Συνένοχοι στο έγκλημα, ΕΕ και κυβερνήσεις
Κυριάκος Νασόπουλος
Στα απαξιωμένα και αποψιλωμένα από τις εγκληματικές πολιτικές κυβερνήσεων και ΕΕ δημόσια νοσοκομεία, καθημερινά γιατροί και νοσηλευτές δίνουν τη δική τους μάχη, υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα στη ζωή και την υγεία των εργαζομένων και του λαού. Μάχονται, όμως, χωρίς
τα απαραίτητα μέσα για την αντιμετώπιση της εξελισσόμενης επιδημίας του κορονοϊού.
Ανεπιθύμητοι για την κυβέρνηση οι μαχητές των νοσοκομείων
«Εδώ και τώρα δημόσια υγεία!», ήταν το ξεκάθαρο αίτημα της κινητοποίησης που πραγματοποίησε το απόγευμα της Πέμπτης στο υπουργείο Υγείας η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Την ώρα που, μαζί με όλο το προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης, παλεύοντας χωρίς τα απαραίτητα «πολεμοφόδια», οι νοσοκομειακοί γιατροί απαίτησαν –έστω και τώρα– η κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.
Συγκεκριμένα, ζητούν εφοδιασμό του υγειονομικού προσωπικού με τα αναγκαία ατομικά μέσα προστασίας, μαζικές προσλήψεις γιατρών άμεσα, νοσηλευτών και τραυματιοφορέων, άνοιγμα όλων των κλινών Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), καθώς και επίταξη των υποδομών του ιδιωτικού τομέα της υγείας. Παράλληλα, έστειλαν –ως οι πλέον ειδικοί– ένα μήνυμα αντίστασης στο μέτρο απαγόρευσης δημοσίων συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων, ακόμα κι όταν λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα προστασίας.
«Οι μαχητές των νοσοκομείων μας αξίζουν κάθε βοήθεια. Είναι οι ήρωες με τις λευκές και πράσινες μπλούζες», είπε την Τρίτη υποκριτικά στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο προσωπικό των νοσοκομείων. Δυο μέρες μετά, ο Βασίλης Κικίλιας, υπουργός Υγείας της κυβέρνησής του, αρνιόταν να συναντηθεί με αντιπροσωπεία της ΟΕΝΓΕ, επικαλούμενος την απειλή του κορονοϊού! Υποκρισία και ψευτιά, καθώς οι υγειονομικοί καταγγέλλουν ότι μάταια έχουν ζητήσει εδώ και 15 μέρες συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου.
«Τα στόματα με μάσκες έχουν φωνή. Και η φωνή θα δυναμώσει. Θα ακουστεί πιο δυνατά. Μέτρα προστασίας τώρα για τους υγειονομικούς. Μέτρα προστασίας τώρα για την υγεία του λαού», απαντά η ΟΕΝΓΕ.
Μειωμένες κατά 8,7% κάθε χρόνο οι κατά κεφαλήν δαπάνες για την υγεία
Η σημερινή τραγική κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας μόνο από παρθενογένεση δεν δημιουργήθηκε. Αντιθέτως είναι αποτέλεσμα των διαχρονικών αντιλαϊκών πολιτικών που ακολουθήθηκαν στον χώρο της υγείας από όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις, υπό τις οδηγίες της ΕΕ. Η δε χαριστική βολή δόθηκε τη μνημονιακή περίοδο.
Η κατευθυντήρια γραμμή από τις Βρυξέλλες ήταν πάντοτε σαφής: Μείωση των κρατικών δαπανών για την υγεία και προώθηση των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), με απώτερο στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίηση του κλάδου. Αυτή η επίθεση έγινε ακόμα πιο έντονη από το 2008 και έπειτα. Σύμφωνα με στοιχεία του γερμανού ευρωβουλευτή Μάρτιν Σίρντεβαν, από το 2011 έως το 2018 η Κομισιόν ζήτησε 63 φορές από κράτη-μέλη της να μειώσουν τις δαπάνες για την υγεία ή να προχωρήσουν σε ιδιωτικοποιήσεις.
Επίσης, ακόμη ένας μηχανισμός αποσάθρωσης της δημόσιας υγείας που προωθούν οι Βρυξέλλες «κρύβεται» στις ειδικές ρήτρες που τοποθετούσε σε διεθνείς συμφωνίες, όπως η Διατλαντική Συνεργασία Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP). Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτές, οι πανίσχυροι ιδιωτικοί πάροχοι υπηρεσιών υγείας μπορούν να διεκδικήσουν τεράστιες αποζημιώσεις από τα κράτη, τα οποία επιχειρούν να επανεθνικοποιήσουν τμήματα του συστήματος υγείας.
Στην Ελλάδα συγκεκριμένα, τα πρώτα χρόνια της κρίσης (2009-2013) οι κατά κεφαλήν δαπάνες για την υγεία μειώνονταν κάθε χρόνο κατά 8,7%. Την περίοδο των μνημονίων έκλεισαν δέκα(10) ειδικά νοσοκομεία, τα οποία «ανακουφίζανε» τα νοσοκομεία γενικής εφημερίας. Παράλληλα, διαλύθηκαν τα Κέντρα Υγείας και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε όλη τη χώρα. Στη μάχη ενάντια στον κορονοϊο, το δημόσιο σύστημα υγείας διαθέτει μόλις 567 κλίνες ΜΕΘ, παραμένοντας σε αναλογία κρεβατιών ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους σε μία από τις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη. Κανονικά, τα κρεβάτια ΜΕΘ και ΜΑΦ (Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας) στην Ελλάδα θα έπρεπε να είναι περίπου 3.500.
Ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας, πριν λίγες μέρες, απηύθυνε… έκκληση στους υγειονομικούς να ενταχθούν στο ΕΣΥ. Τον Φεβρουάριο του 2014, ο τότε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, και τωρινός πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσίαζε το πρόγραμμα της ΝΔ για τη δημόσια υγεία: Διαθεσιμότητα και απολύσεις 7.900 γιατρών και υγειονομικού προσωπικού. «Αν υπάρξουν απολύσεις γιατρών στον ΕΟΠΥΥ, σας παρακαλώ αυτό δεν θέλω να το χρεωθεί η τρόικα, δεν θέλω να μου παίρνει τη δόξα ο Τόμσεν», δήλωνε ένα χρόνο πριν, τον Νοέμβριο του 2013, κατά την περίοδο διάλυσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ο τότε υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.
Στο διάγγελμά του, ο Κ. Μητσοτάκης βάφτισε τον κορονοϊό ως αόρατο εχθρό. Όμως όλες τις προηγούμενες δεκαετίες, ο εχθρός της δημόσιας και δωρεάν υγείας ήταν απολύτως ορατός: Οι αντιλαϊκές πολιτικές που άσκησαν όλες οι κυβερνήσεις στον χώρο της υγείας.