Το αστικό σύστημα εξουσίας θεωρεί ότι πιθανότατα έχει ξεμπερδέψει οριστικά με τους ηλικιωμένους και τους μεσήλικες και ότι δεν απειλείται σοβαρά από αυτούς. Όσοι ανήκουν στην πρώτη κατηγορία –σκέφτονται– νοιάζονται μόνο για να μη χαθεί η σύνταξή τους και γι’ αυτό θα ανεχθούν ακόμη και τη μείωσή της, για να περάσουν όσο πιο ήσυχα γίνεται όσα χρόνια ζωής τους απομένουν. Τα μέλη της δεύτερης ομάδας –διαπιστώνουν ικανοποιημένοι– είναι σε τέτοιο βαθμό εγκλωβισμένα στην καθημερινή βιοπάλη και τις υποχρεώσεις που με δυσκολία τους μένει χρόνος και ενέργεια για να ασχοληθούν με οτιδήποτε άλλο, πόσο μάλλον με σχέδια ανατροπής.
Με τους νέους, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Όπως ήταν πάντοτε. Παρά τη συλλογική ιστορική αμνησία που προσπαθούν να τους επιβάλλουν, παρά τη συστηματική λοβοτομή μέσω της εξειδίκευσης, παρά το τσουνάμι των παρακμιακών «πολιτιστικών» μοντέλων και των σύγχρονων ναρκωτικών, παρά την κατευθυνόμενη ενημέρωση μίας χρήσης που παρέχουν σαν δηλητήριο τα ΜΜΕ, οι νέοι παραμένουν απρόβλεπτοι και ανεξέλεγκτοι — επί της ουσίας ικανοί για όλα, τα καλύτερα και τα χειρότερα. Αφήστε δε που τα καταλαβαίνουν όλα, με τον δικό τους τρόπο, υπενθυμίζοντας διαρκώς στους υπόλοιπους και κυρίως στους καταπιεστές και δήμιους της ζωής τους το γνωστό «Πώς να κρυφτείς απ’ τα παιδιά, έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα».
Είναι φανερό, λοιπόν, πού παίζεται το μεγάλο στοίχημα και πού θα κριθεί — εκεί που παιζόταν και κρινόταν πάντα. Γι’ αυτό το σύστημα θα κάνει τα πάντα για να πάρει με το μέρος του όσο μεγαλύτερο μέρος της νεολαίας μπορεί και ταυτόχρονα να μετατρέψει το υπόλοιπο σε μια άβουλη, ελεγχόμενη, βυθισμένη στον ατομισμό και τον φόβο μάζα. Γι’ αυτό η νεολαία θα τους φταίει για όλα: Για την πανδημία και τη μη αναθεώρηση του Άρθρου 16, για το «έλλειμμα πατριωτισμού» και τα «όχι» στα δημοψηφίσματα.
Γ. Παυλόπουλος
Η υποχρεωτική στράτευση στα 18 και η αύξηση της θητείας αφορούν όλο τον λαό
Γιώργος Παπανικολάου
Την ώρα που την δημόσια συζήτηση μονοπωλούσαν οι… υπερμεγέθεις μάσκες και τα μικροσκοπικά παγουρίνια της Κεραμέως στα σχολεία, ενά προ καιρού επεξεργασμένο σχέδιο κυβέρνησης και στρατιωτικών επιτελείων ερχόταν στην επιφάνεια, με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. «Θα μπαίνουν όλοι την ίδια ηλικία και αν κάποιος έχει περάσει στο πανεπιστήμιο, όπως γίνεται σε Κύπρο και Ισραήλ, θα μεταθέσει την είσοδό του για ένα χρόνο και θα υπηρετήσει τη θητεία του στα 18», είπε χαρακτηριστικά για το ζήτημα της στράτευσης στα 18. Σε άλλη ερώτηση σχετικά με την αύξηση της στρατιωτικής θητείας, ο Μητσοτάκης έδωσε μια απάντηση που θύμιζε περισσότερο την… Πυθία, απαντώντας αόριστα και διευκρινίζοντας ότι «δεν πρόκειται να αυξηθεί πέρα των 12 μηνών».
