Κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στις απολύσεις
Ενας πρωτόγνωρος για τα δεδομένα του δημόσιου τομέα αγώνας εργαζομένων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη εδώ και τρεις εβδομάδες. Δήμοι, υπουργεία, πανεπιστήμια, δημόσιοι φορείς βρίσκονται υπό αλλεπάλληλες καταλήψεις, συνελεύσεις, και κινητοποιήσεις. Από αυτή τη μεγάλη αγωνιστική κινητικότητα φροντίζει επιμελώς να είναι απούσα η ΑΔΕΔΥ, η οποία όλο αυτό το διάστημα που η συγκυβέρνηση μεθοδεύει τις χιλιάδες απολύσεις, δεν έχει προκηρύξει ούτε μία 24ωρη πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία.
του Δημήτρη Σταμούλη
Οι αγώνες της περσινής χρονιάς στο Δημόσιο, η ανάδειξη αγωνιστικών πρωτοποριών σε πολλούς χώρους και η πρωταγωνιστική παρουσία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Δημόσιο, λειτούργησαν καταλυτικά στη συγκρότηση ενός πρωτόγνωρου κέντρου αγώνα στο Δημόσιο, του Συντονισμού Δημοσίου, όπου δίνουν συχνά αγωνιστικό ραντεβού εκπρόσωποι πολλών σωματείων από τους ΟΤΑ, τα υπουργεία, τα ΑΕΙ-ΤΕΙ και άλλους χώρους.
«Η ανυπαρξία συντονισμού του αγώνα από την ΑΔΕΔΥ και η αδυναμία οργάνωσης κεντρικών κινητοποιήσεων γέννησαν την ανάγκη ενός εργατικού συντονισμού στο Δημόσιο, που λειτουργεί ως το μόνο πραγματικό κέντρο αγώνα όπου συμμετέχουν όλοι οι αγωνιζόμενοι χώροι, που ξεπερνούν τους τριάντα», δήλωσε στο Πριν η Ειρήνη Δαφέρμου, από τους διοικητικούς του Παντείου.
Η ανάγκη αγωνιστικού συντονισμού «από τα κάτω» ωρίμαζε πολύ καιρό τώρα. Αποφασιζόταν από γενικές συνελεύσεις (υπουργεία Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάντειο, Γεωπονικό, ΤΕΕ, Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, ΟΤΑ που έτσι κι αλλιώς έχουν κατακτήσει τέτοιες μορφές συντονισμού κ.α.), διατυπωνόταν από πρωτοπόρους αγωνιστές. Ο σύλλογος διοικητικών του ΕΚΠΑ (Πανεπιστήμιο Αθήνας) πήρε την πρωτοβουλία και άμεσα ανταποκρίθηκαν δεκάδες σύλλογοι, «άτυπες» επιτροπές αγώνα και αγωνιστές.
Ο συντονισμός την Πέμπτη διοργάνωσε κοινή διαδήλωση εργαζόμενων στα πανεπιστήμια και φοιτητών ενώ την Παρασκευή συμμετείχε στην μεγάλη διαδήλωση εργαζόμενων στο Δημόσιο, στους Δήμους, τα δημόσια νοσοκομεία κ.α. ενάντια στις απολύσεις. Πάντως, σε πολλούς χώρους εργασίας αναπτύσσονται αξιοσημείωτες μορφές αγώνα αλλά και αγκαλιάζεται ένα άλλο, ριζοσπαστικό περιεχόμενο πάλης, από αυτό που συνήθως υιοθετούσαν τα σωματεία του Δημοσίου. Από τις λογικές των «εξαιρέσεων» ή των επιδοματικών «εξαγορών συνείδησης», που πλέον αποδεικνύεται σε πλατιά στρώματα εργαζομένων ότι έχουν καταρρεύσει, πολλά σωματεία αίρουν τους γνώριμους κατακερματισμούς «δημόσιων – συμβασιούχων», «μόνιμων – ΙΔΑΧ (ιδιωτικού δικαίου συμβάσεις), «ΠΕ και ΔΕ» κ.ά. Το αίτημα της υπαράσπισης του δικαιώματος στην εργασία αποδεικνύεται καταλυτικό και ενοποιητικό για όλους, με πολλά παραδείγματα χώρων εργασίας όπου μόνιμοι και ιδιωτικού δικαίου συμβασιούχοι να γίνονται «ένα». Εξαιρετικό παράδειγμα είναι οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου το μόνιμο προσωπικό πρωτοστατεί στον αγώνα κατά των απολύσεων, συναισθανόμενο ότι άμεσα πλησιάζει η ώρα για καθολικές απολύσεις.
