H Selma Gürkan, πρόεδρος του Κόμματος Εργασίας (EMEP) στην Τουρκία, μίλησε για την πανδημία του Covid 19, την κατάσταση στα εργοστάσια και τις τρέχουσες συζητήσεις για το σύστημα. Τόνισε πώς ο καπιταλισμός αποκάλυψε τον καταστρεπτικό χαρακτήρα του στη φύση και τους ανθρώπους και ξεκαθάρισε ότι: «Γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα που δημιουργούνται από το σύστημα δεν μπορούν να λυθούν μέσα στο σύστημα. Η λύση είναι η κυριαρχία των εργαζομένων .
Ο πλανήτης αγωνίζεται με την πανδημία Covid-19 που ξεκίνησε από την Κίνα. Υπάρχουν ταξικά κριτήρια στην μετάδοση του ιού; Αν ναι, γιατί συμβαίνει αυτό;
Η πιθανότητα μετάδοσης και θανάτου συνδέεται κυρίως με τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας. Εκτός αυτού, δεν μπορούν όλοι να λάβουν την ίδια αποτελεσματική θεραπεία Υπάρχουν εξαιρετικά πλούσιοι καπιταλιστές που έχουν φύγει στα ιδιωτικά νησιά τους με τους προσωπικούς τους υπηρέτες και γιατρούς. Τα προστατευτικά μέτρα καραντίνας της υψηλής τάξης και των εργαζομένων δεν είναι ίδια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών – παρά τις εκκλήσεις – δεν έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους . Ουσιαστικά, προτεραιότητα για τον καπιταλισμό είναι η πανδημία να επηρεάσει όσο το δυνατόν λιγότερο τις αγορές και το χρηματιστήριο και όχι τους ανθρώπους.
Μέσω αυτής της πανδημία βλέπουμε πώς η ιδιωτικοποίηση και η εμπορευματοποίηση της υγειονομικής υπηρεσίας απειλούν την υγεία των ανθρώπων. Αυτό που συνέβη στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία αποκαλύπτει ότι δεν είναι «ανεπίδεκτοι μαθήσεως». Η Τουρκία κάνει ακριβώς ίδιο. Τα μέτρα αφέθηκαν στην ικανότητα των πολιτών να δημιουργήσουν τη δική τους «κατάσταση έκτακτης ανάγκης»και το κράτος δεν δημιούργησε τις οικονομικές συνθήκες για κοινωνική αποστασιοποίηση.
Μπροστά στην κατάσταση αυτή, τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν είναι σαφή: αποτελεσματική υγειονομική υπηρεσία, αναδιάταξη των νοσοκομείων και των ιδρυμάτων υγείας, διαφάνεια στην ενημέρωση του κοινού και συνεργασία με τις επαγγελματικές οργανώσεις και τα συνδικάτα. Επίσης, η κοινωνική ζωή πρέπει να αναδιοργανωθεί με οικονομικά μέτρα με έμφαση στην εργασία.
Στις χώρες όπου η πανδημία έχει ξεφύγει από τον έλεγχο, οι πολιτικές υγειονομικής περίθαλψης επικρίνονται και αμφισβητούνται όλο και περισσότερο. Ποια είναι η δικιά σας πρόταση προς τους εργαζόμενους και τους εργάτες;
Θεωρούμε την ατομική και τη δημόσια υγεία ως απαραβίαστο δικαίωμα πολίτη και ελεύθερη δημόσια υπηρεσία. Υποστηρίζουμε τον τερματισμό της ιδιωτικοποίησης των νοσοκομείων και την απαλλοτρίωση των ιδιωτικών ιδρυμάτων υγείας. Όλες οι υπηρεσίες πρόληψης και πρωτοβάθμιας υγείας πρέπει να είναι ελεύθερες και προσιτές στο λαό. Τα ιδρύματα υγείας πρέπει να αναδιοργανωθούν με επαρκές προσωπικό, ιατρικό εξοπλισμό και υλικό για μια ποιοτική υπηρεσία. Αυτή τη στιγμή της πανδημίας, αμφισβητούνται οι πολιτικές υγείας του καπιταλιστικού συστήματος. Στη χώρα μας, τα ιδιωτικά νοσοκομεία θα υπηρετούν σύμφωνα με την εντολή του υπουργείου Υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η εξέλιξη συζητείται ξανά, για παράδειγμα. Αυτό που ήταν στερεό πριν εξατμίζεται τώρα.
