Κατερίνα Κολτσίδα, αυτοδιαχειριζόμενο πολυπολιτιστικό πάρκο «Πάτμου και Καραβία»
Η κατάληψη της «Πάτµου και Καραβία» στα Πατήσια είναι η πρώτη, δηλαδή η αρχαιότερη και µακροβιότερη κατάληψη χώρου πρασίνου, καθώς λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1989! Μέσα σ’ ένα κτήµα 2,5 στρεµµάτων βρίσκεται κτίσµα του 19ου αιώνα (1890), ιδιοκτησίας του Οργανισµού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ). Όλα ξεκίνησαν το 1988 όταν ο ΟΣΚ αποφάσισε να οικοδοµήσει σχολικό συγκρότηµα στο κτήµα, λόγω σοβαρότατου στεγαστικού προβλήµατος των σχολείων της περιοχής.
Μόλις οι μπουλντόζες έκαναν την εμφάνιση τους, κάτοικοι της περιοχής κι ανάμεσα τους πολλά παιδιά σχολικής ηλικίας, αντιστάθηκαν. Κατασκήνωσαν μέσα στο κτήμα και στο διατηρητέο σπίτι, εμποδίζοντας τις μπουλντόζες να κάνουν τη κατεδάφιση καθώς δεν υπήρχε άλλος “πράσινος πνεύμονας” στη περιοχή. Το κτήμα, παρ’ όλο που βρισκόταν σε κατάσταση εγκατάλειψης, και δεν ήταν προσβάσιµο στη γειτονιά, αποτελούσε ανάσα για τους κατοίκους, οι οποίοι κι είχαν υποδείξει για την ανέγερση σχολείου έναν διπλανό χώρο, επίσης εγκαταλελειµµένο, ιδιοκτησίας Σαρακάκη.
Οι συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν έθεσαν δύο στόχους: να αποτραπεί η ανέγερση σχολικού συγκροτήµατος στο κτήµα και άρα η τσιµεντοποίησή του, και να λειτουργήσει ο χώρος ως αυτοδιαχειριζόμενο πολυπολιτιστικό πάρκο για τη γειτονιά.
Μετά από πολύχρονους αγώνες και νοµικούς, καταφέραμε να χαρακτηριστεί το κτίριο διατηρητέο και ο περιβάλλων χώρος «χώρος πρασίνου», να ανεγερθεί τελικά ένα σχολικό συγκρότηµα στο διπλανό οικόπεδο και να λειτουργήσει ο χώρος, ως χώρος συνάντησης και επικοινωνίας.
Τα τελευταία 30 χρόνια το κτήµα «Πάτµου και Καραβία» συντηρείται από τους ίδιους τους κατοίκους. Στο κτίσμα έγινε συντήρηση στα κεραμίδια, βαψίματα και σώσιμο των όμορφων τοιχογραφιών, όσο ήτανε δυνατόν.
Μέσα σ’ αυτό πραγματοποιούνται πολλών ειδών εκδηλώσεις, όπως µουσικές συναυλίες, κινηµατογραφικές προβολές, θεατρικές παραστάσεις, παιδικά δρώµενα, µαθήµατα ελληνικών σε µετανάστες, γιορτές γνωριμίας με τους μετανάστες της γειτονιάς τον πολιτισμό και την κουλτούρα τους, µαθήµατα χορού, πρωταθλήµατα ταβλιού, χαριστικό παζάρι, λαϊκή αγορά βιολογικών προϊόντων, εκδρομές, όπως ακόμα και συζητήσεις για τα όλα τα θέματα που μας απασχολούν και μας προβληματίζουν.
Δεν σταθήκαμε στα στενά όρια της κατάληψης «Πάτμου και Καραβία», αλλά διεκδικήσαμε εναλλακτικά, χώρους για την δημιουργία σχολείων και πάρκων και πετύχαμε την κατασκευή σχολείων στου Λαμπρόπουλου (Αιλιανού &Σερίφου), στις πρώην αποθήκες Σαρακάκη (Ε.Καραβία & Δευκαλίωνος), πάρκο στο χώρο της «Γαζίας» (Σκιάθου και Αιλιανού).
Το κτήμα «Πάτμου και Καραβία» διαμορφώνεται και συντηρείται από τους ίδιους τους κατοίκους και με την λειτουργία του επί 30 χρόνια έχει καταφέρει να σηματοδοτήσει την ανασύνθεση της έννοιας της γειτονιάς, σε μια συνοικία που έχει χάσει από καιρό τη συνοχή του κοινωνικού της ιστού. Με λίγα λόγια, μια ομάδα πολιτών, χωρίς κομματική, οικονομική ή άλλη υποστήριξη κατάφερε να αναδείξει αξίες όπως αυτές της συλλογικότητας και της συμμετοχής, αναγάγοντας το κτήμα σε αυτοδιαχειριζόμενο, πολυπολιτιστικό πάρκο.
Σήμερα ο ΟΣΚ –ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ Α.Ε πλέον, μας ζητά εκκένωση του χώρου για αξιοποίηση. Τι είδους αξιοποίηση όμως;