Από την επόμενη κιόλας μέρα, τα συστημικά μέσα άρχισαν να διακινούν την ίδια (σε μορφή περίπου copy paste) είδηση: «Κλείδωσε» η αύξηση της θητείας στο 12μηνο για τον στρατό ξηράς, όπου υπηρετεί η συντριπτική πλειοψηφία των νέων, ακόμα και για τους φαντάρους που μπήκαν τον Σεπτέμβριο, ενώ συνεχίζονται οι έντονες συζητήσεις για την καθιέρωση της στράτευσης στα 18. Άλλωστε, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε έναν στρατό χρήσιμο για τους φαντάρους, ο οποίος θα τους παρέχει δεξιότητες(!) και πιστοποιήσεις και δεν θα τον βλέπουν σαν… χαμένο χρόνο (προφανής, φυσικά, η γελοιότητα του πράγματος, τουλάχιστον για όποιον έχει υπηρετήσει).
Ακολούθησαν παθιασμένα άρθρα των γνωστών «φωστήρων», σε σχέση με τις… παιδαγωγικές ικανότητες του στρατού, γεμάτα νουθεσίες προς την… άτακτη κι ανεύθυνη νεολαία. Η στράτευση στα 18 σε αποτρέπει από την υπερπροστασία των γονέων, σε πειθαρχεί, σε κάνει υπεύθυνο και πολεμοχαρή και φυσικά σε θωρακίζει πατριωτικά. Σύμφωνα με έναν αρθρογράφο δε, ο οποίος θεωρεί την 18μηνη θητεία… απαραίτητη, σε μαθαίνει ακόμα και να φοράς το κράνος σου! Ε, τώρα μπορεί να σου δώσει και κανένα πτυχίο!
Σε παρόμοιο μήκος κύματος και με την ίδια στόχευση κινείται κι η εξαγγελία για την πρόσληψη 15.000 Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ). Μπροστά στον κίνδυνο της ανεργίας, την επισφάλεια, την αέναη εργασιακή περιπλάνηση και τους πενιχρούς μισθούς, ένα βέβαιο εισόδημα μπορεί να φαντάζει σίγουρη λύση, ειδικά τώρα που η χώρα «βρίσκεται σε κίνδυνο» και προσπαθεί να υπερασπιστεί δήθεν τα εθνικά δίκαια (δηλαδή τις ΑΟΖ και τα πετρέλαια). Πώς, άλλωστε, να μην δημιουργηθεί τέτοιο κλίμα μεταξύ των πιο φτωχών νέων, όταν η κυβέρνηση βάζει στο τραπέζι την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου (ουσιαστικά την κατάργηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην οργάνωση και τον συνδικαλισμό), την ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία και την καθιέρωση και επέκταση (εθελοντικά, βεβαίως…) της 7ήμερης εργασίας. Με βάση όλα αυτά, αν μέχρι σήμερα ίσως έλεγε κανείς ότι η εργασιακή κόλαση, ιδιαίτερα για όσους βγαίνουν τώρα στην αγορά, δεν μπορεί να γίνει χειρότερη, ίσως πρέπει να αναθεωρήσει. Κι όμως, μπορεί!
Άλλωστε, δεν μπορούμε να ξεχνάμε ότι ζούμε σε μια περίοδο που η υγειονομική κρίση αλληλοδιαπλέκεται με την κοινωνική, εντείνοντας την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα, ειδικά για τη νεολαία και τους εργαζόμενους. Στο πλαίσιο αυτό, εξαγγέλλονται τα προαναφερθέντα σχέδια, ώστε να υπηρετηθεί ο στόχος περί τόνωσης της «εθνικής αυτοπεποίθησης», όπως ειπώθηκε στην ΔΕΘ, αλλά και της γενικότερης πολυδάπανης πολεμικής προετοιμασίας.
