Ιωάννα Καρδάρα
Ο άγριος ξυλοδαρμός του νεαρού φοιτητή στη Νέα Σμύρνη την περασμένη Κυριακή σόκαρε μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, παρότι δεν ήταν ένα πρωτοφανές περιστατικό αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας. Όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις έχουν να επιδείξουν επί των ημερών τους κατορθώματα των «φρουρών» της… έννομης τάξης σε βάρος του λαού, των εργαζομένων και της νεολαίας.
Ειδικά όμως τα τελευταία χρόνια, από το 2019 και έπειτα, το δόγμα «Νόμος και Τάξη» της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του υπουργού «Προστασίας του Πολίτη» Μιχάλη Χρυσοχοΐδη βρίσκεται σε ημερήσια διάταξη. Τα περιστατικά είναι συνεχή και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τον Συνήγορο του Πολίτη (ΣτΠ), οι καταγγελίες για αστυνομική βία έχουν αυξηθεί κατά 75%. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΣτΠ (2019) συνολικά από τις 208 υποθέσεις που καταγγέλθηκαν μόλις για δέκα προτείνονται κυρώσεις από τους διενεργούντες τις διοικητικές έρευνες. Οι μισές από τις καταγγελίες αφορούν περιπτώσεις για προσβολή της σωματικής ακεραιότητας ή υγείας κατά τη σύλληψη, την κράτηση και τις κάθε είδους αστυνομικές επιχειρήσεις. Παράλληλα, σύμφωνα και με πρόσφατη αναφορά της Διεθνούς Αμνηστίας (Δεκέμβριο 2020), υπάρχει το τελευταίο διάστημα μια αύξηση των καταγγελιών για υπερβολική χρήση βίας ή/και άσκηση παράνομης βίας από αξιωματούχους επιβολής του νόμου στην Ελλάδα. Σε αυτά τα περιστατικά, περιλαμβάνεται και η κακομεταχείριση προσφύγων και μεταναστών.
Το Πριν θυμίζει μερικά από τα περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας που έχουν συμβεί από το 2019
ΑΣΟΕΕ: «Τον περίμεναν κάτω από το σπίτι του»
Το βράδυ της Δευτέρας 11 Νοεμβρίου 2019 ο φοιτητής Γιάννης Παχάκης συλλαμβάνεται κάτω από το σπίτι του, ενώ το πρωί της ίδια μέρας συμμετείχε σε φοιτητική συγκέντρωση έξω από την ΑΣΟΕΕ ενάντια στο λουκέτο που είχε επιβάλλει η πρυτανεία. Συγκεκριμένα, στις εννιά το βράδυ, καθώς πάρκαρε το αυτοκίνητό του, 5-6 άγνωστοι άνδρες του ζητούν να βγει έξω από αυτό και ξεκινούν έρευνα σε εκείνον αλλά και στο όχημα. Του περνούν χειροπέδες αλλά μετά από λίγο του τις βγάζουν και τον μεταφέρουν στο δικό τους όχημά. «Ρωτάω για ποιον λόγο γίνεται η έρευνα και μου απαντούν «Δεν ξέρουμε, μας είπαν να το κάνουμε». Τελικά, μου κάνουν προσαγωγή. Ενώ πλέον βρισκόμαστε στο αυτοκίνητο της αστυνομίας, μου επιστρέφουν όλα τα υπάρχοντά μου, εκτός από τα κλειδιά του σπιτιού και του αυτοκινήτου μου. Τους ξαναρωτάω, για ποιον λόγο με προσαγάγουν και μου απαντούν “δεν ξέρουμε, σε ζητάει η Κρατική Ασφάλεια”», είχε πει τότε σε δηλώσεις του ο Γ. Παχάκης. Την επόμενη μέρα το πρωί μετέβησαν στο σπίτι του και ενώ μέσα βρισκόταν η γιαγιά του, άνοιξαν την πόρτα με τα κλειδιά του φοιτητή και ξεκίνησαν την έρευνα.
