Δανάη Μαραγκουδάκη
Επιστροφή στον Μεσαίωνα και πάλι, αυτή τη φορά με τη «Διακήρυξη Συναίνεσης της Γενεύης», που υπογράφηκε στις 22 Οκτωβρίου διαδικτυακά (λόγω κορονοϊού) και καλεί τα κράτη όλου του πλανήτη να προωθήσουν τα δικαιώματα και την υγεία των γυναικών, αποκλείοντας όμως την πρόσβαση στην άμβλωση. ΗΠΑ, Βραζιλία, Αίγυπτος, Ουγγαρία, Ινδονησία και Ουγκάντα είναι οι χώρες που ανέλαβαν την πρωτοβουλία για την υπογραφή της σύμβασης, ενώ έσπευσαν να τη στηρίξουν και μερικές ακόμα χώρες γνωστές για τον… σεβασμό τους στα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στους υπογράφοντες είναι φυσικά και η Πολωνία, η κυβέρνηση της οποίας αναγκάστηκε όμως ήδη να υποχωρήσει.
Όπως αναφέρεται στην ιδρυτική πράξη της Διακήρυξης, στόχος είναι: Πρώτον, η καλύτερη υγεία για τις γυναίκες, δεύτερον η διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής, τρίτον η ενίσχυση της οικογένειας ως θεμελιώδους-«πυρηνικής» μονάδας της κοινωνίας και τέταρτον προστασία της εθνικής κυριαρχίας κάθε χώρας — όπως, για παράδειγμα, αναφέρεται στο έγγραφο «είναι κυρίαρχο δικαίωμα κάθε χώρας να δημιουργεί τους δικούς της νόμους σχετικά με την άμβλωση, χωρίς την ύπαρξη εξωτερικής πίεσης». Επίσης, γίνεται έμμεση υποβάθμιση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, καθώς γίνεται λόγος για «αρμονική συνεργασία» μεταξύ ανδρών και γυναικών, με τις τελευταίες «να παίζουν τον κρίσιμο ρόλο στην οικογένεια».
Κλιμακώνεται η επίθεση στα γυναικεία αναπαραγωγικά δικαιώματα αλλά δυναμώνει και η αντίσταση
Η Διακήρυξη εντάχθηκε στην προσπάθειας της (απερχόμενης;) κυβέρνησης Τραμπ, με επικεφαλής τον ευαγγελικό χριστιανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, να διαμορφώσει μια ακόμα πιο συντηρητική ατζέντα εξωτερικής πολιτικής. Σημειώνεται πως οι περισσότερες χώρες που υπέγραψαν τη διακήρυξη κατατάσσσονται παράλληλα στις 20 χειρότερες στον κόσμο για να ζει μία γυναίκα — με εξαίρεση τις ΗΠΑ. Στα καλά νέα, υπάρχουν 193 κράτη μέλη στον ΟΗΕ και τη διακήρυξη έχουν υπογράψει μόνο 33…