Γιώργος Κρεασίδης
▸ Αξιοποίηση της «κοινής δήλωσης» με ΚΚΕ ως αριστερού άλλοθι
Σε σοβαρή δοκιμασία μπήκε η συναινετική τακτική του Α. Τσίπρα, καθώς λίγο μετά τις προτάσεις με… άρωμα συγκυβέρνησης για να αντιμετωπιστεί η πανδημία, έπρεπε να πάρει θέση για την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των τριών ατόμων στις μέρες γύρω από την επέτειο του Πολυτεχνείου.
Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στη χουντικής έμπνευσης και φρασεολογίας απαγόρευση του Χρυσοχοΐδη ήταν άλλη μια ένδειξη ότι οι ασκήσεις συναίνεσης δεν αποτέλεσαν ένα περαστικό επεισόδιο. Οι δηλώσεις καταδίκης της απαγόρευσης και της προσχηματικής επίκλησης της δημόσιας υγείας, παρά τους υψηλούς τόνους, δεν έθεσαν ούτε κατά διάνοια το θέμα να αψηφήσει η κοινωνία το αντιδημοκρατικό μέτρο. Ενώ η κυβέρνηση διαμόρφωνε κλίμα αστυνομοκρατίας και κατατρομοκράτησης, με εισαγγελικές παρεμβάσεις για τα καλέσματα στο Πολυτεχνείο, συλλήψεις μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλων χώρων, ο ΣΥΡΙΖΑ έκλεινε τις καταγγελίες του Τομέα Δικαιωμάτων με δηλώσεις πως «στο κρίσιμο τριήμερο αλλά και στη συνέχεια θα υπερασπισθεί τη Δημοκρατία και τις ελευθερίες με κάθε πρόσφορο τρόπο».
Αυτά έγιναν πιο συγκεκριμένα όταν, σε απάντηση στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, τονίστηκε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία από την αρχή ήταν ξεκάθαρος: «Λόγω των υγειονομικών συνθηκών η φετινή πορεία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί και γι’ αυτό αντιπροσωπεία του θα προχωρήσει μόνο σε κατάθεση στεφάνου στο ΕΑΤ-ΕΣΑ».
Παράλληλα, ο Τσίπρας αποδέχτηκε την πρόταση του γραμματέα του ΚΚΕ να συνυπογράψει την κοινή δήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ-ΜΕΡΑ25 για καταγγελία της απαγόρευσης, καθώς τον διευκόλυνε η έλλειψη μαζικού καλέσματος στις συγκεντρώσεις του Πολυτεχνείου. Απέφυγε έτσι μια εμφάνιση που θα τον ακύρωνε ως επίδοξο εκφραστή της λαϊκής δυσαρέσκειας, χωρίς να διαγράψει τη συναινετική στάση στη γενική λογική της κυβέρνησης. Μια στήριξη, δηλαδή, της συμμετοχής στις συγκεντρώσεις που μπορεί να μη τις μαζικοποιούσε αλλά θα πίεζε πολιτικά την κυβέρνηση, απελευθερώνοντας και πολλά σωματεία ώστε να καλέσουν στις κινητοποιήσεις.
O ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε εν μέρει το αδιέξοδο του ΚΙΝΑΛ της Γεννηματά που στην πολιτική κρίση των ημερών του Πολυτεχνείου βρέθηκε στη σκιά της ΝΔ. Δεν έχασε βέβαια την ευκαιρία να αξιοποιήσει την κοινή πολιτική δήλωση. Ο Τσίπρας, μιλώντας στη διαδικτυακή εκδήλωση της νεολαίας του κόμματός του, δήλωσε χαρακτηριστικά πως η κοινή δήλωση με το ΚΚΕ «πρέπει να δημιουργήσει ελπίδα. Είναι μια σημαντική και ιστορική στιγμή δεδομένου ότι από το 1990 και μετά ο χώρος της Αριστεράς διέρχεται μίας διαδικασίας πολύ μεγάλης έντασης και σύγκρουσης. Υπήρξε χτες μία κοινή έκκληση. Μία σημαντική εξέλιξη. Πιστεύω ότι είναι πολύ κρίσιμο να υπάρξει ένα μέτωπο δυνάμεων απέναντι στην ολοένα και πιο αυταρχική μετάλλαξη της κυβερνητικής πολιτικής, ένα ευρύ δημοκρατικό τόξο απέναντι σε αντιδημοκρατικές πρακτικές», ενώ έκανε λόγο και για «θετική παρακαταθήκη για το μέλλον».
Οι κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες είναι το πεδίο που κινείται άνετα και μπορεί να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τη συναινετική του στάση, ως εκφραστής της κυβερνητικής εκδοχής και δυνατότητας αυτού που περιγράφεται σαν «δημοκρατικό τόξο». Όμως το πνεύμα ανυπακοής στους δρόμους είναι αυτό που μπορεί να αλλάζει την πραγματικότητα, αν στραφεί στην κινητοποίηση του λαϊκού παράγοντα.