Παρότι δεν βρήκαν απολύτως τίποτα, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για διατάραξη κοινής ειρήνης, πρόκληση σωματικής βλάβης σε αστυνομικό, απόπειρα πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης και εξύβριση κατά της αρχής. Τελικά, ο φοιτητής αθωώθηκε τον Φεβρουάριο του 2020, με δεκάδες αλληλέγγυους να βρίσκονται στα δικαστήρια της Ευελπίδων.
Βόλος: Άγριος ξυλοδαρμός Βασίλη Μάγγου
Την Κυριακή 14 Ιουνίου, ο 27χρονος Βασίλης Μάγγος πέφτει θύμα αγριότατου ξυλοδαρμού από αστυνομικούς στην πλατεία Ελευθερίας στο Βόλο, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης αλληλεγγύης στους συλληφθέντες της μεγαλειώδους διαδήλωσης της προηγούμενης μέρας κατά της καύσης σκουπιδιών από τη Lafarge/ΑΓΕΤ και της δημιουργίας εργοστασίου SRF από το Δήμο Βόλου. Από τα χτυπήματα θα χρειαστεί να νοσηλευτεί για αρκετές μέρες στο νοσοκομείο καθώς υπέστη ρήξη συκωτιού και σπλήνας, ενώ είχε και αρκετά σπασμένα πλευρά. Ο αναίτιος ξυλοδαρμός του έχει αποτυπωθεί σε βίντεο που δημοσιοποίησε με ανάρτησή της η Λαϊκή Συνέλευση κατά της Καύσης Σκουπιδιών. Έναν μήνα μετά, ο Βασίλης Μάγγος θα βρεθεί νεκρός στο δωμάτιό του από τη μητέρα του. Ο ξαφνικός του θάνατος θα επαναφέρει στην επιφάνεια τη βαρβαρότητα των αστυνομικών δυνάμεων σε βάρος του. Τα αποτελέσματα τη ΕΔΕ, για τα οποία προσωπικά ο «αρχισερίφης» Χρυσοχοΐδης είχε δεσμευτεί, ακόμα αγνοούνται…
Νοέμβριος 2019: Επιθέσεις σε πολίτες στα Εξάρχεια
Τουλάχιστον τρία ήταν τα άτομα που κατήγγειλαν εκείνο το διάστημα ότι ξυλοκοπήθηκαν χωρίς κανέναν λόγο από αστυνομικούς στην περιοχή, οι οποίοι μάλιστα τους έγδυσαν και τους προσήγαγαν. Ο Λάμπρος Γούλας συνελήφθη και υπέστη βασανιστήρια, τα οποία είδαν αυτόπτες μάρτυρες, ενώ σύμφωνα με τη συνήγορό του «η σύλληψή του ήταν προσχηματική και σκόπιμη». «Οι φρουροί της διμοιρίας των ΜΑΤ μου φέρθηκαν βίαια, με έσπρωξαν, με έγδυσαν», κατήγγειλε τότε και ο ηθοποιός Γιώργος Χατζηγεωργίου. Το παζλ εκείνων των ημερών συμπληρώνει ένας 20χρονος σπουδαστής ΙΕΚ που βρισκόταν κοντά στο Πολυτεχνείο και ο οποίος κατήγγειλε ότι δέχθηκε απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση από αστυνομικούς την ώρα που περίμενε το λεωφορείο.
