Γιώργος Μιχαηλίδης
Ελπιδοφόρα νέα έρχονται πάλι από την Ινδία. Οι αγροτικές κινητοποιήσεις στη δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου όχι μόνο δεν υποχωρούν, αλλά απεναντίας κλιμακώνονται σε ένταση και στόχους. Την περασμένη εβδομάδα οι αγρότες για πρώτη φορά κατάφεραν να εισέλθουν στο Νέο Δελχί και μάλιστα να καταλάβουν το Κόκκινο Οχυρό, ένα κτίριο-σύμβολο περιφραγμένο και αυστηρά φυλασσόμενο. Η είσοδος των αγροτών στην πρωτεύουσα έγινε αρχικά σε συνεννόηση με την αστυνομία, η οποία όμως τους επέτρεψε να ακολουθήσουν μόνο ένα προδιαγεγραμμένο δρομολόγιο. Σύντομα, τμήματα της αγροτικής πορείας έσπασαν τη συμφωνία και ξεχύθηκαν στο κέντρο της πόλης. Πεζοί, με ξύλα στα χέρια, αλλά και πάνω σε τρακτέρ, οι αγρότες έπεφταν πάνω στα αστυνομικά μπλόκα διαλύοντάς τα. Οι εικόνες ντροπής για την αστυνομία της Ινδίας, η οποία κυνηγημένη τρέχει, πανικόβλητη σε πολλές περιπτώσεις, κάνουν τον γύρο του κόσμου.
Σημαντικό γεγονός είναι ότι ο νέος γύρος κινητοποιήσεων έρχεται ως απάντηση στην προσπάθεια κατευνασμού των αγροτών από την κυβέρνηση, η οποία δήλωσε πρόθυμη να συζητήσει, να παγώσει διατάξεις και να δώσει 18-μηνη παράταση χρόνου μέχρι την εφαρμογή των νέων μεταρρυθμίσεων. Η παρελκυστική πολιτική του Ναρέντρα Μόντι είναι προφανής. Μέσα από έντεκα(!) γύρους συνομιλιών επιχειρεί να ενισχύσει τη γραφειοκρατική ηγεσία των αγροτικών ενώσεων και να ανακόψει την ορμή των αγροτικών μαζών. Η απάντηση του αγροτικού κόσμου ήταν το αίτημα για πλήρη απόσυρση των νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων που αναμένεται να οδηγήσουν τεράστιες αγροτικές εκτάσεις στα χέρια πολυεθνικών κολοσσών του γεωρ-
γικού τομέα.
Μέσω των προωθούμενων μεταρρυθμίσεων η κυβέρνηση αφαιρεί κάθε κρατική εγγύηση τιμών για τα αγροτικά προϊόντα. Εκατομμύρια Ινδοί αγρότες, όμως, επιβιώνουν χάρη στις κρατικές αγορές προϊόντων. Σε αντίθετη περίπτωση, ο μικρός τους κλήρος δεν τους επιτρέπει να αντέξουν στον ανταγωνισμό της ελεύθερης αγοράς. Σύντομα θα αναγκαστούν να πουλήσουν τα χωράφια τους στους ιδιωτικούς κολοσσούς, και να μετατραπούν σε εργάτες γης. Η απόρριψη εκ μέρους τους των κυβερνητικών «δώρων» είναι ελπιδοφόρα, καθώς δημιουργεί σοβαρούς τριγμούς στην κυβέρνηση Μόντι. Μάταια η τελευταία προσπαθεί να διχάσει τους αγρότες, προπαγανδίζοντας πως πίσω από τις αγροτικές κινητοποιήσεις κρύβονται συγκεκριμένες θρησκευτικές μειονότητες. Οι Ινδοί αγρότες, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να ζουν τις οικογένειές τους με κατά μέσο όρο 850 ευρώ ετησίως, δείχνουν αποφασισμένοι.