Κώστας Παπαγεωργίου
▸ Η εκπροσώπηση της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στο στόχαστρο
Με το τσεκούρι του Βορίδη κόβουν στα μέτρα του κεφαλαίου ακόμα περισσότερο τη λειτουργία της τοπικής διοίκησης. Ο νέος υπουργός Εσωτερικών παρουσίασε την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου στο υπουργικό συμβούλιο το νέο εκλογικό νόμο για δήμους και περιφέρειες, για τον οποίο ο κυβερνητικός στόχος είναι να ψηφιστεί στις αρχές Φεβρουαρίου. Με τον νέο εκλογικό νόμο, που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στις τοπικές εκλογές του 2023, η κυβέρνηση της ΝΔ εγκαινιάζει ένα νέο κύκλο αντιδραστικών αλλαγών που στόχο έχουν την αυταρχική θωράκιση και την ενίσχυση της καπιταλιστικής ανάπτυξης στην τοπική διοίκηση όπως συμφώνησαν άλλωστε ο υπούργος και ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης, σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τους δημάρχους της Αττικής.
Το σχέδιο νόμου Βορίδη, στο όνομα της εύρυθμης λειτουργίας του τοπικού κράτους και της κυβερνησιμότητας δήμων και περιφερειών, έρχεται να επιφέρει νέες αντιδραστικές αλλαγές, προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω σε σχέση με τον προηγούμενο νόμο Θεοδωρικάκου, όταν η κυβέρνηση, επικαλούμενη προσχηματικά την ανάγκη για «κυβερνησιμότητα», άλλαξε συνθέσεις στις επιτροπές των ΟΤΑ, αφαίρεσε αρμοδιότητες από τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια προς τις επιτροπές κλπ. Ενώ, ταυτόχρονα, διατηρεί όλο το αντιλαϊκό πλαίσιο του «Κλεισθένη Ι», στην πραγματικότητα κινείται σε παραπέρα συντηρητική κατεύθυνση για την ενίσχυση του συγκεντρωτικού και αντιδημοκρατικού χαρακτήρα της τοπικής διοίκησης, καταργώντας οριστικά όσα στοιχεία αναλογικότητας υπήρχαν στην εκπροσώπηση στα όργανα δήμων και περιφερειών.
Μεταξύ άλλων, το νέο νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση της απλής αναλογικής, την κατάργηση του ποσοστού άνω του 50% που απαιτείται για την εκλογή Δημάρχων και Περιφερειαρχών από τον πρώτο γύρο, την εκλογή από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 43%, τη θέσπιση πλαφόν εισόδου στα Δημοτικά Συμβούλια το 3% και κατάργηση της τέταρτης κάλπης που αφορά τους Διαμερισματικούς και Κοινοτικούς Συμβούλους, ενώ ο νικητής συνδυασμός θα καταλαμβάνει τα 3/5 των εδρών, και μόνο σε περίπτωση που αυτός συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 60% θα εφαρμόζεται η απλή αναλογική.
Ταυτόχρονα, εισάγεται «κόφτης» στον αριθμό των εκλεγμένων αιρετών σε δήμους και περιφέρειες. Έτσι, στην Αθήνα για παράδειγμα, οι δημοτικοί σύμβουλοι περιορίζονται από τους 49 στους 41 και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αττικής μειώνονται σε 71 από τους 101 που είναι μέχρι σήμερα. Τέλος, επανέρχεται η πενταετής η θητεία δημάρχων και περιφερειαρχών.
Το επιτελικό κράτος της ΝΔ και το νομοσχέδιο Βορίδη επιβεβαιώνουν ότι, στην εποχή του ολοκληρωτικού καπιταλισμού, το κράτος σε όλες τις πλευρές του αυταρχικοποιείται ακόμα περισσότερο. Περιστέλλεται ακόμη και αυτή η δημοκρατική επίφαση στη λειτουργία των δήμων, με την ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση του ρόλου των συμβουλίων, το συγκεντρωτισμό και τα καλπονοθευτικά όρια που στόχο έχουν να αποκλείσουν τη φωνή της αντικαπιταλιστικής αριστεράς από αυτά, επιβάλλοντας τον αστικό μονόδρομο. Καταρρέει κάθε ισχυρισμός ότι πρόκειται για λειτουργία αυτοδιοίκησης. Στην ουσία, περιφέρειες και δήμοι αποτελούν ιμάντες του κρατικού μηχανισμού για την επιβολή των αντιλαϊκών πολιτικών της ΕΕ, του αστικού πολιτικού συστήματος προς όφελος των συμφερόντων του κεφαλαίου.