Υπεύθυνα δίπλα σας
Συνάντηση «κομβικής σημασίας» και αποκατάστασης της θεσμικής σχέσης Κουμουνδούρου και Στουρνάρα χαρακτηρίστηκε από τον αστικό Τύπο η μακρά συζήτηση του Γιάννη Στουρνάρα με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα. Ο Γ. Στουρνάρας με τη νέα του ιδιότητα ως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος συνομίλησε πάνω από μιάμιση ώρα με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και με τα κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου Παναγιώτη Λαφαζάνη, Γιάννη Δραγασάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτο που τον συνόδευαν. Η συνάντηση έγινε με αίτημα του Αλέξη Τσίπρα και εντάσσεται στις συναντήσεις που πραγματοποιεί με θεσμικούς παράγοντες για την ενίσχυση της εικόνας της υπεύθυνης και ώριμης αξιωματικής αντιπολίτευσης η οποία συνομιλεί με όλα τα κορυφαία κρατικά στελέχη. Η συνάντηση παραλίγο να τιναχτεί στον αέρα καθώς ο Γιάννης Στουρνάρας είχε προγραμματίσει συζήτηση με τον αρχηγό του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεώρησε θεσμικά απρεπές και προσβλητικό να γίνει η συνάντηση του Στουρνάρα με έναν εξωκοινοβουλευτικό αρχηγό πριν από αυτή με την αξιωματική αντιπολίτευση.
Η συνάντηση παρά το βεβαρυμένο πολιτικό παρελθόν έγινε σε καλό κλίμα και ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε με άλλα λόγια την υπόσχεση που είχε δώσει στους στρατιωτικούς πως το «κράτος θα έχει συνέχεια». Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι δύο πλευρές θα χρειαστεί να συνεργαστούν (στην αρχή τουλάχιστον) στην περίπτωση εκλογική νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Η συζήτηση ήταν εφ’ όλης της ύλης, ενώ δημοσιεύματα (όπως στην ηλεκτρονική έκδοση του Βήματος) προεξοφλούσαν ότι μετά τη θερμή συνάντηση «κλείνει θετικά» η επιφύλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά την παραμονή του Γ. Στουρνάρα στη θέση του διοικητή σε κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ τέθηκε το θέμα της τόνωσης της αγοράς και της διαχείρισης των κόκκινων δανείων και συνεπώς του τρόπου με τον οποίο θα αξιοποιηθούν τα 11,4 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τέθηκε εμφατικά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γιάννης Στουρνάρας απέφυγε πεισματικά να τοποθετηθεί σχετικά με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την έξοδο από το Μνημόνιο! Οι δύο πλευρές συζήτησαν και για το ενδεχόμενο μιας νέας πιο ελαστικής μορφής εποπτείας, η οποία δεν θα λέγεται Μνημόνιο, και για τις δυνατότητες που αυτή δημιουργεί.