Με βάση τα όσα προβλέπει η νοµοθετική ρύθµιση του υπουργείου Δικαιοσύνης που αναµένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί την Τρίτη, οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα πραγµατοποιηθούν στις 18 Μαΐου και ο δεύτερος γύρος στις 25 Μαΐου, δηλαδή ταυτόχρονα µε τις ευρωεκλογές. Με την πρωτοβουλία της αυτή η κυβέρνηση ερµήνευσε κατά το… συµφέρον της τον περίφηµο νόµο Ραγκούση για την τοπική αυτοδιοίκηση, που όριζε την ταυτόχρονη διενέργεια των δύο εκλογικών διαδικασίων. Βασικός στόχος της κυβερνητικής τακτικής είναι η κατά το δυνατόν µεγαλύτερη αποχή στις ευρωεκλογές – αφού εκτιµούν ότι οι ετεροδηµότες δύσκολα θα µεταβούν για να ψηφίσουν 2 Κυριακές στις περιφέρειες. Θεωρούν ότι αυτό καταρχήν θα µείωσει τη διαφορά που καταγράφεται δηµοσκοπικά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενισχύοντας τα ποσοστά της ΝΔ. Επίσης επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να υποβαθµίσει στη συνέχεια τη σηµασία του εκλογικού αποτελέσµατος µε το επιχείρηµα ότι δεν αντικατοπρίζει το σύνολο των ψηφοφόρων.
Αυτά την ίδια στιγµή που στη Νέα Δηµοκρατία έχει µετατραπεί σε πονοκέφαλο το θέµα των υποψηφιοτήτων για την τοπική αυτοδιοίκηση σε Αθήνα και Θεσαλλονίκη.
Στην Αττική συνεχίζονται οι πιέσεις από την ηγεσία της Νέας Δηµοκρατίας στην Όλγα Κεφαλογιάννη, προκειµένου να είναι υποψήφια στον Δήµο της Αθήνας απέναντι στον Γ. Σακελλαρίδη του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός της επίµονης άρνησης της να µετάσχει στην όλη διαδικασία. Ουσιαστικά στο Μέγαρο Μαξίµου έχουν βρεθεί προ αδιεξόδου, αφού κανένα από τα ονόµατα που έχουν τεθεί στο τραπέζι (Άρης Σπηλιωτόπουλος, Κ. Μιχαλος, Γ. Πατούλης και Ιωάνν. Σγουρός) δεν εκτιµάται πώς πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Ουσιαστικά αναζητούνται πρόσωπα τα οποία στο επικοινωνιακό επίπεδο να έχουν «φρεσκάδα» ώστε να µην εκφραστεί πάνω τους η γενικότερη λαϊκή δυσαρέσκεια από την κυβερνητική πολιτική.
Σε καθεστώς πανικού βρίσκεται η ΝΔ και µετά τις εξελίξεις σχετικά µε τον Δήµο Θεσσαλονίκης, αφού ή άρνηση των στελεχών της να βρεθούν απέναντι στον Γ. Μπουτάρη, στη διεκδίκηση του δήµου οδήγησε σε δύο υποψηφιότητες για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονιας. Ο επίσηµος «εκλεκτός» της Νέας Δηµοκρατίας είναι ο πρώην υφυπουργός Γιάννης Ιωαννίδης, ενώ την υποψηφιότητά του ανακοίνωσε και ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Και στους δύο είχε προταθεί η υποψηφιότητα για τον Δήµο Θεσσαλονίκης, την οποία όµως εκείνοι δεν αποδέχθηκαν.
Συνολικά πάντως το φαινόµενο του… «αντάρτικου» προκαλεί µεγάλα προβλήµατα στη Νέα Δηµοκρατία, αφού στελέχη της φέρονται να επιθυµούν να κατέβουν υποψήφια χωρίς επίσηµη έγκριση σε τουλάχιστον τρεις µεγάλες περιφέρειες της χώρας.