Λόγω της πανδημίας, η καταστροφή που προκάλεσε ο καπιταλισμός πάνω στη φύση και τους ανθρώπους έγινε πιο σαφής και αυτό πυροδότησε την αμφισβήτηση της κυρίαρχης πολιτικής στο κόσμο και τη χώρα μας. Το κράτος πρόνοιας, η δίκαιη διανομή, η αναδιάταξη της υγείας ως δημόσιας υπηρεσίας κ.λπ. παρουσιάζονται τώρα ως λύσεις για την αποκατάσταση της τάξης.
Φυσικά, δεν αρνούμαστε τον αγώνα για τις τρέχουσες απαιτήσεις, αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει το σύστημα δεν μπορούν να λυθούν μέσα στο σύστημα. Η λύση είναι η εξουσία των εργατών και των εργατών και η οικοδόμηση μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας μέσω της επαναστατικής δημοκρατικής κυριαρχίας του λαού. Αυτή είναι μια συζήτηση για ένα σύστημα που θα επέτρεπε μια πραγματική δημοκρατία, προστασία του περιβάλλοντος, οικοδόμηση μιας υγιούς κοινωνίας, αναδιοργάνωση της παραγωγής και της κοινωνικής ζωής μέσω της ανατροπής του καπιταλιστικού συστήματος και της δημιουργίας μιας νέας κοινωνίας.
Ο Πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν ανακοίνωσε τα οικονομικά και ιατρικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν κατά της Covid-19. Πώς τα αξιολογείτε;
Πρόκειται για ένα μεγάλο πακέτο μέτρων ανακούφισης το οποίο περιλαμβάνει την αναβολή των επιστροφών και των φόρων πίστωσης, εκπτώσεις ΦΠΑ, οικονομική ενίσχυση και διευκόλυνση του κατώτατου μισθού. Πρόκειται για ένα πακέτο που προκάλεσε τη χαρά των αφεντικών, της μπουρζουαζίας και των οργανώσεών της. Με άλλα λόγια, όπως πάντα: “πρώτα πρέπει να σωθεί το κεφάλαιο και μετά ο άνθρωπος”!
Υπάρχει κάτι στο πακέτο για τους ανθρώπους; Φυσικά, υπάρχει. Ενθαρρύνονται να λάβουν δάνεια, να προσευχηθούν, να υπομείνουν υπομονή και να χρησιμοποιούν ομορφιά (ενάντια στον ιό ως απολυμαντικό, καθώς περιέχει υψηλό επίπεδο αλκοόλ – Τ.Ν.). Αυτό είναι στην πραγματικότητα μια ασπίδα κατά της οργής των εργαζομένων και των εργατών. Ωστόσο, οι άνθρωποι βλέπουν όλα τα παραπάνω και η δυσαρέσκεια μεγαλώνει. Αυτό είναι προφανές και για όσους είναι μετά από τους καθημερινούς υπολογισμούς τους και εκείνους που προσπαθούν να μετατρέψουν την κρίση σε ευκαιρία. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι θα υπάρξει μια εποχή κατά την οποία οι εργάτες θα υπερασπιστούν τον εαυτό τους με μια ασπίδα, και αυτό δεν φαίνεται να είναι μακριά. Αυτές οι σκοτεινές μέρες φέρουν και αυτούς τους αγώνες.
