Λιγότερες προσλήψεις στο Δημόσιο
Στο ερώτημα πού θα βρεθούν τα χρήματα προκειμένου να καλυφθεί το μισθολογικό κόστος των νέων προσλήψεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ο νέος υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλος ήταν αφοπλιστικός: Απάντησε πως ο προϋπολογισμός ήδη προβλέπει 15.000 προσλήψεις στο Δημόσιο το 2015 και επομένως τα κονδύλια θα εξευρεθούν με την πραγματοποίηση λιγότερων νέων προσλήψεων! Βέβαια, αυτό σημαίνει μοίρασμα της φτώχειας και όχι κοινωνική πολιτική, πολύ δε περισσότερο αριστερή! Αλλά και ότι το κριτήριο της νέας κυβέρνησης δεν είναι τα κοινωνικά συμφέροντα και οι ανάγκες, αλλά οι όροι και οι προϋποθέσεις που θέτει η δημοσιονομική προσαρμογή και οι όροι της ΕΕ και του ΔΝΤ.
«Τα σέβη» σε ΕΛΑΣ και καραβανάδες
Με την ηγεσία του στρατού και της αστυνομίας επικοινώνησε ο Θ. Δρίτσας, τομεάρχης Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, λίγο μετά τα τελικά έξιτ πολς, καθ’ υπόδειξη του Αλ. Τσίπρα. Εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του ΣΥΡΙΖΑ στην ηγεσία, τα στελέχη, τους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων, επιβεβαιώνοντας τα περί «συνέχειας του κράτους». Η «αριστερή» κυβέρνηση, προτού καν συσταθεί, υπέβαλε τα σέβη της στον σκληρό πυρήνα του κράτους, το στρατό και την αστυνομία, γνωρίζοντας μάλιστα ότι η Χρυσή Αυγή «σάρωσε» εκλογικά στους μπάτσους. Συχαρίκια λοιπόν, αντί για διάλυση των ΔΙΑΣ-ΔΕΛΤΑ, αφοπλισμό της ΕΛΑΣ κι απομάκρυνσή της από τις διαδηλώσεις, και ξερίζωμα των φασιστικών πυρήνων στο εσωτερικό της…
«Καίγεται» για νέους εξοπλισμούς!
Η πρώτη εξαγγελία του Πάνου Καμμένου από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ήταν ότι η νέα κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα «προκειμένου να υπάρξουν οι οικονομικοί πόροι ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις να συνεχίσουν το έργο τους με νέα εξοπλιστικά προγράμματα». Πέρα από τις υποσχέσεις για επαναλειτουργία των ΕΑΒ και ΕΑΣ, ο νέος ΥΕΘΑ έθεσε πρώτο μέλημά του και τη λειτουργία των ρωσικών οπλικών συστημάτων, προαναγγέλλοντας συνεργασία με τη Ρωσία σε στρατιωτικό επίπεδο. Τελικά «λεφτά υπάρχουν», όπως φαίνεται, για τη νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προκειμένου να συνεχιστεί η κούρσα των εξοπλισμών σε μια χώρα που σφαδάζει από την ανεργία και τη φτώχεια…
Η Γιάννα δηλώνει «παρούσα»
Άκρως θετική, έστω και με έμμεσο τρόπο, υπέρ μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε το βράδυ των εκλογών η Γιάννα Αγγελοπούλου, που έδωσε συνέντευξη στην Έλλη Στάη και τον Αντώνη Σρόιτερ στον Άλφα.
Χρειάζεται αλλαγή, τόνισε η Γ. Αγγελοπούλου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εάν πρόκειται να δούμε μία από τα ίδια, αυτά που έχουμε ζήσει όλα αυτά τα χρόνια, και εάν οι ίδιοι -οι πολλοί- σηκώνουν τα βάρη και εάν οι ίδιοι πληρώνουν και οι ίδιοι -οι λίγοι- προστατεύονται, αυτό θα είναι ένα πολύ μεγάλο λάθος. Ο δικός μου γνώμονας είναι το συμφέρον των πολλών όχι των πλουσίων».
Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων απέφυγε να απαντήσει μιλώντας περιφραστικά και εξηγώντας ότι πάντα ήταν πρόθυμη να προσφέρει υπηρεσίες στη χώρα. Με άλλα λόγια, η Γιάννα είπε: «Αλέξη, είμαι εδώ!»
Άλλη «μορφή» ή κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ;
Τις παραιτήσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη. Όπως γράφτηκε στο left.gr, «η νέα κυβέρνηση είχε ξεκαθαρίσει ότι επιθυμεί να ανακόψει τη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων, τουλάχιστον με τη μορφή που ίσχυε μέχρι σήμερα μέσω του ΤΑΙΠΕΔ». Βέβαια το πάγιο αίτημα του εργατικού κινήματος και των «πλατειών» την περίοδο των μεγάλων κινητοποιήσεων ήταν η κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ και κάθε ανάλογου μορφώματος που προορίζεται για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Επομένως, το ζητούμενο δεν είναι η αλλαγή της «μορφής» και η ίδρυση ενός «καλύτερου ΤΑΙΠΕΔ» αλλά η επιστροφή στο Δημόσιο με εργατικό έλεγχο όλης της δημόσιας περιουσίας.
Συνδικαλισμός της «αναμονής»
Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων ήταν η πρώτη εργατική ομοσπονδία που έσπευσε να «χειροκροτήσει» το εκλογικό αποτέλεσμα. «Τα πρώτα δείγματα γραφής των νέων υπουργών με τις δηλώσεις τους είναι στη σωστή κατεύθυνση» τόνισε σε ανακοίνωσή της. Αφού απαρίθμησε τις «πρώτες θετικές δεσμεύσεις» που έκαναν λέξηοι Π. Σκουρλέτης και Δ. Στρατούλης για τα 751 ευρώ και τα άλλα μέτρα, σημείωσε ότι «αναμένουμε και καλούμε τη νέα κυβέρνηση, να προχωρήσει στην υλοποίηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων». Ασφαλώς το μαχόμενο εργατικό κίνημα θα πρέπει να κινηθεί στον αντίποδα, φέρνοντας με αγωνιστικό τρόπο στο προσκήνιο τα αιτήματα ξηλώματος όλου του αντεργατικού καθεστώτος κι όχι «αναμονής».