Δημήτρης Σταμούλης
▸Ιδανική περίοδο για πέρασμα νέου «πακέτου» σκληρών αντεργατικών μέτρων φαίνεται πως θεωρεί η κυβέρνηση τη νέα φάση της πανδημίας. Μάλιστα, ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας δεν… τσιγκουνεύεται καθόλου. Έδειξε τέτοια «απλοχεριά» προς τους εργοδότες με τη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ετοιμάζει για το 11ωρο –με τις 3 ώρες απλήρωτης υπερωρίας με άλλοθι την καραντίνα– που «ξεσηκώθηκαν και οι πέτρες». Στην κυβέρνηση σκέφτηκαν πως οι χιλιάδες εργαζόμενοι που θα υποχρεώνονταν σε προληπτική καραντίνα 7 ή 14 ημερών, να «ξεπληρώνουν» τις ώρες αυτές με άμισθες υπερωρίες σε βάθος τετραμήνου! Ωστόσο, μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν, το υπουργείο, για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, σχεδιάζει αντί για 11ωρο να επιβάλει 9ωρο. Ουσιαστικά, όμως, καταργεί την υπερωριακή αμοιβή, όπως και το 8ωρο, ενώ το μέτρο αποτελεί και πλήγμα στη δυνατότητα χορήγησης πλήρους άδειας για λόγους ασθένειας, εμπεδώνοντας λογικές «ατομικής ευθύνης» των εργαζομένων σε θέματα υγείας.
Το δεύτερο αντεργατικό χτύπημα των ημερών αφορά την κατάργηση –ουσιαστικά– του δώρου Χριστουγέννων (14ος μισθός) για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους που βρέθηκαν σε καθεστώς σε αναστολής εργασίας. Η κυβέρνηση «μαγειρεύει» νέο «τύπο» υπολογισμού του κρατικού «μεριδίου» στους υπό αναστολή μισθωτούς, πολύ χειρότερο και από αυτόν που εφαρμόστηκε για το δώρο Πάσχα. Βάση υπολογισμού θα είναι η αποζημίωση των 534 ευρώ και όχι ο ονομαστικός μισθός των εργαζομένων που βγήκαν σε αναστολή, όπως έγινε τον Απρίλιο. Αυτό σημαίνει ότι π.χ. ένας μισθωτός με ονομαστικό μισθό 1.000 ευρώ θα λάβει Δώρο μόλις 767 ευρώ, δηλαδή μειωμένο κατά 23%!
Η κυβέρνηση, όπως αναμενόταν, επέκτεινε τη χρονική διάρκεια ισχύος του Μηχανισμού «Συν-Εργασία» έως 31/12/2020 για όλες τις επιχειρήσεις-εργοδότες που εντάσσονται σε αυτόν, ανεξάρτητα από τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιούνται. Με μόνο κριτήριο την πτώση τζίρου κατά 20%. Οι εργοδότες θα επιδοτηθούν κατά 100% στις ασφαλιστικές εισφορές, εργοδοτικές και εργατικές, ενώ οι εργαζόμενοι θα εξαναγκαστούν σε μείωση 50% του χρόνου εργασίας, που θα σημάνει έως και 25% λιγότερες αποδοχές (το κράτος θα αναπληρώσει μόλις το 60% του μισού καθαρού μισθού).
Το κερασάκι στην αντεργατική «τούρτα» της κυβέρνησης ήταν οι περίφημες δηλώσεις Πατέλη, οικονομικού συμβούλου του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος, μέσα στην αναμπουμπούλα του κορονοϊού, άνοιξε το μεγάλο «πακέτο» του ασφαλιστικού, τονίζοντας πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να «σταματήσει να παίρνει τα λεφτά των νέων και να τα δίνει στους ηλικιωμένους»! Οι δηλώσεις του επικροτήθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα που ξεκαθάρισε ότι εκφράζουν την κυβερνητική γραμμή. Δηλαδή, τη γενίκευση του «τρίτου» πυλώνα της ιδιωτικής ασφάλισης και την πλήρη μετατροπή του ασφαλιστικού συστήματος από αναδιανεμητικό σε κεφαλοποιητικό, στα πρότυπα του συστήματος Πινοτσέτ.
Εντός φθινοπώρου, πάντως, η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να καταθέσει νέο πλαίσιο για την τηλεργασία, να προβεί σε νέα μέτρα χειραγώγησης του εργατικού συνδικαλισμού, αλλά και να καταστήσει πιο «ευέλικτη» τη χρήση υπερωριών με συμψηφισμό με ρεπό, άδειες κ.α.