Τι πρέπει να γίνει με τα εργοστάσια; Ποια σημεία τονίζετε στο έργο σας μεταξύ των εργαζομένων; Ποιες είναι οι προτάσεις σας;
Από τον πρόεδρο και τους υπουργούς στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όλοι καλούν για «παραμονή στο σπίτι», αλλά δεν υπάρχει μέτρο για το πώς θα εξασφαλιστεί αυτό για όσους πρέπει να εργαστούν. Τα εργοστάσια, τα εργαστήρια, ο τομέας των υπηρεσιών εξακολουθούν να λειτουργούν. Η πρόσκληση για «διαμονή στο σπίτι» αποσκοπεί στην ανακούφιση ενός απροετοίμαστου συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, στέλνοντας μόνο κάποια τμήματα του κοινωνικού δυναμικού στο σπίτι. Αυτοί οι άνθρωποι εργάζονται από το σπίτι, ή φοιτούν στα εκπαιδευτικά ιδρύματα ή είναι πάνω από μια ορισμένη ηλικία. Ωστόσο, εκατομμύρια εργαζόμενοι εξακολουθούν να δουλεύουν κανονικά με αποτέλεσμα η υγεία τόσο των ίδιων όσο και των ατόμων που μένουν στο σπίτι να κινδυνεύει.
Για την κυβέρνηση, όταν παύει η παραγωγή, οι εργαζόμενοι πρέπει να λαμβάνουν άδεια άνευ αποδοχών ενώ οι απολύσεις δημιουργούν το δίλημμα “είτε πεθαίνεις από την πανδημία είτε από την πείνα”. Ταυτόχρονα, ούτε οι οι ενεργές μονάδες παραγωγής λαμβάνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις όπως η παροχή απολυμαντικών, υγιεινών λουτρών και αποδυτηρίων κλπ. Οι συλλογικές ομάδες εργασίας είναι υψηλού κινδύνου. Απαιτούμε να σταματήσει η παραγωγή και οι υπηρεσίες, εκτός από τους βασικούς τομείς όπως η υγεία, τα τρόφιμα, η ενέργεια, η επικοινωνία κ.λπ. και οι εργαζόμενοι να έχουν αμειβόμενη άδεια. Εισάγουμε στην ημερήσια διάταξη επίδομα ανεργίας (άνευ όρων), απαγόρευση απολύσεων, αναδιάταξη και μείωση των ωρών εργασίας, όταν είναι απαραίτητο, υγειονομικές εξετάσεις, καθαρισμό και απολύμανση των χώρων εργασίας κλπ. Αγωνιζόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση.
Οι εργαζόμενοι δεν ανησυχούν μόνο για την υγεία τους αλλά και για το να μην μολύνουν τις οικογένειές τους. Η παροχή μέτρων υγειονομικής προστασίας και οι συχνές εξετάσεις υγείας αποτελούν την πιο σημαντική απαίτηση. Οι απαιτήσεις είναι σαφείς, αλλά το πώς μπορούν να επιτευχθούν είναι το κύριο πρόβλημα. Φυσικά, αγωνιζόμαστε γι ’αυτούς και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Επίσης, τα συνδικάτα που προσπαθούν να ανταποκριθούν στις ταξικές τους ευθύνες έχουν ένα τεράστιο καθήκον, ειδικά όταν οι συνδικαλιστικοί γραφειοκράτες παρακαλούν τα αφεντικά να μην απομακρύνουν τους εργαζόμενους . (αναφορά στον ηγέτη μιας μεγάλης συνδικαλιστικής οργάνωσης η συνομοσπονδία παρακαλεί τους εργοδότες με λέξεις όπως “παρακαλώ, μην απολύετε τους εργαζόμενους”, ΤΝ)
Μετάφραση στα Αγγλικά: Γκιουνές Ισπίρ Απόδοση στα Ελληνικά για το «ΠΡΙΝ»: Χρίστος Κρανάκης