Γιώργος Τσαντίκος
▸ Κάθε χρόνο, περίπου τέτοια εποχή, ο κάμπος της Άρτας γεμίζει εργάτες γης.
Ξένους κατά πλειοψηφία, που δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί συνήθως και διαμένουν στην περιοχή υπό συνθήκες που κυμαίνονται από απλά ανεκτές ως άθλιες. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κάποια δειλά βήματα, τουλάχιστον για την ελάχιστη ασφάλισή τους, ωστόσο ακόμα και το εργόσημο ουσιαστικά επιβαρύνει τους εργαζόμενους και απαλλάσσει από το κόστος, τους εργοδότες.
Ωστόσο φέτος, εν μέσω πανδημίας, οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές και ακόμα πιο δύσκολες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο (ΑΡΠΗ), σε συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, το ερχόμενο τρίμηνο αναμένεται να δουλέψουν στη συγκομιδή περίπου 5.000 εργάτες σε Άρτα, Θεσπρωτία και Πρέβεζα, συν άλλοι 1.000 σε συσκευαστήρια. Κατά 80% οι εργάτες γης είναι ξένοι.
Κοντά λοιπόν στην ανάγκη για να βελτιωθούν οι συνθήκες δουλειάς, να αποκτήσει αυτός ο εργατικός «στρατός» περιπλανώμενων, βασικά εργασιακά δικαιώματα, να εργάζεται οκτάωρο, να έχει καλά μεροκάματα, κανονική ασφάλιση, έρχεται τώρα και η ανάγκη για πολλαπλάσια μέτρα υγειονομικής προστασίας, τα οποία έτσι και αλλιώς είναι πλημμελή και σε άλλους κλάδους.
«Το καθεστώς εξαίρεσης από τα εργατικά δικαιώματα υλοποιείται ακόμη πιο εύκολα, καθώς στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι εργάτες γης είναι μετανάστες για τους οποίους οι κυβερνήσεις και η Ε.Ε. δημιουργούν επί χρόνια ζώνες ειδικής εκμετάλλευσης {…} Είμαστε στο πλευρό κάθε εργαζόμενου και βιοπαλαιστή ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής και εθνικότητας. Τα δικαιώματα των εργατριών και εργατών γης είναι συνυφασμένα με τα δικαιώματα των φτωχών και μικρών αγροτών , κάποιοι από τους οποίους συμπληρώνουν εξάλλου το εισόδημά τους με μεροκάματα τόσο σε αγροτικές όσο και σε άλλες εργασίες», τόνισε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του ο περιφερειακός σύμβουλος Ηπείρου με την ΑΡΠΗ Νίκος Ζήκος.
Επίσης, στη συνεδρίαση τονίστηκε ότι «το κλεμμένο εισόδημα των εργατριών και εργατών γης αλλά και των φτωχών αγροτών, συσσωρεύεται στα παχυλά ταμεία των μεγαλοαγροτοκτηνοτρόφων της περιοχής, των βιομηχάνων και των εμπόρων αγροτικών προϊόντων, των συσκευαστηρίων-τυποποιητηρίων, των ελαιοτριβείων, στα ταμεία των πολυεθνικών των αγροτικών εφοδίων, των σούπερ-μάρκετ, των τραπεζών και φυσικά του κράτους φοροδυνάστη».
Επίσης, κατέθεσε πλαίσιο αιτημάτων που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει σύμβαση εργασίας με πλήρη δικαιώματα, επαρκείς και ασφαλείς χώρους διαμονής, τακτικούς ελέγχους για covid, υποχρεωτικό εξοπλισμό προστασίας, υποχρεωτική παροχή ενός τουλάχιστον ρεπό τη βδομάδα. «Έλληνες και ξένοι εργάτες πρέπει να αντισταθούν στην πολιτική που αυξάνει την εκμετάλλευση όλων ανεξαιρέτως των εργαζομένων, ενάντια σε αυτούς που δε θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο για να βαθύνουν τους όρους εκμετάλλευσης. Σε κοινό μέτωπο με τη φτωχή αγροτιά να αντιπαλέψουν συνολικά αυτήν τη βαρβαρότητα και το σύστημα που τη γεννά», καταλήγει η ΑΡΠΗ.