Ειρήνη Θάνου
Μέσα σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες το project των Αναιρέσεων, αντιλαμβανόμενο πως ο πολιτισμός και η τέχνη δεν είναι προαιρετικά συμπληρώματα αλλά αναπόσπαστο μέρος της ζωής, αναζήτησε νέους δρόμους ανατρεπτικής πολιτιστικής και πολιτικής έκφρασης. Το φετινό ταξίδι των Αναιρέσεων, με 16 στάσεις σε όλη την Ελλάδα, υπήρξε ένα φιλόδοξο αλλά αναγκαίο εγχείρημα που ξεπέρασε τις προσδοκίες και αγκαλιάστηκε με θέρμη από χιλιάδες κόσμου, σε όλη την Ελλάδα. Περίπου 6.000 στην Αθήνα και σχεδόν 3.000 άνθρωποι σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Γιάννενα, Βόλο και Χανιά συμμετείχαν στις πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις αυτού του αλλιώτικου φεστιβάλ.
Οι Αναιρέσεις βρέθηκαν στους χώρους που χτυπά η καρδιά των ανθρώπων που ασφυκτιούν στους τέσσερις τοίχους των διαμερισμάτων, που αγωνιούν για την ίδια τη ζωή σε μια εποχή που βάλλεται κάθε πλευρά της. Διεκδίκησαν στην πράξη το δικαίωμα στην πόλη και κατέβηκαν στις πλατείες και στους ελεύθερους χώρους των γειτονιών, κόντρα στα σχέδια των «από πάνω» για πόλεις – τουριστικά πάρκα των καταστημάτων και των μεγάλων περιπάτων.
Το σύνθημα των Αναιρέσεων άντλησε την έμπνευσή του από τον κοινωνικό αναβρασμό και τη μαχητικότητα των «από κάτω» που από την «καρδιά του κτήνους» στις Η.Π.Α., μέχρι τη Χιλή, τη Γαλλία, το Λίβανο και την Ελλάδα δείχνουν πως δεν είναι διατεθειμένοι να συνηθίσουν τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού. Η ανάγκη οι ανθρώπινες ανάγκες να τεθούν ψηλότερα από την κερδοφορία και τις αξίες του καπιταλισμού αποτελεί θεμελιώδες ζήτημα που μαίνεται, ζητώντας επίμονα δικαίωση.
Το «ταξίδι» αμφισβήτησης στις γειτονιές της Αθήνας
Στάση πρώτη. Πλατεία Πρωτομαγιάς ή «αυτή η γέφυρα ανάμεσα στο Πεδίο του Άρεως και τα Δικαστήρια», στις ασφυκτικά πυκνοκατοικημένες περιοχές του κέντρου της Αθήνας, σημείο συνάντησης των πολύχρωμων αυτών γειτονιών. Οι Αναιρέσεις έγιναν μέρος της πολυσυλλεκτικής πλατείας, συζητώντας πώς θα αντεπιτεθούμε απέναντι στην απάνθρωπη ζωή χωρίς ανάσα που μας προδιαγράφουν. Εμείς επιμένουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος, ο οποίος μοιάζει όλο και πιο αναγκαίος, έξω από το ασφυκτικό πλαίσιο που επιβάλει ο σύγχρονος καπιταλισμός. Οι Αναιρέσεις δημιούργησαν μια κοινότητα χαράς, που χρησιμοποιεί το χιούμορ και τον σαρκασμό, μέσω του stand up, για να σχολιάσει την άχαρη καθημερινότητα και χορεύει με τους ηλεκτρονικούς ήχους του κόσμου.
Στάση δεύτερη, Σκοπευτήριο Καισαριανής. Στο «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς», ο χώρος πρασίνου ανάμεσα σε Καισαριανή και Βύρωνα τον οποίο επέλεξαν οι Γερμανοί κατά τη διάρκεια της κατοχής ως τόπο εκτελέσεων και όλα τα χρόνια που ακολουθήσαν οι κάτοικοι διεκδίκησαν να περάσει στα χέρια τους. Απέναντι στην ιστορική λήθη που μας επιβάλλουν, ενάντια στην εμπορευματοποίηση των δημόσιων χώρων και των χώρων πρασίνου, οι Αναιρέσεις δήλωσαν ότι η νεολαία δεν ξεχνά και δεν υποτάσσεται! Η περιήγηση στο Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και η συζήτηση που ακολούθησε για τον ρόλο της ιστορίας και της μνήμης στην κοινωνία και την εκπαίδευση υπενθύμισε σε όλες και όλους μας την ανάγκη να προασπίσουμε την ιστορία των ανθρώπων που μάχονται σε κάθε μήκος και πλάτος του κόσμου για την ελευθερία, καθώς και το χρέος μας να ξετυλίξουμε το νήμα του αδικαίωτου αγώνα τους σήμερα. Οι χιπ χοπ ήχοι, που τόσο έχουν αγαπηθεί από τη νεολαία για τον ασυμβίβαστο χαρακτήρα τους, κατέκλυσαν τον χώρο και αποτύπωσαν πως οι τάσεις τις αμφισβήτησης αναζητούν δρόμους έκφρασης.
Η δυτική στάση στο Περιστέρι. Σε μια γειτονία όπου οι νέοι εργαζόμενοι, η γενιά της επισφάλειας, της ανεργίας, της αβεβαιότητας και πλέον και της πανδημίας, ζει κι αναπνέει, οι Αναιρέσει συζήτησαν τους δρόμους οργάνωσης και αντίστασης των εργαζομένων απέναντι στη διπλή κρίση που μαίνεται. Δεν θα πληρώσουμε άλλη μια κρίση! Αυτή η δήλωση είναι μια δέσμευση αγώνα ότι δεν συμβιβαζόμαστε με αυτές τις συνθήκες εργασίας και ζωής. Αυτή η δήλωση πήρε στη συνέχεια τη μορφή ενός live performance έξω από καλούπια και μανιέρες, υπογραμμίζοντας πως «η δημιουργία χώρου και χρόνου, όπου οι αποκλεισμένοι/ες βάζουν τους δικούς τους όρους και περνάνε όμορφα, είναι φάση ριζοσπαστική».
