Γιώργος Μουρμούρης
▸Μία ολομέτωπη επίθεση στην δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει εκκινήσει με διαδικασίες «fast track» το υπουργείο Παιδείας, εκμεταλλευόμενο τα κλειστά σχολεία και Πανεπιστήμια. Κάποιες από τις αντιδραστικές ρυθμίσεις ήδη προωθήθηκαν στη Βουλή και υπερψηφίστηκαν εν μία νυκτί, ενώ άλλες δρομολογούνται για το διάστημα αμέσως μετά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και παρουσιάστηκαν την Τρίτη στο υπουργικό συμβούλιο.
Στο σύνολό τους, οι προωθούμενες ανατροπές περιλαμβάνουν τον περιορισμό των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με ταυτόχρονη αναμόρφωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης ώστε να ενισχυθεί η μαθητεία, η παροχή δηλαδή φθηνής ευέλικτης εργασίας στο κεφάλαιο. Όσοι απόφοιτοι της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μείνουν εκτός ΑΕΙ και μπορούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές απαιτήσεις της ιδιωτικής εκπαίδευσης, ωθούνται στα ιδιωτικά κολέγια των οποίων τα πτυχία εν μία νυκτί εξισώθηκαν με αυτά των αποφοίτων των δημόσιων πανεπιστημίων. Το τελευταίο κομμάτι του παζλ ενός πανεπιστημίου βαθιά ταξικού, αντιδραστικού και ταγμένου στις ανάγκες της αγοράς, αποτελεί η σκλήρυνση της εντατικοποίησης και καταστολής στο εσωτερικό των ιδρυμάτων.
Αναλυτικά, ως προς τον ταυτόχρονο στόχο της ενίσχυσης της τεχνικής εκπαίδευσης και της μαθητείας στο πλαίσιο αυτής, αποκαλυπτικά είναι τα όσα δήλωσε από το βήμα της Βουλής στις 17 Δεκεμβρίου η υπουργός Παιδείας, ότι δηλαδή στη χώρα μας καταγράφεται ανεπαρκής προσφορά για τα τεχνικά επαγγέλματα με το 30% των μαθητών Λυκείου να επιλέγει τα ΕΠΑΛ και το 70% τα ΓΕΛ, όταν οι αριθμοί αυτοί είναι σχεδόν αντίστροφοι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πρόκειται για το ίδιο μοτίβο που επαναλαμβάνεται επί μία δεκαετία, από την περίοδο της τελευταίας διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και υπουργίας της Άννας Διαμαντοπούλου. Πάγιος στόχος, τριτοβάθμια εκπαίδευση «για λίγους και εκλεκτούς», μία μεγάλη μάζα μισοειδικευμένων εργαζομένων, χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, που θα ανταγωνίζονται για μια θέση δουλειάς μετά την τεχνική εκπαίδευση, με μόνη «λύτρωση», να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη ακολουθώντας τον δρόμο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Τα κολέγια πρόκειται να παραμείνουν ο μοναδικός «κοινωνικός ανελκυστήρας», κατά την έκφραση της υπουργού Παιδείας, για όσους επιθυμούν να διαπραγματευτούν από καλύτερες θέσεις την εργατική τους δύναμη, με το αζημίωτο.
Σε αυτό το πλαίσιο, το βράδυ της 17ης Δεκέμβρη, αιφνιδιαστικά και με εκπρόθεσμη τροπολογία, το Τεχνικό και το Οικονομικό Επιμελητήριο υποχρεώθηκαν να εγγράφουν στο εξής τους αποφοίτους των κολεγίων, αναγνωρίζοντάς τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους των τριετών Bachelor με αυτούς των «σκληρών» προγραμμάτων σπουδών των δημοσίων πανεπιστημιακών σχολών. Μια κίνηση προκλητική σε τέτοιο βαθμό ώστε να προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση των δύο επιμελητηρίων καθώς και της πρυτανείας του ΕΜΠ αλλά και της συνόδου των πρυτάνεων.
▸ Βαθιές αντιδραστικές αλλαγές προωθεί η Κεραμέως, εν μέσω πανδημίας — πυροδοτούνται μεγάλες αντιδράσεις
Τέλος, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες για τη δημιουργία Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, ενός σώματος το οποίο, βάσει του σχεδιασμού, θα υπάγεται και θα λογοδοτεί απευθείας στον αρχηγό της ΕΛΑΣ. Για τη στελέχωση του σώματος υπολογίζεται ότι θα απαιτηθούν πάνω από 2.000 αστυνομικοί, και αυτό την ώρα που το ΕΣΥ «στενάζει» από τις ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό. Μαζί με την πανεπιστημιακή αστυνομία δρομολογείται η αυστηροποίηση των διατάξεων του ποινικού και πειθαρχικού δικαίου για τους φοιτητές, επικρεμώντας πάνω από τα κεφάλια όσων σπουδαστών τον πέλεκυ των πειθαρχικών και ποινικών διώξεων, ακόμα και της διαγραφής.
Η προσπάθεια να «ριζώσει» η ΕΛΑΣ στα Πανεπιστήμια, στα οποία μέχρι στιγμής έχει εμφανιστεί είτε πετώντας χημικά και κρότου λάμψης, όπως επανειλημμένα έχει συμβεί στην ΑΣΟΕΕ, είτε ακόμα και καλύπτοντας μέλος της που απείλησε με όπλο τη σωματική ακεραιότητα φοιτητών, όπως συνέβη στα τέλη Φεβρουαρίου στην ίδια σχολή, έχει πυροδοτήσει ένα τεράστιο κύμα αντιδράσεων. Ήδη έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 7.000 υπογραφές από φοιτητές και ακαδημαϊκούς, ενώ συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου στην πλατεία Κλαυθμώνος. Στη δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας αντιτίθενται και οι πρυτάνεις, εγείροντας όμως ενστάσεις επί του οργανωτικού μοντέλου και όχι επί της ουσίας.