Λίτσα Φρυδά
▸ Καθολική συμμετοχή εκπαιδευτικών στην απεργία-αποχή, στον «πάγο» τα σχέδια του υπουργείου Παιδείας.
Ομολογία νέας ήττας της Νίκης Κεραμέως αποτελεί η έκδοση ΦΕΚ του ΥΠΑΙΘ που λίγες μόλις ώρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας, δίνει παράταση στη σύγκληση των συλλόγων διδασκόντων, με σκοπό τον «Συλλογικό προγραμματισμό της εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης των σχολικών μονάδων ως προς το εκπαιδευτικό τους έργο», ακολουθώντας τον δρόμο των αντιεκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων που χαράχτηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’90 και ακολούθησαν όλοι οι υπουργοί Παιδείας.
Οπισθοχώρηση αποτελεί και η πρόσκληση σε συνάντηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ, με το οποίο μόλις προχθές είχε αρνηθεί να συνομιλήσει.
Παρά την ολομέτωπη επίθεση στον εκπαιδευτικό κόσμο που συνεχίζεται καθ’ όλο το διάστημα της πανδημίας με αμείωτο ρυθμό και με καταιγισμό αντιδραστικών μέτρων, συνοδευόμενων με απειλές και εκφοβισμούς, η σθεναρή αντίσταση του εκπαιδευτικού κινήματος έβαλε για άλλη μια φορά στον πάγο τα σχέδια και τους προγραμματισμούς του υπουργείου.
Κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, με τα περισσότερα σχολεία κλειστά, το εκπαιδευτικό κίνημα έδωσε ξανά τη μάχη, με ενημερώσεις από τις Ομοσπονδίες και τα πρωτοβάθμια σωματεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με την ιδιαίτερη συμβολή των Παρεμβάσεων, με διαδικτυακές συνελεύσεις, με ανακοινώσεις και συζητήσεις στα σχολεία, όπου ήταν ανοιχτά, με συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, για να μην νομιμοποιηθεί η διάλυση των συλλόγων διδασκόντων, να μην περάσει η αποδόμηση του δημόσιου σχολείου μέσα από την κατηγοριοποίηση και την έλλειψη πόρων, για να μην επιστρέψει ο επιθεωρητισμός, να μην περάσει η άρση της μονιμότητας.
Η παρακαταθήκη των αγώνων του 2013-2014 συνέβαλαν σημαντικά στη διαμόρφωση μιας συντριπτικής πλειοψηφίας κατά της αξιολόγησης, με αποφάσεις για καθολική συμμετοχή στην απεργία-αποχή στους συλλόγους της πρωτοβάθμιας, με τα ποσοστά να έχουν φτάσει το 100% σε συλλόγους της Αθήνας (ΣΕΠΕ Αριστοτέλης, Κ. Σωτηρίου, Ν. Λιοσίων, Σωκράτης), και στην επαρχία, όπου δεν έχουν αγγίξει αυτό το ποσοστό, σε κάθε περίπτωση να έχουν ξεπεράσει το 90%.
Ακολουθεί η δευτεροβάθμια, με την απεργία-αποχή να περνάει, επίσης με τα ποσοστά να ξεπερνούν το 70%. Ενδεικτικά να αναφέρουμε, ότι, με τα έως τώρα στοιχεία, αφού αρκετοί σύλλογοι θα συνεδρίαζαν την Παρασκευή, η πλειονότητα των συλλόγων διδασκόντων στα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία της χώρας (1.000 δημοτικά και νηπιαγωγεία στην Αττική, και η πλειονότητα των Γυμνασίων και Λυκείων σε Αθήνα, Πειραιά, Βοιωτία, Ευρυτανία, Γιάννενα, Πρέβεζα, Κέρκυρα, Έβρο) έδωσε ηχηρή απάντηση στην άκαμπτη υπουργό.
Σημαντικός σε αυτήν τη μάχη ήταν και ο ρόλος των αναπληρωτών που δεν κάμφθηκαν από τον φόβο, τα ψέματα και τις απειλές του υπουργείου. Οι αναπληρωτές απάντησαν στην αλαζονεία με ένα «φτάνει πια», συμμετέχοντας δυναμικά στη διαμόρφωση ενός κλίματος αντίστασης και αγώνα, στη σφυρηλάτηση της συλλογικής ενότητας για νέες νίκες.