ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΣ
Από εκεί που το …άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ θα πιάσει το νήμα της εξωτερικής πολιτικής η Νέα Δημοκρατία και πραγματικά θα πρέπει να καταβάλλει πολύ κόπο ώστε να αποδείξει ότι η δική της πολιτική θα έχει περισσότερο «ατλαντισμό».
Το πρώτο και κομβικό ζήτημα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ειναι αυτό της σχέσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με την ιδιότητα του μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακριβώς γι’αυτό ο νέος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας φρόντισε η πρώτη επίσημη συνάντησή του να ειναι με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο και τον ειδικό σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οικου Τζόν Μπόλτον.
Ο Νίκος Δένδιας έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι Ουάσιγκτον και Αθήνα θα συνεχίσουν τον διάλογο για την στρατηγική εταιρική σχέση των δύο χωρών που εγκαινιάστηκε επί υπουργίας του Γιώργου Κατρούγκαλου. Μάλιστα ζήτησε από τον Μ.Πομπέο να βρίσκεται στην Αθήνα για την συνέχιση της διαδικασίας, την οποία μάλιστα η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να επισπεύσει και ενώ ήταν προγραμματισμένη για τον Δεκέμβριο να γίνει τον Οκτώβριο. Να σημειωθεί πως τα ουσιώδη σημεία αυτού του διαλόγου αφορούν την αναβάθμιση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της οποίας γίνονται και συζητήσεις για νέες βάσεις, όπως και το θέμα των εξοπλισμών. Δεν είναι καθόλου απίθανο να τεθεί ξανά στο τραπέζι των θέμα της προμήθειας των αεροσκαφών τύπου f-35 ενώ τρέχει ήδη (ψηφισμένο από Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ) το πρόγραμμα της αναβάθμισης των υπαρχόντων F-16.
O Νίκος Δένδιας επιβεβαιώσε εκ νέου ότι …επίσημος διαιτητής στις ελληνοτουρκικές διαφορές θα ειναι οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. σημειώνοντας πως υφίστανται «δυσκολίες στη σχέση μεταξύ της Τουρκίας με την Ελλάδα, το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε., τις ΗΠΑ και τη διεθνή κοινότητα». Έτσι λοιπόν και στο ζήτημα αυτό θα υπάρξει πληρης συνέχεια της έως τώρα ασκούμενης πολιτικής.
Μάλιστα έδωσε διαβεβαιώσεις στο όνομα του …ελληνικού λαού λέγοντας πως «ο όποιος αντιαμερικανισμός υπήρχε τις προηγούμενες δεκαετίες έχει ολοσχερώς εξαλειφθεί», αν και μάλλον αναφέρονταν στην πολιτική των προκατόχων του. Από την πλευρά του ο Μ. Πομπέο τόνισε δημόσια πως «η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια και ένας σημαντικός σύμμαχος στο NATO».
Φυσικά η προσήλωση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στο άρμα των ΗΠΑ περνά και από την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών. ‘Ηδη απο τώρα η Νέα Δημοκρατία δίνει μέσω σημαντικών υπουργών της διαβεβαιώσεις ότι δεν θα δημιουργήσει κανένα πρόβλημα. Αντίθετα θα λέγαμε ο υπουργός Άμυνας παρουσία του Αμερικανούπρέσβη Τ. Πάιατ τόνισε στο συνέδριο του Εκόνομιστ πως «αυτή η Συνθήκη και να παράξει θετικά αποτελέσματα, θα πρέπει και τα δύο μέρη να σταθούν με προσήλωση στην τήρηση των ουσιωδών όρων αυτής». Σε δηλώσεις του την Παρασκευή επιχείρησε να παρουσιάσει αυτή την δήλωση ώς …διπλωματική αιχμή προς την κυβέρνηση της Β. Μακεδονίας αν και είναι σαφές το νόημά της και δεν επιδέχεται διαφορετική ερμηνεία. Επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης επισήμανε για τις σχέσεις Ελλάδας – Β.Μακεδονίας ότι «τα πολιτικά ζητήματα που έχουμε μεταξύ που έχουν επιλυθεί σε μεγάλο βαθμό με τη Συμφωνία των Πρεσπών, μας αφήνουν χώρο για να κάνουμε περισσότερα στο χώρο της οικονομίας».