Νοέμβριος 2019: Επιθέσεις σε πολίτες στα Εξάρχεια
Τουλάχιστον τρία ήταν τα άτομα που κατήγγειλαν εκείνο το διάστημα ότι ξυλοκοπήθηκαν χωρίς κανέναν λόγο από αστυνομικούς στην περιοχή, οι οποίοι μάλιστα τους έγδυσαν και τους προσήγαγαν. Ο Λάμπρος Γούλας συνελήφθη και υπέστη βασανιστήρια, τα οποία είδαν αυτόπτες μάρτυρες, ενώ σύμφωνα με τη συνήγορό του «η σύλληψή του ήταν προσχηματική και σκόπιμη». «Οι φρουροί της διμοιρίας των ΜΑΤ μου φέρθηκαν βίαια, με έσπρωξαν, με έγδυσαν», κατήγγειλε τότε και ο ηθοποιός Γιώργος Χατζηγεωργίου. Το παζλ εκείνων των ημερών συμπληρώνει ένας 20χρονος σπουδαστής ΙΕΚ που βρισκόταν κοντά στο Πολυτεχνείο και ο οποίος κατήγγειλε ότι δέχθηκε απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση από αστυνομικούς την ώρα που περίμενε το λεωφορείο.
Πολυτεχνείο 2020: Προσαγωγές στα μέλη του ΚΚΕ και η περίπτωση «Σεπόλια»
Τη 17η Νοέμβρη του 2020 οι συναθροίσεις είχαν απαγορευθεί, ωστόσο η υπέρμετρη χρήση αστυνομικής βίας σημάδεψε εκείνη τη μέρα. Μέλη του ΚΚΕ εμφανίζονται στα Προπύλαια προκειμένου να πραγματοποιήσουν συμβολική συγκέντρωση για τα 47 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας και τις αποστάσεις. Αμέσως μετά την εμφάνιση των μελών του ΚΚΕ, ανάμεσα τους και ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, η ομάδα ΔΡΑΣΗ σπεύδει στο σημείο και πραγματοποιεί βίαιες προσαγωγές. Όπως δείχνουν οι φωτογραφίες μέλη και βουλευτές του ΚΚΕ χτυπήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις ενώ λίγο αργότερα διέλυσαν τη συγκέντρωση με εκτεταμένη χρήση χημικών και ρίψη νερού από το ειδικό όχημα που διαθέτει η αστυνομία. Ωστόσο η βιαιότητα δεν σταματά εκεί καθώς έπειτα από συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε για το Πολυτεχνείο στο Σταθμό Λαρίσης, ο φοιτητής Ορέστης Καττής την ώρα που κατευθυνόταν προς το σπίτι του στα Σεπόλια συνελήφθη στην πιλοτή του σπιτιού του. Οι αστυνομικές δυνάμεις ξυλοκόπησαν τη μητέρα του, τραβούσαν από τα μαλλιά και έβριζαν χυδαία την αδερφή του, ενώ ο πατέρας του διακομίστηκε στον Ευαγγελισμό με ισχαιμικό επεισόδιο, μετά από προσπάθεια ανδρών των ΜΑΤ να του περάσουν χειροπέδες, αργότερα την ίδια ημέρα έξω από το ΑΤ Κολωνού.
Ξυλοδαρμοί στο ΑΠΘ
Στις 4 Φεβρουαρίου μετά την τεράστια πανεκπαιδευτική διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη, οι αστυνομικές δυνάμεις σχεδόν αφηνιασμένοι βγήκαν για να «ελέγξουν», να τραμπουκίσουν και να δημιουργήσουν ένταση από το πουθενά. Όπως φαίνεται και σε βίντεο που κυκλοφόρησε, οι αστυνομικές δυνάμεις χτυπούν και συλλαμβάνουν υποψήφιο διδάκτορα της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων του ΑΠΘ την ώρα που πήγαινε στο πανεπιστήμιο, δηλαδή στη δουλειά του, χωρίς κανέναν απολύτως λόγο. Σύμφωνα με καταγγελία, στο τέλος της πορείας άνδρες της ΕΛΑΣ έβαλαν «στο μάτι» τον διδακτορικό φοιτητή, τον κυνήγησαν μέχρι τη ρωμαϊκή αγορά και τον χτύπησαν βάναυσα ανοίγοντας του το κεφάλι.
