▸Να μην ψηφιστεί η περιβαλλοντοκτόνα ρύθμιση του Άδωνη Γεωργιάδη που καταστρέφει τις περιοχές NATURA ζητά με ανακοίνωσή της η περιφερειακή κίνηση Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική, τονίζοντας πως υποστηρίζει το κείμενο που υπογράφουν πλήθος συλλογικοτήτων, με βασικό αίτημα την απόσυρση του άρθρου 219.
Όπως τονίζει η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου για τη δημιουργία «υπο-περιοχών» μειωμένης προστασίας μέσα στις περιοχές Natura «ο επενδυτής θα υπαγορεύει και θα καθορίζει το καθεστώς της ‘’υπο-περιοχής’’, χωρίς να λαμβάνει υπόψη το σύνολο των προστατευτέων αντικειμένων, κατά παράβαση ακόμα και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που ζητά μέτρα για τη διατήρηση του δικτύου Natura». Σύμφωνα με την ΑΑΑ «το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ένα σύνολο αντιδραστικών προσαρμογών που σκοπεύουν να ανοίξουν το δρόμο για το περίφημο Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ περιλαμβάνει διατάξεις που προωθούν την παραπέρα ιδιωτικοποίηση δημόσιων υπηρεσιών και την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δράσης ακόμα και σε περιοχές Natura που υπονομεύουν την ασφάλεια των έργων και υποβαθμίζουν το περιβάλλον».
Συγκεκριμένα η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική τονίζει:
Μετά το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη, με το οποίο για πρώτη φορά επιτρέπονται έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε προστατευόμενες περιοχές αφαιρώντας μάλιστα από την τοπική διοίκηση τον ελεγκτικό της ρόλο, η κυβέρνηση συνεχίζει το καταστροφικό της έργο.
Στο νομοσχέδιο του Υπoυργείου Ανάπτυξης με το άρθρο 219 που φέρνει – μετά τη διαβούλευση – ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης για ψήφιση στη Βουλή ανοίγει την κερκόπορτα για την άλωση των περιοχών Natura 2000 από υποψήφια επενδυτικά σχήματα καθώς, πλέον, με προεδρικό διάταγμα μετά από πρόταση των συναρμόδιων υπουργείων θα μπορεί να καθορίζεται υπο-περιοχή προστασίας με βάση την υλοποίηση ήπιων αναπτυξιακών έργων και όχι με οικολογικά – περιβαλλοντικά κριτήρια. Έτσι ο επενδυτής θα υπαγορεύει και θα καθορίζει το καθεστώς της «υπο-περιοχής», χωρίς να λαμβάνει υπόψη το σύνολο των προστατευτέων αντικειμένων, κατά παράβαση ακόμα και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που ζητά μέτρα για τη διατήρηση του δικτύου Natura.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ένα σύνολο αντιδραστικών προσαρμογών που σκοπεύουν να ανοίξουν το δρόμο για το περίφημο «Ταμείο Ανάκαμψης», ενώ περιλαμβάνει διατάξεις που προωθούν την παραπέρα ιδιωτικοποίηση δημόσιων υπηρεσιών και την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δράσης ακόμα και σε περιοχές NATURA που υπονομεύουν την ασφάλεια των έργων και υποβαθμίζουν το περιβάλλον.
Καθόλου τυχαία στο ίδιο νομοσχέδιο μπήκε τροπολογία που αναστέλλει κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε αιγιαλό και παραλίες παρότι έχουν εκδοθεί πρωτόκολλα κατεδάφισης, παρατείνοντας την παρανομία.
Η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική στηρίζει την πρωτοβουλία δεκάδων συλλογικοτήτων και χιλιάδων υπογραφών πολιτών ενάντια στην ψήφιση του άρθρου 219. Ο αγώνας για να μην ψηφιστεί αλλά και να μην επιτρέψουμε την εφαρμογή του είναι στα χέρια του κινήματος για την προστασία του περιβάλλοντος και της ζωής μας ενάντια στην καταστροφή του στο όνομα της ανάπτυξης και της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της πρωτοβουλίας των συλλογικοτήτων:
Προς τους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου
Οι παρακάτω υπογράφοντες σύλλογοι, φορείς και κινήσεις ζητάμε την απόσυρση του άρθρου 219 του νομοσχεδίου «Για τον εκσυγχρονισμό, την απλοποίηση και την αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων, ειδικότερες ρυθμίσεις προμηθειών στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας και άλλες διατάξεις για την ανάπτυξη και τις υποδομές» του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, καθώς και της τροπολογίας 776/45 (αρ.3) που κατατέθηκε τελευταία στιγμή, χωρίς καν να έχει περάσει από διαβούλευση.
Το άρθρο 219 έρχεται σε αντίθεση με τη δέσμευση της Ελλάδας στους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, η οποία τοποθετεί τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στο επίκεντρο της αναπτυξιακής στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αγνοώντας μάλιστα τις αλλεπάλληλες καταδίκες της Ελλάδας από τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια για παραβίαση του άρθρου 6 της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ για την προστασία οικοτόπων και ειδών.