Τη σκυτάλη από τις δηλώσεις Μητσοτάκη στη ΔΕΘ πήραν οι γνωστοί «αναλυτές», απαιτώντας να υιοθετηθεί εδώ και τώρα η αντιδραστική τομή στη θητεία, πάνω στο έδαφος του εθνικισμού και μιλιταρισμού που καλλιεργείται συστηματικά
Η στράτευση στα 18, λοιπόν, δεν έχει να κάνει μόνο με μια προσπάθεια επάνδρωσης του ελληνικού στρατού με φρέσκο, πειθήνιο κρέας. Εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο πειθάρχησης της νεολαίας που με εκδικητική μανία προωθεί η κυβέρνηση. Η νΚΑ σε ανακοίνωσή της σημειώνει χαρακτηριστικά: «Με τη στράτευση στα 18 επιδιώκεται η πολιτική και αγωνιστική λοβοτομή της. Μετά το σχολείο-κάτεργο και τις γκιλοτίνες των πανελλαδικών, θέλουν να περνάμε στον λοχία. Η χακί εκπαίδευση στον εθνικισμό, την υποταγή και τον ατομισμό, το ρουφιανιλίκι και την ιεραρχία θα σε προετοιμάζει για την ανεργία, την καριέρα στο στρατό ως μισθοφόρο, τη φοίτηση στα πανεπιστήμια του κέρδους και της αγοράς ως τσιράκι καθηγητών και για το σκύψιμο του κεφαλιού στο αφεντικό. Η παράταση της θητείας, από την άλλη, θα είναι ένα ακόμα δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος στις πλάτες των λαϊκών οικογενειών».
Μάλιστα, ενώ κυβέρνηση και ΣΕΒ συμφωνούν πως λεφτά για παιδεία, υγεία, μισθούς και συντάξεις δεν υπάρχουν, προωθούνται εξοπλιστικά προγράμματα-μαμούθ άνω των 10 δισ. ευρώ, η πρόσληψη 15.000 μόνιμων στρατιωτικών και ο διπλασιασμός (!!) του ετήσιου κρατικού προϋπολογισμού για τις στρατιωτικές δαπάνες. Η πρότερη εμπειρία της «ισχυρής Ελλάδας – ηγεμονικής δύναμης στα Βαλκάνια», που είχε ως τίμημα την κούρσα των εξοπλιστικών προγραμμάτων, επαναλαμβάνεται τώρα ως φάρσα (ή ως τραγωδία;), πάνω στα μνημονιακά αποκαΐδια της διογκωμένης ανεργίας, των πετσοκομμένων μισθών και των δραματικών ελλείψεων σε υγεία, παιδεία και κοινωνικές παροχές.
Η ίδια ανακοίνωση της νΚΑ καταλήγει: «Το εργατικό λαϊκό και το νεολαιίστικο κίνημα πρέπει να αποκαλύψουν τον βαθιά αντιδραστικό χαρακτήρα αυτών των σχεδίων. Σύσσωμα τα κυβερνητικά ΜΜΕ προπαγανδίζουν την αναγκαιότητά τους στο όνομα της «τουρκικής επιθετικότητας» αποσιωπώντας την επιθετικότητα και της ελληνικής ολιγαρχίας που επιδιώκει να αναβαθμίσει τον γεωπολιτικό της ρόλο διεκδικώντας για λογαριασμό της κομβικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο! Η αποδοχή από την πλευρά δυνάμεων της αριστεράς αυτών των επιχειρημάτων, η μονομερής ανάδειξη της «τουρκικής επιθετικότητας» χωρίς παράλληλα ανάδειξη του επιθετικού ρόλου και της ελληνικής αστικής τάξης, η ταύτιση των ΑΟΖ με τα «σύνορα» και η απόκρυψη ότι θέλουν να στείλουν την νεολαία για σφαγή για να μοιράσουν τα πετρέλαια οι πολυεθνικές και οι καπιταλιστές, δικαιολογεί τα κυβερνητικά επιχειρήματα και υπονομεύει την μάχη ενάντια στην στρατιωτικοποίηση της κοινωνίας, τον εθνικισμό και τον πόλεμο!»
Η συζήτηση, λοιπόν, γύρω από τη θητεία δεν είναι ούτε ξεχωριστή –συνδέεται άμεσα με την πολιτική προετοιμασία και τους εξοπλισμούς– ούτε απλά υπόθεση όσων θα υπηρετήσουν. Μας αφορά όλους και ως τέτοιο θέμα, ευρύτερο κι εξαιρετικά σημαντικό, πρέπει το λαϊκό κίνημα να το αντιμετωπίσει.
