του Μισέλ Βαντερόπουλου
Καμία ανησυχία για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από τα ευρωπαϊκά τραπεζικά λόμπι
Στις 29 Οκτώβρη πραγματοποιήθηκε στην έδρα της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου στις Βρυξέλλες το ετήσιο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Κεφαλαιακών Αγορών (ECMI, http://eurocapitalmarkets.org/2014AC).
Το ECMI είναι ένα θινκ τανκ που χρηματοδοτούν οι σημαντικότερες οργανώσεις συλλογικής εκπροσώπησης των μεγάλων τραπεζών στην Ευρώπη (EBF, AFME, ISDA), επενδυτικά ταμεία όπως η ΜπλάκΡοκ και η ΣτέιτΣτριτ και εταιρείες όπως η Μούντι’ς.
Καλεσμένοι των χρηματοπιστωτικών λομπιστών ήταν πολλά στελέχη της Κομισιόν, του Γιούρογκρουπ και κεντρικών τραπεζών.
Ένα κοινό περίπου 300 ατόμων, κυρίως εκπροσώπων του χρηματοπιστωτικού τομέα, το παρακολούθησε.
Κύριοι ομιλητές στο πρώτο πάνελ ήταν ο Τόμας Βάισερ, πρόεδρος της μόνιμης ομάδας εργασίας που χειρίζεται την ατζέντα του Γιούρογκρουπ, και ο αμερικανός ακαδημαϊκός Μπάρι Άιχενγκριν.
H συντονίστρια-ανταποκρίτρια του Μπλούμπεργκ (του οποίου βασική πηγή εσόδων είναι η πώληση χρηματοπιστωτικών δεδομένων) τούς ρώτησε αν πιστεύουν ότι θα χρειαστούν κι άλλα χρήματα για την Ελλάδα.
Κι οι δύο ξεκίνησαν συγχαίροντας την Ελλάδα για την «τεράστια πρόοδο που έκανε στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τη φιλελευθεροποίηση των αγορών και τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση».
Ο πρώτος απάντησε διπλωματικά ότι προφανώς θα χρειαστεί κι άλλη στήριξη κι ότι η έξοδος από το Μνημόνιο δεν θα είναι «καθαρή» όπως στις περιπτώσεις της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.
Ο Αμερικανός από το άνοιγμα της συζήτησης είχε πει ότι έχει την πολυτέλεια να είναι πιο ευθύς. Έτσι λοιπόν είπε ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο κι ότι θα χρειαστεί «περαιτέρω ελάφρυνσή» του και με τη μορφή της μείωσης επιτοκίων.
Τόνισε ότι ήταν πολύ σημαντικό και σωστό που αποφασίστηκε στα τέλη του 2012 από τις μεγάλες δυνάμεις της ΕΕ να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, διότι διαφορετικά το δρόμο της εξόδου θα είχαν πάρει κι άλλες χώρες. Είπε ότι το ενδεχόμενο να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ η επόμενη κυβέρνηση γίνεται όλο και πιθανότερο, αλλά είναι βέβαιος ότι δε θα ακολουθήσει «ακραίες αντιΕΕ πολιτικές». «Όταν κανείς αναλαμβάνει την κυβέρνηση, η επιλογή ριζοσπαστικών λύσεων δεν είναι και τόσο πιθανή» πρόσθεσε.
Με λίγα λόγια, είπε ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να διαταράξει αυτό που οι χρηματοπιστωτικοί κύκλοι θεωρούν τόσο «επιτυχημένη» πορεία μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας (πλήρως πετυχημένη για τους ίδιους, αν σκεφτεί κανείς τα κέρδη που απομυζά η ΜπλακΡοκ και άλλα κοράκια από το ελληνικό δημόσιο, ενώ οι τράπεζες έλαβαν το 77% των χρημάτων της τρόικας).
Οι τραπεζικοί λομπίστες των Βρυξελλών δεν αντιλαμβάνονται μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σαν απειλή για το «μνημονιακό κεκτημένο».
Ίσως οι επισκέψεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κι επικεφαλής των οικονομολόγων του Γιάννη Δραγασάκη στο Βερολίνο ή η συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα στη Λέσχη Αμπροσέτι τον Σεπτέμβριο να τους έχουν καθησυχάσει.
Κανένας άλλος από το πάνελ ή το κοινό που πήρε στη συνέχεια το λόγο δεν διαφώνησε με τα λεγόμενα του καθηγητή Άιχενγκριν και το συνέδριο πέρασε στο επόμενο θέμα του.