Νίκη Πολυζώη*
▸ Κατάργηση κάθε έννοιας αντιπροσωπευτικότητας των κοινωνικών και πολιτικών τάσεων.
Τα «εν οίκω μη εν Δήμω» αποφάσισε να διαφυλάξει η κυβέρνηση με το αντιδραστικό, αντιδημοκρατικό και καλπονοθευτικό νομοσχέδιο αλλαγής του εκλογικού συστήματος σε περιφέρειες και δήμους εν μέσω πανδημίας, σε συνθήκες εγκλεισμού, περιορισμού και καταστολής για όλη την κοινωνία. Από την πλευρά της ισχυρίζεται ότι είναι αναγκαίες αλλαγές στο όνομα της εύρυθμης λειτουργίας και της κυβερνησιμότητας.
Η μέχρι τώρα λειτουργία των συμβουλίων τη διαψεύδει. Κατά πρώτον, με όλο το θεσμικό πλαίσιο (Καλλικράτης, Κλεισθένης, τροποποιήσεις Θεοδωρικάκου) ήταν ήδη εξασφαλισμένο τα πιο κομβικά θέματα να αποφασίζονται στις επιτροπές που ελέγχονται από την κάθε δημοτική-περιφερειακή αρχή. Έτσι, οι χαλκευμένες πλειοψηφίες συνεχίζουν να δίνουν τις ποθητές-χαλκευμένες αποφάσεις, όπως αυτές για παράδειγμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς με το εξωφρενικό 19 υπέρ (πρόταση περιφερειακής αρχής) 30 κατά –τόση δημοκρατία!
Κατά δεύτερον, όλες οι παρατάξεις οι οποίες συνδέονται με τα συστημικά κόμματα, παρά τις δήθεν αντιπαραθέσεις τους, συναινούν και συναποφασίζουν σαν «μια καλή οικογένεια» για την υλοποίηση της κεντρικής πολιτικής, των επαίσχυντων μνημονιακών δεσμεύσεων και των κατευθύνσεων της ΕΕ. Έτσι, το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας κάνει απαγορευτική κάθε διαφορετική, αυτοτελή επιλογή του «τι, πώς, πού, με τι και για ποιον» ασκώ πολιτική αλλά γκρεμίζει και κάθε αυταπάτη περί «τοπικής αυτοδιοίκησης».
Τι λοιπόν πραγματικά επιδιώκει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο Βορίδη;
Η κορύφωση της πανδημίας με πλήρη αποτυχία αντιμετώπισής της και η ολομέτωπη αντιλαϊκή επίθεση με ένταση της καταστολής από την κυβέρνηση δημιουργεί όξυνση των λαϊκών αντιδράσεων και αντιστάσεων.
Η κυβέρνηση, λοιπόν, επιδιώκει:
Από τη μία, να θωρακίσει, να στεγανοποιήσει περαιτέρω περιφερειακά/δημοτικά συμβούλια σε πιο συντηρητική, αυταρχική συγκεντρωτική, αντιδημοκρατική κατεύθυνση, ώστε να γίνουν πιο ευέλικτα και να συνεχίσουν να υλοποιούν ανεμπόδιστα ως το μακρύ, σιδερένιο χέρι του κεντρικού επιτελικού κράτους, τη δολοφονική πολιτική της: Επιχειρήσεις ΑΕ, χωρίς χρηματοδότηση και υπό την ασφυκτική επιτροπεία των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, οι οποίες θα παραδίδουν υπηρεσίες, κοινωνικές παροχές, δημόσιους χώρους ως «εμπόρευμα» στους ιδιώτες «επενδυτές» και στα επιχειρηματικά συμφέροντα, μακριά από κάθε λογική λαϊκής συμμετοχής και κάλυψης των κοινωνικών αναγκών.
Και από την άλλη, να βγάλει από τη μέση τις ενοχλητικές και επικίνδυνες αντιπολιτευτικές φωνές που δυναμώνουν τις λαϊκές αντιδράσεις και αντιστάσεις, κλονίζουν την εξουσία της και ανατρέπουν τα σχέδιά της.
