Λίτσα Φρυδά
Σημαντικές καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς, κοινωνική δυσαρέσκεια και οικονομική κρίση είναι το τρίπτυχο που περιγράφει τη γαλλική πραγματικότητα στις αρχές του 2021. Ο Μακρόν προσπαθεί να χρεώσει το φιάσκο στους «αρνητές».
Τη στιγμή που η έως τώρα διαχείριση της πανδημίας στη Γαλλία έχει προκαλέσει ήδη 64.000 θανάτους και έχει επιφέρει οικονομική και ψυχολογική καταστροφή, κυρίως στα φτωχότερα και τα πλέον επισφαλή στρώματα της κοινωνίας, η κοινωνική δυσαρέσκεια φουντώνει. Στην καρδιά της βρίσκονται τα εκατομμύρια των νέων ανέργων και ολόκληροι κλάδοι εργαζομένων που είτε πλήττονται σκληρά από το λοκ ντάουν –όπως ο πολιτισμός και η εστίαση– είτε οι συνθήκες εργασίας τους εξακολουθούν να είναι τραγικές (όπως των υγειονομικών στα νοσοκομεία, των εργαζομένων στα μέσα μεταφοράς ή στα εργοστάσια), ενώ τα σκληρά αλλά συχνά αναποτελεσματικά περιοριστικά μέτρα που λαμβάνονται με πρόφαση τον περιορισμό της πανδημίας μετατρέπουν την καθημερινότητα του λαού και ειδικά της νεολαίας σε κόλαση.
Επιπλέον, η κυβέρνηση νομοθετεί την περιστολή των δικαιωμάτων και επιβάλλει την άγρια καταστολή κάθε φωνής αντίστασης –όπως παρακολουθήσαμε στη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά του ελευθεροκτόνου νόμου– ενώ έχει αρχίζει να ξεθωριάζει και η τελευταία ελπίδα βελτίωσης της κατάστασης, την οποία κάποιοι εναπόθεταν στους εμβολιασμούς. Κι αυτό γιατί η πολιτική της κυβέρνησης Μακρόν στο ζήτημα της πανδημίας εξελίσσεται σε φιάσκο με… πολλά επεισόδια! Μετά το αλαλούμ με τις μάσκες που αρχικά θεωρήθηκαν ανώφελες, στη συνέχεια απαραίτητες και τελικά υποχρεωτικές, την έλλειψη αντισηπτικών και την ανεπάρκεια κλινών ΜΕΘ, σειρά πήρε το «μπάχαλο » των εμβολίων.
Παρότι έχουν αρχίσει να παραδίδονται σταδιακά στη Γαλλία οι δόσεις των δύο πρώτων εγκεκριμένων από τον ΕΟΦ εμβολίων που της αντιστοιχούν, το εμβολιαστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης που ξεκίνησε στις 27 Δεκεμβρίου και είχε ως στόχο την κάλυψη ενός εκατομμυρίου τροφίμων οίκων ευγηρίας και των φροντιστών τους, ως τα τέλη Γενάρη, και συνολικά 15 εκατομμυρίων «ευάλωτων» ατόμων ως το καλοκαίρι, στέφθηκε από παταγώδη αποτυχία. Η μικρή ανταπόκριση (μόνο 37.000 ηλικιωμένοι και 111.000 επαγγελματίες υγείας είχαν εμβολιαστεί έως τις 11 Γενάρη) ανάγκασε την κυβέρνηση να αλλάξει στρατηγική, όχι ως προς τον αριθμό, αλλά ως προς το προφίλ των κατά προτεραιότητα ωφελούμενων. Έτσι, σε μια ύστατη προσπάθεια επίτευξης του στόχου της, από τις 31 Δεκεμβρίου οι εμβολιασμοί επεκτάθηκαν στους νοσηλευτές άνω των 50 ετών, ενώ στις 7 Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ ανακοίνωσε το άνοιγμα των εμβολιασμών για τους άνω των 50 ετών πυροσβέστες, φροντιστές κατ’ οίκον και τους άνω των 75 ετών εκτός οίκων ευγηρίας. Επίσης, ανακοίνωσε τον πολλαπλασιασμό των κέντρων εμβολιασμού και την απλοποίηση της διαδικασίας.
Καθοριστικός ο ρόλος των προηγούμενων σκανδάλων, με τις μεταγγίσεις αίματος και τα εμβόλια για τον Η1Ν1
Είναι η στιγμή «να επιταχύνουμε, να ενισχύσουμε και να απλουστεύσουμε» την εμβολιαστική στρατηγική, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν, κάνοντας πολλούς να αναρωτηθούν αν σκοπεύει πραγματικά να αλλάξει τον ρυθμό των εμβολιασμών ή αν πρόκειται για απάντηση στην έντονη κριτική βουλευτών για σοβαρές καθυστερήσεις των εμβολιασμών, τόσο σε απόλυτους αριθμούς όσο και συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες (20 φορές λιγότεροι από τη Γερμανία).
Η άστοχη διαχείριση των εμβολίων, που αγγίζει τα όρια της σπατάλης, (25%-30% των δόσεων καταστράφηκαν λόγω ανεπαρκούς αριθμού ειδικών καταψυκτών για τη συντήρησή τους), η έλλειψη μιας πραγματικής πολιτικής ικανής να προετοιμάσει μια μαζική καμπάνια εμβολιασμού και να προβλέψει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον επαρκή εφοδιασμό, τη σωστή συντήρηση και την ταχεία χορήγηση των εμβολίων, οι λανθασμένες οδηγίες για τον τρόπο έγχυσης των εμβολίων που έδωσε το υπουργείο Υγείας, με συνέπεια την αναποτελεσματικότητά τους, καθώς και οι ελλείψεις στα αποθέματα αναλώσιμων υλικών, είναι κάποιοι από τους λόγους των αργοποριών. Ωστόσο, η γαλλική κυβέρνηση επιχειρεί να καλύψει την αποτυχία της, αποδίδοντάς την εν μέρει στο αντιεμβολιαστικό κίνημα.
Όμως, όπως εξηγεί στην αγγλική εφημερίδα Γκάρντιαν ο Λωράν-Ανρί Βινιώ, ιστορικός και συγγραφέας του πονήματος Antivax, ο σκεπτικισμός των Γάλλων πολιτών απέναντι στο εμβόλιο σχετίζεται όχι τόσο με τους εμβολιασμούς, όσο με την έλλειψη εμπιστοσύνης σε πολιτικούς, μεγαλογιατρούς, ειδικούς και δημοσιογράφους, λόγω μιας σειράς σκανδάλων στα οποία εμπλέκονται και φαρμακευτικές εταιρείες, με αποκορύφωμα το σκάνδαλο των εμβολίων για τον ιό H1N1, το 2009, που προκάλεσε στο δημόσιο ζημιά ύψους 382 εκατομμυρίων ευρώ περίπου.