H δυνατή βροχή και η πρωτοφανής αστυνομοκρατία γύρω ή ακόμα και μπροστά από μεγάλα εμπορικά καταστήματα, δεν εμπόδισαν εκατοντάδες αποφασισμένους απεργούς και εργαζόμενους που εκδήλωσαν την αλληλεγγύη τους να πραγματοποιήσουν την απεργία στο χώρο του εμπορίου και να μπλοκάρουν τις εισόδους πολλών καταστημάτων την περασμένη Κυριακή.
του Δημήτρη Σταμούλη
Η απόφαση της κυβέρνησης να παραδώσει τους εργαζόμενους στο εμπόριο στις ορέξεις του εγχώριου και πολυεθνικού εμπορικού κεφαλαίου δεν έμεινε αναπάντητη και οι εργαζόμενοι έστειλαν μήνυμα ανυπακοής και διαρκούς αγώνα για την ανατροπή της αντιδραστικής απόφασης.
Μαζικά απεργιακά μπλόκα –υπό μεγάλης έντασης βροχή–στήθηκαν από τις 9 το πρωί της Κυριακής έξω από μεγάλα καταστήματα του κέντρου τόσο της Αθήνας όσο και της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που είχαν κηρύξει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων και πολλά επιχειρησιακά σωματεία, καθώς και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Στην κινητοποίηση καλούσε και ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων αλλά και άλλες εργατικές συλλογικότητες.
Στις 12 το μεσημέρι ξεκίνησε η πορεία εκατοντάδων εργαζόμενων οι οποίοι υπό καταρρακτώδη βροχή πορεύτηκαν από το Σύνταγμα διασχίζοντας την οδό Ερμού και άλλους εμπορικούς δρόμους του κέντρου. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν «ποτέ δουλειά την Κυριακή, η ιστορία γράφεται με πάλη ταξική», «είμαστε εργάτες, δεν είμαστε πελάτες και στα αφεντικά δεν κάνουμε τις πλάτες» και «αν δεν αντισταθούμε σε κάθε μαγαζί, σκλάβους θα μας κάνουν για μια μπουκιά ψωμί».
Επί ώρες αρκετά μεγάλα καταστήματα έμειναν κλειστά λόγω των κινητοποιήσεων. Οι εργαζόμενοι περιφρούρησαν την απεργία στο κατάστημα Πάμπλικ της πλατείας Συντάγματος, στο βιβλιοπωλείο Ιανός στην οδό Σταδίου, στα άλλα μεγάλα βιβλιοπωλεία Παπασωτηρίου και Ελευθερουδάκης της Πανεπιστημίου, αλλά και σε αρκετά μικρότερα καταστήματα, στην Κολοκοτρώνη και άλλους δρόμους της Αθήνας.
Ένταση προκλήθηκε έξω από το πολυκατάστημα Άττικα, το οποίο φρουρούσαν προκλητικά διμοιρίες των ΜΑΤ, παίζοντας το ρόλο εταιρείας σεκιούριτι και προστασίας των εργοδοτικών συμφερόντων. Στην απαίτηση των απεργών και διαδηλωτών να φύγουν οι αστυνομικές δυνάμεις από τις εισόδους των καταστημάτων, σε ημέρα απεργίας των εργαζομένων, η αστυνομία απάντησε με προπηλακισμούς, σπρωξίματα και απόπειρα συλλήψεων. Η ένταση συνεχίστηκε στην οδό Πανεπιστημίου, όταν οι δυνάμεις των ΜΑΤ δεν επέτρεπαν στην πορεία να αναπτυχθεί σε όλο το οδόστρωμα, εφαρμόζοντας πρόωρα τις αξιώσεις Καμίνη για …περιορισμό των διαδηλωτών στα πεζοδρόμια. Μάλιστα, πολιόρκησαν τους διαδηλωτές, ώστε να μπουν σε ένα ρεύμα κυκλοφορίας. Δύο φορές τα ΜΑΤ επιτέθηκαν με κλομπ και ασπίδες σε αλυσίδες διαδηλωτών και έκαναν χρήση της φυσούνας χημικών. Η πορεία συνεχίστηκε σε κεντρικά καταστήματα της Πανεπιστημίου, της Ασκληπιού, της Σόλωνος και κατέληξε στο κατάστημα Μετρόπολις στην οδό Σταδίου, όπου οι απολυμένοι και απλήρωτοι υπάλληλοι της εταιρείας συνεχίζουν τον αγώνα τους με αποκλεισμούς του καταστήματος και άλλες κινητοποιήσεις.
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν απεργιακές συγκεντρώσεις στα εμπορικά κέντρα Μολ στο Μαρούσι και στον Άγιο Δημήτριο, καθώς και στο εμπορικό κέντρο Έμπολι Άουτλετ στο Περιστέρι. Οι συγκεντρωμένοι με πανό, ντουντούκες και συνθήματα παρέμειναν για αρκετή ώρα έξω από τα εμπορικά κέντρα, προσεγγίζοντας τους καταναλωτές με τα υλικά τους.
Στη Θεσσαλονίκη, η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων και τα σωματεία του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο πολυκατάστημα Φωκάς σε ένδειξη αλληλεγγύης στους απλήρωτους εργαζόμενους της επιχείρησης. Το Σωματείο Βιβλίου Χάρτου κάλεσε συγκέντρωση στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους, η οποία στηρίχτηκε από την Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων της πόλης. Οι διαδηλωτές των δύο συγκεντρώσεων έκαναν κοινή πορεία στην αγορά της Θεσσαλονίκης, που πήρε τα χαρακτηριστικά μαζικής εξόρμησης. Μετά την κινητοποίηση, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης έκανε περιοδεία στα μαγαζιά του κέντρου.
Τα σωματεία του εμπορίου κάνουν λόγο για αποτροπή της «χαρούμενης αγοραστικής ατμόσφαιρας» που ήθελαν να δημιουργήσουν το μεγάλο εμπορικό, ξενοδοχειακό και πολυεθνικό κεφάλαιο και τονίζουν ότι οι σημερινές κινητοποιήσεις ήταν μόνο η αρχή. Σε κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να ανοίξει τα καταστήματα και άλλες Κυριακές –όπως εξήγγειλε πρόσφατα ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης– τα μπλόκα, οι απεργίες και οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν. Όπως γνωρίζουν όλοι οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι και οι νέοι, αυτό που λείπει δεν είναι οι ώρες να ψωνίσουμε, αλλά τα χρήματα και οι ώρες για να ζήσουμε!
Και αυτό το αποδεικνύει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τόσο η σχεδόν έρημη Κυριακή της περασμένης εβδομάδας στο κέντρο της Αθήνας (που δεν εξηγείται μόνο από τη βροχόπτωση) όσο και τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τον δείκτη εργασιών στο λιανικό εμπόριο τον περασμένο Οκτώβριο.