Αυτές οι επικίνδυνες φωνές είναι οι δικές μας φωνές, των αριστερών ριζοσπαστικών αντικαπιταλιστικών κινήσεων, που εκπροσωπούμε μέσα στα συμβούλια τις τοπικές κοινωνίες, τους «απέξω», τις ανάγκες και διεκδικήσεις των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων, που αποκαλύπτουμε και δημοσιοποιούμε τα «εν οίκω» (σχεδιασμούς, συνέπειες, διαπλοκές, συνδιαλλαγές κλπ της διοίκησης) στους «εν Δήμω», δίνοντάς τους τη δυνατότητα να έχουν λόγο, να πληροφορούνται, να ακούγονται και να παρεμβαίνουν.
Εμείς είμαστε στα συμβούλια, όχι για να συναποφασίσουμε και να συνδιαχειριστούμε, να βελτιώσουμε και να ωραιοποιήσουμε την εξαθλίωση μας, να συνδιαλλαγούμε με τα ιδιωτικά-επιχειρηματικά συμφέροντα αλλά για να ορθώσουμε αναχώματα στη δολοφονική πολιτική της κυβέρνησης, να δημιουργήσουμε ρωγμές και να ανοίξουμε κινηματικούς δρόμους ανατροπής του ίδιου του συστήματος που εκπροσωπεί.
Το νομοσχέδιο Βορίδη καταργεί κάθε έννοια αντιπροσωπευτικότητας των κοινωνικών και πολιτικών τάσεων, εισάγει μεγάλα εμπόδια για κάθε διαφορετική φωνή και παρέμβαση, διευκολύνει τον αποκλεισμό συνδυασμών, κυρίως των μικρών και ανεξάρτητών, αυτών που στηρίζονται μόνο στις δικές τους δυνάμεις και δεν έχουν καμία οικονομική ή κομματική βοήθεια και δίνει υπερεξουσίες στις περιφερειακές/δημοτικές αρχές.
Εξαϋλώνεται πλέον κάθε ψήγμα της κατ’ επίφαση απλής αναλογικής των τελευταίων διοικητικών εκλογών και καταρρέει το αφήγημα περί δημοκρατικών θεσμών αφού προβλέπει, μεταξύ άλλων, το όριο-κόφτη του 3% για την εκλογή των παρατάξεων στα συμβούλια, τη μείωση του αριθμού των συμβούλων, το «δώρο» 60% των συμβούλων σε όποια παράταξη είτε πάρει το 43% (αλλά οι εργαζόμενοι να θέλουν το 50+1 για απόφαση απεργίας!!!) από την πρώτη Κυριακή, είτε βγει πρώτη στον δεύτερο γύρο. Η καλπονοθεία των βουλευτικών εκλογών μεταφέρεται σε δήμους και περιφέρειες. Επαναφορά της πενταετούς θητείας των συμβουλίων, αύξηση των παραβόλων, υποχρεωτικότητα για μεγάλο αριθμό υποψηφίων για τη συμμετοχή του ψηφοδελτίου στις εκλογές.
Ως Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά Ελλάδα, μαζί με άλλες 11 περιφερειακές και 28 δημοτικές αριστερές ριζοσπαστικές αντικαπιταλιστικές με κοινή μας ανακοίνωση, λέμε «όχι» στο αντιδημοκρατικό «τσεκούρι» Βορίδη στις τοπικές εκλογές και θα εντείνουμε τη δράση μας ενάντιά του. Συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε τα λαϊκά συμφέροντα μέσα και έξω από τα συμβούλια και αγωνιζόμαστε για την ανατροπή των αντιδραστικών πολιτικών.
Ο αγώνας για πραγματική τοπική αυτοδιοίκηση περνά μέσα από τον αγώνα για ένα διαφορετικό μοντέλο οργάνωσης της κοινωνίας με πραγματική αυτοδιεύθυνση στους χώρους που εργαζόμαστε και ζούμε.
*Περιφερειακή σύμβουλος με την Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά Ελλάδα