Στάση τέταρτη, Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος. Ένας από τους σημαντικότερους ιστορικούς-αρχαιολογικούς τόπους αλλά και πνεύμονες πράσινου στο Λεκανοπέδιο, ο οποίος βρίσκεται διαρκώς στο επίκεντρο «επενδυτικών» επιδιώξεων πολυεθνικών και ελληνικών ομίλων, να βανδαλίσουν, επί της ουσίας, την ιστορία, τον πολιτισμό και το περιβάλλον. Οι κάτοικοι της γειτονιάς με τις συλλογικότητές τους αγωνίστηκαν επίμονα και πολύμορφα για την προστασία του αρχαιολογικού πάρκου και την ποιότητα περιβάλλοντος και ζωής. Η γειτονιά του Πέτρουλα δηλώνει διαρκώς παρούσα. Σ’ αυτόν τον χώρο οι Αναιρέσεις επέλεξαν να μιλήσουν για τον πολιτισμό του σήμερα που μάχεται να γεννηθεί έξω από τα σαλόνια των κοινωφελών ιδρυμάτων, που μας ακολουθεί όπου κυλά η ζωή και οραματίζεται ένα ελεύθερο μέλλον. Με κουκλοθέατρο και τους ήχους της παράδοσης γεννήθηκε μια συνάντηση καλοκαιριάτικης έκστασης, θυμίζοντάς μας τη δήλωση ενός διαδηλωτή του Black Lives Matter: «Ο σκοπός του χορού και ο σκοπός της πραγματικής συνάντησης να διεκδικήσουν χώρο ήταν να έχουμε μια στιγμή χαράς σε αυτήν την εποχή του πόνου».
Η βόρεια στάση, Μαρούσι. Κάτω από τον καλά «αποστειρωμένο» θόλο των βορείων προαστίων κρύβονται οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί του κόσμου της εργασίας και της νέας γενιάς που πασχίζει να φανταστεί το μέλλον της διαφορετικά. Το τουρνουά μπάσκετ, το graffiti session και το χιπ χοπ live απελευθέρωσαν τον δυναμισμό της νεολαίας. Μένει αυτός να γίνει πραγματική δύναμη ανατροπής.
Φινάλε στον Πειραιά στα Λιπάσματα, χώρο όπου γεννήθηκε και αγωνίστηκε το βιομηχανικό προλεταριάτο και στην πορεία αποτέλεσε για δεκαετίες επίδικο των τοπικών αγώνων για τους ελευθέρους χώρους. Ξετυλίξαμε τις αγωνιστικές μας σκέψεις για μια ριβιέρα των ανθρώπων και όχι των κοντέινερ και των καζίνο. Ενώ στη συνέχεια βουτήξαμε στο μουσικό και κοινωνικό φαινόμενο που υπήρξε το ρεμπέτικο του Πειραιά. Σπάζοντας τα όρια των συνόρων και προτάσσοντας τη διεθνιστική αλληλεγγύη των λαών, η βραδιά αφιερώθηκε στον αγώνα «από την άλλη πλευρά του Αιγαίου» που δίνουν οι Grup Yorum.
Περίπου 6.000 στην Αθήνα και σχεδόν 3.000 άνθρωποι σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Γιάννενα, Βόλο και Χανιά συμμετείχαν στις πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις του φετινού αλλιώτικου φεστιβάλ
Το φετινό φεστιβάλ αναζήτησε νέους δρόμους ανατρεπτικής πολιτιστικής και πολιτικής έκφρασης
Οι Αναιρέσεις πάνε Άγραφα
Μετά από έναν ιδιαίτερα επιτυχημένο πανελλαδικό κύκλο πολιτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων στις πλατείες, οι Αναιρέσεις ανανεώνουν το θερινό τους ραντεβού το τριήμερο 31/7-2/8 στα Άγραφα Καρδίτσας, διοργανώνοντας κάμπινγκ στο καταφύγιο των Αγράφων. Το εξαιρετικά όμορφο τοπίο, η ιστορική παράδοση και οι αγώνες του κομμουνιστικού κινήματος στην περιοχή αλλά και οι σύγχρονες αντιστάσεις ενάντια στη λεηλασία της φύσης και του περιβάλλοντος, σε συνδυασμό με τις πολιτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες των φετινών Αναιρέσεων, κάνουν αυτό το τριήμερο κάμπινγκ φθηνό και ποιοτικό προορισμό ξεκούρασης και αναψυχής. Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει προβολή ταινίας, θεματική μουσική βραδιά, πεζοπορία στην ιστορική Νιάλα, επίσκεψη στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, εκδρομή στη Λίμνη Πλαστήρα και τις γύρω περιοχές. Το Σάββατο 1η Αυγούστου, στον χώρο του καταφυγίου, θα πραγματοποιηθεί πολιτική εκδήλωση και θα ακολουθήσει γλέντι με το ρεμπέτικο συγκρότημα Κληματαριά.
Οι Αναιρέσεις θέτουν στο κέντρο της φετινής εναλλακτικής επιλογής διακοπών, τη δυνατότητα να ζήσουμε αλλιώς, με αλληλεγγύη και συλλογικότητα, μακριά από τους ατομικούς δρόμους, την ανταγωνιστικότητα και τα κυρίαρχα πρότυπα διασκέδασης.