Λίγες μέρες αργότερα, στις 22 Φεβρουαρίου, ένα ακόμη σκηνικό ακραίας βίας και καταστολής έλαβε χώρα μπροστά από το κτίριο της πρυτανείας του ΑΠΘ, όπου από νωρίς το πρωί ήταν σε εξέλιξη συμβολική κατάληψη των φοιτητικών συλλόγων ενάντια στον νόμο Κεραμέως. Λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι δυνάμεις των ΜΑΤ, συνεπικουρούμενες από εισαγγελέα, μπήκαν μέσα στο χώρο του πανεπιστημίου και παρατάχθηκαν μπροστά στους συγκεντρωμένους φοιτητές. Λίγη ώρα μετά υπήρξε βίαιη καταστολή με χρήση δακρυγόνων και άγριο ξυλοδαρμό φοιτητών. Σε βίντεο-ντοκουμέντο που έκανε το γύρο του Διαδικτύου, φαίνονται αστυνομικοί της ομάδας ΔΡΑΣΗ να βασανίζουν προσαχθέντα τον οποίο σέρνουν ημίγυμνο στο οδόστρωμα και να τον ψεκάζουν με χημικά από πολύ μικρή απόσταση.
Η υπόθεση του Δημήτρη Ινδαρέ
Τον Δεκέμβριο του 2019 η ΕΛΑΣ πραγματοποιεί επιχείρηση εκκένωσης κατάληψης στο Κουκάκι. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης οι αστυνομικοί ζητούν να μπουν στο σπίτι του Δημήτρη Ινδαρέ που βρίσκεται δίπλα από την κατάληψη χωρίς να έχουν ένταλμα. Ο σκηνοθέτης τους το αρνείται. Λίγη ώρα αργότερα, ο πατέρας με τους δύο γιους του, αφού άκουσαν φασαρία στην ταράτσα τους, ανέβηκαν και βρήκαν εκεί αστυνομικούς της ΟΠΚΕ. Οι αστυνομικοί εισβάλλουν στο σπίτι, επιτίθενται και ξυλοκοπούν τον σκηνοθέτη και τους δυο γιους του, τους δένουν πισθάγκωνα στην ταράτσα του ίδιου τους του σπιτιού και τους προσαγάγουν. Χωρίς κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο η οικογένεια μεταφέρθηκε με τις πιτζάμες στο αστυνομικό τμήμα, όπου ο πατέρας θα κατηγορηθεί για αντίσταση στις αστυνομικές δυνάμεις και οι δύο γιοι του για συμμετοχή στην κατάληψη. Ο Δημήτρης Ινδαρές έχει μηνύσει και αυτός την αστυνομία.
«Απαγωγές» φοιτητών στα Χανιά
Απρόκλητη βία, εισβολή σε σπίτια και αναίτιες προσαγωγές από ανθρώπους με πολιτικά είχαμε σύμφωνα με καταγγελίες και στα Χανιά το πρωί της 27ης Φλεβάρη. Συγκεκριμένα, ενώ οι δύο φοιτητές του Πολυτεχνείου βρίσκονταν στο σπίτι τους, υπήρξε εισβολή αστυνομικών παρουσία εισαγγελέα, μαγειρεύοντας στοιχεία στοχοποίησής τους για παρέμβαση με μπογιές και συνθήματα στον περίβολο του σπιτιού της οικογένειας Μητσοτάκη και στα γραφεία της τοπικής ΝΟΔΕ. Την ίδια ώρα, αστυνομικοί με πολιτικά προσήγαγαν αναίτια άλλους 2 φοιτητές που περνούσαν από το δρόμο, χωρίς καν να επιδείξουν τις αστυνομικές τους ταυτότητες ή να εξηγήσουν την αιτία προσαγωγής. Μάλιστα για ένα φοιτητή από τους τέσσερις φοιτητές –στο πατρικό σπίτι της μητέρας του είχε γίνει η έρευνα– λόγω της εύρεσης ενός φυσιγγίου του παππού του ακολουθήθηκε η διαδικασία της σύλληψης!