Στο υπουργείο Εργασίας, οι υπάλληλοι με απόφαση της γενικής τους συνέλευσης εξέφρασαν την αμέριστη αλληλεγγύη τους προς όλους εργαζόμενους που εξυπηρετούνται από το υπουργείο, καταγγέλλοντας ότι «υποχρεωνόμαστε να αποδεχθούμε και να περιβάλουμε με υπηρεσιακό περίβλημα διατάξεις και διαδικασίες που υπαγορεύονται και εκτελούνται από την τρόικα, υπουργικά γραφεία και εξωθεσμικά κέντρα». Δήλωσαν δε «αντίθετοι σε ρυθμίσεις που επιβλήθηκαν κατ’ επιταγή των δανειστών, και με τις οποίες η αγορά εργασίας καθίσταται, χωρίς υπερβολή, φέουδο της εργοδοσίας» και ότι «οι νόμοι πλέον ευνοούν κατάφωρα το ισχυρό μέρος της εργασιακής σχέσης». Στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης με διαδοχικές συνελεύσεις των δύο συλλόγων αποφάσισαν στάσεις εργασίας και κατάληψη ενάντια σε έκτακτες διαθεσιμότητες υπαλλήλων, παρεμποδίζοντας να φύγουν ονόματα στο υπουργείο.
Οι διοικητικοί σε πολλά πανεπιστήμια διανύουν ήδη τρεις εβδομάδες καταλήψεων και απεργιών, με πρωτόγνωρες συνελεύσεις. Στο ΕΚΠΑ, στο Πάντειο, στο Γεωπονικό όπου υπάρχει «ζωντανή» κατάληψη επί 3 εβδομάδες, στα πανεπιστήμια Αιγαίου, Ιωαννίνων, Ιονίου, όπου έχουν υπάρξει πολυήμερες καταλήψεις και πολυπληθή μπλόκα στις πύλες των ιδρυμάτων. Στο υπουργείο Υγείας, όπου τρέχουν ήδη 68 απολύσεις και 20 «αυτοδίκαιες» απολύσεις, λόγω εκκρεμών πειθαρχικών υποθέσεων, οι παρατάξεις που συμμετέχουν στο ΔΣ εισηγήθηκαν ομόφωνα την …πρόσκαιρη αναστολή των κινητοποιήσεων, αλλά πολλοί εργαζόμενοι τους αποδοκίμασαν στραπατσάροντας την εκτονωτική λογική τους. Πολλοί εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι αποψιλώνονται οι δημόσιες υπηρεσίες, που πλέον δεν θα μπορούν να επιτελέσουν το έργο τους και θα δοθούν στη συνέχεια σαν ώριμο φρούτο στους ιδιώτες. Ήδη μέσα στο υπουργείο Υγείας υπάρχουν μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες που έχουν αναλάβει τη διαχείριση ευαίσθητων τομέων του κοινωνικού κράτους.
Σε αρκετούς χώρους εργασίας βέβαια εκφράζεται ένας μεγάλος προβληματισμός για τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα. Αυτή η συζήτηση μεταφέρεται και στο επίπεδο του Συντονισμού Δημοσίου, όπου το πρώτο θέμα που επισημαίνεται είναι ότι σε όποιους χώρους έγιναν κινητοποιήσεις διαρκείας, εκεί οι εργαζόμενοι απέτρεψαν μέχρι στιγμής τις απολύσεις.