαν προϋπόθεση το απολυτήριο Λυκείου για τους υποψηφίους, με επιπλέον μοριοδότηση σε όσους έχουν υπηρετήσει σε σώματα του στρατού.
Το τοπίο ξεκαθάρισε: η κυβέρνηση συνεχίζει με την εφαρμογή του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, ίσως αυτή τη φορά χωρίς τις τυμπανοκρουσίες και τις φανφάρες της προηγούμενης περιόδου.
Η στόχευση για «το Πανεπιστήμιο της επόμενης μέρας» είναι μείωση των εισακτέων, των αποφοίτων, η δημιουργία ενός πιο αποτελεσματικού μοντέλου λειτουργίας στα πρότυπα επιχείρησης, με κομβικό τον ρόλο της έρευνας, για την εξασφάλιση νέων πεδίων κερδοφορίας.
Έτσι, οποιαδήποτε έκφραση ριζοσπαστικότητας και αμφισβήτησης δε χωράει και ακριβώς με αυτή τη λογική η κυβέρνηση έχει κάνει πρώτη της προτεραιότητα την είσοδο αστυνομίας εντός των Πανεπιστημίων: για να είναι μία ασφαλής επένδυση για το κεφάλαιο, που θα διαμορφώνει τις μελλοντικές πειθήνιες εργαζόμενες.
Η κυβέρνηση λοιπόν, συνεχίζει με ολομέτωπη επίθεση στο χώρο της εκπαίδευσης συνολικά, κάτι που δημιουργεί αντίστοιχα καθήκοντα για το εκπαιδευτικό κίνημα. Είναι στοίχημα για τις δυνάμεις του κινήματος να μην υποκύψουν σε επικοινωνιακά παιχνίδια: να είναι ξεκάθαρο ότι θα συνεχίσουμε μέσα από τους συλλόγους και τα σωματεία μας να παλεύουμε για την ανατροπή αυτού του νόμου για την παιδεία των αναγκών μας!