Ματίνα Παπαχριστούδη
Το σύνολο σχεδόν των εφημερίδων προχώρησε σε καθεστώς τηλε-εργασίας για τη συντριπτική πλειονότητα του προσωπικού του. Το σύνολο των τηλεοπτικών σταθμών άλλαξαν το πρόγραμμά τους, με αποτέλεσμα εκατοντάδες εργαζόμενοι στον χώρο της τηλεόρασης και της παραγωγής να μείνουν αίφνης χωρίς δουλειά, χωρίς καμία αμοιβή… Οι υπόλοιποι, δημοσιογράφοι, τεχνικοί, παρουσιαστές, είτε μένουν είτε δεν «μένουν σπίτι», διαπιστώνουν πως η εργασία τους αίφνης έχει αυξηθεί και εντατικοποιηθεί. Ορισμένοι εκδότες και μιντιάρχες βρήκαν την ιδανική ευκαιρία για να επιβάλλουν περικοπές και να κάνουν νέες απολύσεις, όπως στο νεοφιλελεύθερο liberal.gr και την ομογάλακτη εφημερίδα Φιλελεύθερος, ενώ άλλοι για να δικαιολογήσουν το ότι δεν πληρώνουν μισθούς και ασφάλιση εδώ και μήνες.
Τα περισσότερα ΜΜΕ, τουλάχιστον στον τομέα των ειδήσεων, παραμένουν σφικτά προσδεμένα στην προπαγανδιστική μηχανή της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας και της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης. Συνεχίζουν να προβάλλουν υπέρμετρα τα επιχειρήματα και τις δράσεις της, λογοκρίνουν τις ειδήσεις από τη μαχόμενη κοινωνία. Η πρόσφατη κινητοποίηση των νοσοκομειακών γιατρών, οι εκκλήσεις συλλογικοτήτων και φορέων για τις ευπαθείς ομάδες των προσφύγων, αστέγων, ανέργων και φυλακισμένων «θάβονται», έστω κι αν είναι ζωτικής σημασίας.
Ο ρόλος και η ευθύνη των εργαζομένων στα ΜΜΕ αυτήν την περίοδο είναι ακόμη μεγαλύτερη. Η πληροφόρηση δεν μπορεί να σταματήσει, η ενημέρωση οφείλει να επανακτήσει τις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, τα Μέσα και οι ιδιοκτήτες τους οφείλουν να λάβουν, επιτέλους, ουσιαστικά μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους. Δεν αρκεί η μάσκα, το αντισιπτικό, τα γάντια και το θερμόμετρο στη μάχη της πληροφορόρησης.
Είναι γεγονός ότι το σύνολο των ιδιοκτητών ζήτησε να περιληφθούν τα Μέσα τους στα μέτρα στήριξης που λαμβάνονται, ενώ επισπεύδεται και το πρόγραμμα που αναμένεται να διανείμει κρατική επιδότηση αρκετών εκατ. ευρώ για το 2020 στις εφημερίδες όλης της χώρας. Για τους εργαζόμενους πρέπει να ληφθούν και επιπλέον μέτρα, τα οποία οφείλουν να απαιτήσουν οι συνδικαλιστικές ενώσεις. Πέρα από τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, είναι αναγκαίο να υπάρξει επίδομα για την πληρωμή των τελών σε κινητή και σταθερή τηλεφωνία, για το κόστος του Internet, χορήγηση ηλεκτρονικού υπολογιστή και των αναγκαίων εφαρμογών ή προγραμμάτων που απαιτούνται για συγκεκριμένες ειδικότητες στον Τύπο (σύνταξη ύλης, ατελιέ κ.λπ). Και πολλά άλλα.
Ειδήσεις πίσω από τις κάμερες
Στην αναμπουμπούλα της επιδημίας πολλά γίνονται. Στην ΕΡΤ, για παράδειγμα, καταργήθηκε η δωρεάν συνεργασία με την ΕΜΥ για τα δελτία ειδήσεων καιρού και η «υπηρεσία» ανατέθηκε σε ιδιωτική εταιρεία ενός… ατόμου, η οποία πληρώνει παρουσιάστρια, η οποία ανήκει στον ευρύτερο κύκλο στελεχών της ΝΔ. Το κόστος της παρουσίασης του καιρού φθάνει τα 827 ευρώ ημερησίως χωρίς ΦΠΑ — κι όμως, δεν αντέδρασε κανείς!
Προκλητικές είναι ορισμένες περσόνες τηλεοράσεων, ραδιοφώνων και εφημερίδων αυτήν την περίοδο. Ουσιαστικά, λειτουργούν ως εμπροσθοφυλακή της κυβέρνησης, ετοιμάζοντας το έδαφος για μέτρα που έχει προαποφασισθεί να παρθούν. Όπως είναι, για παράδειγμα, η σχεδόν ολοκληρωτική απαγόρευση της κυκλοφορίας, που στηρίζεται εκβιαστικά από στημμένα ρεπορτάζ που κυνηγούν… γέρους σε παγκάκια, για να αποδείξουν ότι ο λαός δεν πειθαρχεί και πρέπει να τιμωρηθεί!
Στοπ στην ψυχαγωγία έβαλε η τηλεόραση. Συνολικά 12 σειρές και 3 σόου σταμάτησαν να προβάλλονται, αφήνοντας χωρίς δουλειά εκατοντάδες εργαζόμενους για τους οποίους δεν υπάρχει καμία πρόνοια. Από την άλλη, οι εργαζόμενοι στην τηλεόραση, δημοσιογράφοι και τεχνικοί, βρίσκονται χωρίς προστασία σε καθεστώς υπερεντατικοποίησης, καθώς έχουν αυξηθεί οι ενημερωτικές εκπομπές και τα δελτία ειδήσεων.
ατομική