Νέοι πειθαρχημένοι,υποταγμένοι και… εθνικά διαπαιδαγωγημένοι
Δίκτυο Σπάρτακος
Η κυβέρνηση οικοδομεί το «Ισραήλ των Βαλκανίων» για να επεκταθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, να αρπάξει ΑΟΖ και ενεργειακά κοιτάσματα, να αναλάβει ρόλο χωροφύλακα των λαών και μπράβου των επενδυτών. Πρόκειται για αντιδραστική τομή που αποσκοπεί στην τιθάσευση και συντριβή του ριζοσπαστισμού της νεολαίας. Είναι ενταγμένη στην συνολική ταξική επίθεση, καθώς τα όποια δικαιώματα και οι ελευθερίες εξαφανίζονται. Για να επιβληθούν, με την μονοφωνία των ΜΜΕ, τον νόμο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων, την πρωτόγνωρη αστυνομοκρατία και την συνδρομή του στρατού στην «εσωτερική ασφάλεια», οι όροι που απαιτεί η κερδοφορία κεφαλαίου και επενδυτών.
Αντί ο νέος να παίρνει την πανεπιστημιακή γνώση και να έρχεται σε επαφή με τις τάσεις αμφισβήτησης, θα περνά την πύλη του στρατοπέδου και θα παραδίδεται στον μιλιταρισμός και τους στρατιωτικούς. Καταπίεση, εκμετάλλευση, συντριβή της προσωπικότητας και της αξιοπρέπειας, εκπαίδευση στην υποταγή στην κάθε εξουσία και στα «εθνικά δίκαια». Από το σχολείο απευθείας στον στρατό, γιατί θέλουν υπάκουα-πειθαρχημένα-αναλώσιμα στρατιωτάκια για μια ζωή!
Είναι το σύγχρονο κράτος άμυνας-ασφάλειας με χιλιάδες προσλήψεις αστυνομικών-στρατιωτικών-συνοριοφυλάκων, που στρέφεται ενάντια στις «ασύμμετρες απειλές», τον εσωτερικό εχθρό. Ένας στρατός φτωχών που υπερασπίζει τα συμφέροντα των πλουσίων. Με χιλιάδες μισθοφόρους που σπρώχνονται από την φτώχεια, την ανάγκη και τα αδιέξοδα, σε μια «καριέρα» πραιτοριανού. Στέλνουν τους νέους στον στρατό στα 18 για να μην υπερασπίζουν τα δικαιώματά τους, να μην αντιστέκονται στην αυθαιρεσία και την εθνικιστική προπαγάνδα, να μην διεκδικούν. Όσο πιο μικρός καταταγείς τόσο πιο διαχειρίσιμος θα είσαι, άβουλο εκτελεστικό όργανο.
Τους προβληματίζει σοβαρά η δράση των φαντάρων, η ύπαρξη όρων ανάπτυξης ενός πραγματικού κινήματος μέσα και έξω από τον στρατό ενάντια στον πόλεμο, τον εθνικισμό και το φασισμό.
Την ίδια στιγμή, ονομάζουν ισότητα τη θητεία του βύσματος της ΝΔ και της εκάστοτε κυβέρνησης στην… παραμεθόριο του Σκαραμαγκά και στην Ελευσίνα με τον φαντάρο που υπηρετεί σε Καστελόριζο, Νίσυρο, Έβρο. Είναι, άραγε, ισότητα η θητεία παρέα με κοριούς, κατσαρίδες, βρωμιά, σε μονάδες και φυλάκια των συνόρων, με την αραχτή θητεία του σμηνίτη και ναύτη, που επιπλέον λαμβάνουν τρεις ή τέσσερις μήνες άγραφης άδειας; Κι αυτά ενώ εντείνουν την εργασιακή εκμετάλλευση των φαντάρων, καταστρέφοντας θέσεις εργασίας, με περισσότερα γκαρσόνια στις ΛΑΦ, ΚΑΑΥ, πρατήρια κλπ. Ενώ αυξάνουν περαιτέρω τα οικονομικά βάρη της λαϊκής οικογένειας, που υποβάλουν σε έμμεση φορολόγηση μέσω της υποχρεωτικής στράτευσης.
Το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων «Σπάρτακος» καλεί τη νεολαία και τους εργαζόμενους να γενικεύσουμε τις αντιστάσεις, με κινηματικές πρωτοβουλίες. Μέσα και έξω από τον Στρατό.