▸Το 90% του παγκόσμιου εμπορίου διεξάγεται μέσω θαλάσσης, ενώ από το Κανάλι του Σουέζ περνά σχεδόν το 15% των εμπορευμάτων, φορτωμένων στα 19.000 πλοία που το διασχίζουν ετησίως. Έτσι, το θηριώδες φορτηγό που κόλλησε την Τετάρτη το πρωί στα αβαθή και μπλόκαρε τη διέλευση, προκαλεί τεράστιες καθυστερήσεις και ζημιά. Το μέγεθος έχει και κόστος…
► Εθνικισμός και υποκρισία κεφαλαίου
Επίθεση… ηθικής έχουν εξαπολύσει μια σειρά αμερικανικές, βρετανικές και γερμανικές εταιρείες, διατυμπανίζοντας ότι δεν προμηθεύονται υφάσματα από την επαρχία Σιντζιάνγκ της Κίνας, όπου κατοικεί η πολυπληθής μειονότητα των Ουιγούρων. Όπως αναφέρουν σε δηλώσεις τους Nike, H&M, New Balance, Burberry, Adidas και άλλες, ανησυχούν για τις πληροφορίες περί ύπαρξης στρατοπέδων συγκέντρωσης και καταναγκαστικών έργων και δεν θέλουν να νομιμοποιήσουν τις πρακτικές αυτές. Τέλεια — άλλωστε, η κίνηση συνάδει και με τις κυρώσεις κατά του Πεκίνου από ΗΠΑ και ΕΕ, αποδεικνύοντας εκτός των άλλων ότι το κεφάλαιο έχει πατρίδα. Μόνο που δεν μας έχουν πει όλες αυτές οι εταιρείες, τόσες δεκαετίες που κατασκευάζουν τα προϊόντα τους εξαθλιωμένοι εργάτες στην Κίνα και άλλες χώρες της Ασίας με αμοιβή πενταροδεκάρες και σε άθλιες συνθήκες, δεν τις ενόχλησε κάτι;
► «Πράσινη» ανάπτυξη – αλλά μέσω κράτους!
«Πράσινη» ανάπτυξη χωρίς γενναίες κρατικές επιδοτήσεις δεν μπορεί να υπάρξει και ας αφήσουν κάποιοι τα φληναφήματα περί οικολογικής ευαισθησίας του κεφαλαίου και των πολυεθνικών. Το γνωρίζουμε καλά, άλλωστε, από την Ευρώπη και τα «πράσινα» χαράτσια σε λογαριασμούς και φορολογία, τώρα θα το επιβεβαιώσουμε και στις ΗΠΑ. Βλέπετε, ο Τραμπ μπορεί να είχε ταχθεί ψυχή τε και σώματι στο πλευρό των πετρελαϊκών και των αυτοκινητοβιομηχανιών, φτάνοντας στο σημείο ακόμα και να «μαγειρεύει» τις εκθέσεις για την κλιματική αλλαγή, όμως ο Μπάιντεν κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση. Έτσι, σύμφωνα με τις πληροφορίες αμερικανικών ΜΜΕ, η κυβέρνησή του καταστρώνει ήδη και ετοιμάζεται να εγκρίνει πακέτο ύψους 2 τρισ. δολαρίων για να επιταχύνει τη στροφή προς την «πράσινη» οικονομία, με επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές κ.λπ. Άλλο ένα μπόνους προς τους καπιταλιστές…
► Άβατο το παλάτι και οι θησαυροί του
Ο θεσμός της βασιλείας στη Βρετανία είναι κυρίως τυπικός και διακοσμητικός, καθώς δεν παίζει ρόλο στις σημαντικές αποφάσεις και το πολιτικό σκηνικό. Δεν είναι, όμως, συμβολική η περιουσία του παλατιού, η οποία είναι τεράστια. Εκτός των άλλων, δε, φαίνεται πως περιλαμβάνει και αρκετά πολύτιμα έργα τέχνης, τα οποία είτε έχουν εξαφανιστεί μυστηριωδώς είτε έχουν κλαπεί στο παρελθόν. Επειδή, όμως, η βρετανική αστική τάξη δεν ανέχεται να της θίγουν τα ιερά και τα όσιά της, η βουλή φρόντισε, ώστε στον νόμο ο που υποτίθεται ότι έχει στόχο να προστατεύσει την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά –ο οποίος ψηφίστηκε το 2017 αλλά οι σχετικές αποκαλύψεις έγιναν τώρα– το Μπάκινγκχαμ και τα άλλα «άντρα» της βασιλικής οικογένειας να συνεχίζουν να αποτελούν άβατο για τις αρχές, οι οποίες δεν έχουν δικαίωμα να εισέλθουν για έλεγχο.