Εμφανείς είναι πλέον οι διεργασίες που οδηγούν σε ριζική ανακατάταξη του πολιτικού σκηνικού της Γερμανίας, ενόψει και των εκλογών του ερχόμενου Σεπτεμβρίου — του κύκνειου άσματος στην πολιτική διαδρομή της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία συμπληρώνει 16 συνεχόμενα έτη στην καγκελαρία. Οι αναμετρήσεις της περασμένης Κυριακής σε δύο σημαντικά κρατίδια, τη Βάδη Βυρτεμβέργη και τη Ρηνανία Παλατινάτο, καθώς και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, επιβεβαιώνουν τη φθορά και των Χριστιανοδημοκρατών, οι οποίοι μέχρι σήμερα έδειχναν να αντέχουν και να μην ακολουθούν τον δρόμο της πολιτικής… εξαφάνισης των παραδοσιακών τους αντιπάλων και κυβερνητικών εταίρων τα τελευταία χρόνια Σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι έχουν κατρακυλήσει στην τρίτη θέση, με ποσοστά γύρω στο 15-16%.
Οι ανακατατάξεις φαίνεται πως επιταχύνονται και από τα σκάνδαλα που πλήττουν και τα δύο μεγάλα κόμματα της κυβέρνησης. Από τη μία, οι αποκαλύψεις για μίζες βουλευτών και διαμεσολαβήσεις υπουργών (κυρίως του υπουργού Υγείας, Γενς Σπαν) για να υπογραφούν αδικαιολόγητα ακριβά συμβόλαια προμήθειας προστατευτικών εκατομμυρίων μασκών. Από την άλλη, τα νέα στοιχεία για την υπόθεση Wirecard, μιας από τις εταιρείες-καμάρια του γερμανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και του δείκτη Dax στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, που κατέρρευσε παταγωδώς το καλοκαίρι του 2020, αφήνοντας μια «τρύπα» ύψους τουλάχιστον 1,9 δισ. ευρώ — μια υπόθεση για την οποία έχουν κληθεί στην εξεταστική επιτροπή της βουλής τόσο η Μέρκελ όσο και ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών και επίδοξος διάδοχός της, Όλαφ Σολτς.
Υπό αυτό το πρίσμα, δεν είναι τυχαίο ότι έχουν αρχίσει να συζητιούνται ήδη εναλλακτικά σενάρια όσον αφορά την επόμενη κυβέρνηση. Όπως, για παράδειγμα, το μοντέλου «Τζαμάικα», με συνεργασία Χριστιανοδημοκρατών, Πρασίνων (που ενισχύονται διαρκώς) και Φιλελευθέρων ή εκείνο του «φωτεινού σηματοδότη», που περιλαμβάνει και την Αριστερά. Οι πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία έχουν ενδιαφέρον.