- Είναι αντίθετο με την Οδηγία 92/43/ΕΟΚ η οποία απαιτεί τη λήψη μέτρων διατήρησης που ανταποκρίνονται στις οικολογικές απαιτήσεις των προστατευόμενων οικοτόπων και ειδών. Ο καθορισμός «υπο-περιοχών προστασίας» και του «προστατευτικού» τους καθεστώτος με βάση την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων, και όχι με οικολογικά κριτήρια, είναι σαφώς αντίθετος στην Οδηγία. Με τη διαδικασία που εισάγει το άρθρο 219 του νομοσχεδίου, επενδυτικά σχέδια και συμφέροντα θα υπαγορεύουν το καθεστώς κάθε «υπο-περιοχής».
- Έρχεται σε αντίθεση με τον ορθολογικό τρόπο σχεδιασμού μιας προστατευόμενης περιοχής, ο οποίος πρέπει να γίνεται με αποκλειστικό κριτήριο τη διατήρηση των πολύτιμων, σπάνιων ή απειλούμενων στοιχείων της φύσης.
- Οδηγεί στον κατακερματισμό των περιοχών του δικτύου Natura 2000 και σε αποσπασματική προστασία τους, σε αντίθεση με τις επιταγές της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, όπως έχει ερμηνευτεί από το Δικαστήριο της ΕΕ, για ολοκληρωμένη και συστηματική διαμόρφωση των μέτρων διατήρησης της βιοποικιλότητας.
- Υποβαθμίζει το έργο των ειδικών περιβαλλοντικών μελετών, σχεδίων διαχείρισης και προεδρικών διαταγμάτων που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη για όλες τις περιοχές Natura της χώρας, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση.
- Προβλέπει ότι η διαμόρφωση των μέτρων προστασίας των περιοχών Natura θα διαμορφώνονται από τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια, γεγονός που αποτελεί κατάφωρη καταστρατήγηση του προστατευτικού καθεστώτος των πυρήνων βιοποικιλότητας της χώρας.
Το άρθρο 3 της τροπολογίας 776/45 που προβλέπει αναστολή κατεδαφίσεων και διοικητικών αποβολών για κατασκευές σε αιγιαλό, παραλία, όχθη, παρόχθια ζώνη, υδάτινο στοιχείο, πυθμένα και υπέδαφος του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και κοίτης πλεύσιμου ποταμού, ανοίγει το δρόμο για τη νομιμοποίηση της παράνομη δόμησης και καταπάτησης δημοσίων εκτάσεων και μάλιστα σε περιοχές οικολογικά ευαίσθητες, κρίσιμες για την προστασία της βιοποικιλότητας, παραβιάζοντας έτσι την Ευρωπαϊκή Οδηγία 92/43/ΕΟΚ και το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών για ελεύθερη πρόσβαση και χρήση αυτών των δημόσιων χώρων.
Υπογράφουν:
Ανεξάρτητη Πηλιορείτικη Ομάδα Δράσης, Σταγιάτες
ΒιοΕπτάνησα Βιοϊόνιο
Δίκτυο πολιτών για την διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης
Δίκτυο Προστασίας Ζήρειας
Εναλλακτική Δράση για Ποιότητα Ζωής
ΕΟΣ Ηλιούπολης
ΕΟΣ Λασιθίου
Επιμένουμε Πεδίο του Άρεως
Επιτροπή Αγώνα Αγραφιωτών
Επιτροπή Διάσωσης Παράκτιου Υγρότοπου Λεγραινών
ΕΠ.ΠΟλιτών Ιεράπετρας
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΥΜΗΣ
ΙΛΙΣ-ΣΟΣ
Ινστιτουτο των Ελληνικων Μυλων
Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας
Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων του Αιγαίου
Κίνηση Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό
Κίνηση Πολιτών Χορτιάτη
Λαϊκή Συνέλευση κατοίκων Κολωνού – Ακ. Πλάτωνα – Σεπολίων
Μικρογεωγραφίες
Νομαδική Αρχιτεκτονική
Οικολογική Κίνηση Δράμας
Οικολογική Ομάδα Ροδόπης
ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ
Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κέρκυρας
Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος Αττικής (ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο. Αττικής)
Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος Μάνης (ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο. Μάνης)
Ποδονίφτης, ρε(ύ)μα κριτικής των καιρών και δράσης
Πράσινο – Περιβάλλον
Πρωτοβουλία Αγώνα Ζωγράφου (Π.Α.Ζ.)
Πρωτοβουλία Αθήνας για την προστασία των Αγράφων
Πρωτοβουλία ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή και την κλιματική αλλαγή
Σωματείο εργαζομένων ΕΥΑΘ
Φίλοι του Ερασίνου
Φορείς & Κινήσεις για την Προστασία των Ρεμάτων-Ρεματτική
ΦΥΣΗτήρες
SOMA-Διάσπαρτο Ανοιχτό Μουσείο
SOS Κυπαρισσιακός – Πρωτοβουλία Τριφυλίας ενάντια στις εξορύξεις Υ/Α
Support Earth