Γιάννης Ελαφρός
Μιχάλης Παπαμακάριος
ΝΑΡ για την Κοµµουνιστική Απελευθέρωση. Το όνοµά µας είναι η ψυχή µας. Το όνοµά µας είναι η απόφασή µας. Από την Κυριακή 1η Δεκέµβρη, µε τη λήξη του 3ου Συνεδρίου του ΝΑΡ, ενός συνεδρίου που σηµατοδότησε ένα σοβαρό βήµα µπροστά για την οργάνωση της επαναστατικής και συγχρόνως κοµµουνιστικής Αριστεράς, το δυναµικό –παλιότερο και νεότερο– που 22 χρόνια παλεύει στην πρώτη γραµµή, βρίσκεται πια µπροστά σε νέες προκλήσεις. Αντιµέτωποι µε τη βαθιά, δοµική και ιστορικού χαρακτήρα κρίση τού ολοκληρωτικού καπιταλισµού της εποχής µας, απέναντι µε µια ισοπεδωτική επίθεση του κεφαλαίου (µε όργανα τις κυβερνήσεις, την ΕΕ και το ΔΝΤ), που βυθίζει την εργατική τάξη, το λαό και τη νεολαία σε φτώχεια, εξαθλίωση και απόγνωση τις οποίες δεν µπορούσαµε να φανταστούµε, οι αγωνιστές της κοµµουνιστικής απελευθέρωσης πρέπει όχι µόνο να σταθούν όρθιοι αλλά να τραβήξουν πάνω και όσους σηκώνονται. Όχι µόνο να σφίξουν τα χέρια σε άρρηκτες αλυσίδες µιας νέας επαναστατικής ενότητας αλλά να απλώσουν τα χέρια σε χιλιάδες και εκατοντάδες χιλιάδες λαού και νεολαίας που αναζητούν και στήνουν αυτί στη µελωδία της αντικαπιταλιστικής ανατροπής, στο τραγούδι που µιλά για ένα λαό ενωµένο και οργανωµένο και γι’ αυτό ποτέ νικηµένο.
Η επόµενη µέρα βρίσκει το ΝΑΡ για την Κοµµουνιστική Απελευθέρωση καλύτερα εξοπλισµένο. Το 3ο συνέδριο ενέκρινε και καταθέτει για παραπέρα συζήτηση µε όλους τους αγωνιστές της κοµµουνιστικής Αριστεράς αλλά και τους πρωτοπόρους µαχητές του εργατικού και λαϊκού κινήµατος την Πρόταση Προγραµµατικής Διακήρυξης, µια σύγχρονη κοµµουνιστική διακήρυξη, βάση στράτευσης και παραπέρα εµπλουτισµού. Ταυτόχρονα, το 3ο συνέδριο αποφάσισε να προχωρήσει σε κάλεσµα συσπείρωσης και κοινού βηµατισµού όλων των αγωνιστών και δυνάµεων που εµπνέονται από την ανάγκη συγκρότησης ενός κόµµατος της επαναστατικής ανατροπής, της κοµµουνιστικής επαναθεµελίωσης και απελευθέρωσης. Η Πολιτική Απόφαση του 3ου συνεδρίου (βασικά της αποσπάσµατα παρατίθενται στις επόµενες σελίδες) µας εξοπλίζει µε την επαναστατική τακτική και µε µια πολύπλευρη γραµµή συσπείρωσης δυνάµεων στο αντικαπιταλιστικό εργατικό µέτωπο. Το συνέδριο έκανε παραπέρα βήµατα στην επεξεργασία του αντικαπιταλιστικού προγράµµατος. Για ένα πρόγραµµα που πρέπει και µπορεί να «µπει» µέσα σε κάθε αγώνα, σε κάθε πρωτοπόρο κοµµάτι εργαζοµένων, αλλά και πλατιά στην εργατική τάξη και το λαό, δείχνοντας ότι υπάρχει άλλος δρόµος, µε τον κόσµο της δουλειάς στο τιµόνι.
Η επόµενη µέρα θα είναι δύσκολη. Όπως είναι δύσκολες οι µέρες για τον κόσµο που είµαστε σάρκα από τη σάρκα του. Τους εργάτες, τους εργαζόµενους, τους άνεργους, τους νέους, τα φτωχά – λαϊκά αυτοαπασχολούµενα στρώµατα της πόλης και του χωριού. Δεν ανακαλύψαµε το µαγικό ραβδί που λύνει τα προβλήµατα. Συνειδητοποιήσαµε βαθύτερα την ευθύνη µας και τις αυξηµένες δυνατότητες. «Ώριµο τέκνο της οργής», που θέλει και µπορεί να γίνει δύναµη ανατροπής.
Το 3ο Συνέδριο του ΝΑΡ αποτέλεσε την κορύφωση µιας τρίχρονης πορείας του ρεύµατος και της οργάνωσης της νεολαίας Κοµµουνιστική Απελευθέρωση, µιας πορείας µε σηµαντικούς σταθµούς το πανελλαδικό σώµα του 2011 για τη «καπιταλιστική κρίση και την αριστερά» και το πανελλαδικό σώµα για «το Υποκείµενο της αντικαπιταλιστικής πάλης και της κοµµουνιστικής απελευθέρωσης στη νέα εποχή» το 2012. Στην τελική ευθεία προς το συνέδριο, και ειδικότερα το δίµηνο Οκτώβρη – Νοέµβρη, οργανώθηκαν εκδηλώσεις σε 21 πόλεις της Ελλάδας και 15 συσκέψεις µε µεγάλη συµµετοχή. Επίσης έγιναν δύο ειδικές ηµερίδες διαλόγου στην Αθήνα, στις 19 Οκτωβρίου και στις 9 Νοέµβρη αντίστοιχα, στις οποίες πλήθος συναγωνιστές από οργανώσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, άλλες οργανώσεις κοµµουνιστικής αναζήτησης, καθώς και άνθρωποι του κινήµατος, συνέβαλαν µε τις τεκµηριωµένες οµιλίες τους.
Οι οργανώσεις βάσης του ΝΑΡ και της νΚΑ συζήτησαν σε τέσσερις κύκλους τα υλικά του συνεδρίου (πρόταση προγραµµατικής διακήρυξης και θέσεις) και στη τελική ευθεία του συνεδρίου η ιστοσελίδα του ΝΑΡ (narnet.gr) φιλοξένησε πλήθος άρθρων µελών αλλά και συναγωνιστών.
Από τις πρώτες στιγµές του συνεδρίου φάνηκε ξεκάθαρα εκείνο που όλοι και όλες πιστεύαµε στην αρχή αυτής της πορείας: Ότι το 3ο Συνέδριο του ΝΑΡ µπορεί να αποτελέσει ένα βήµα ανώτερης ποιότητας στην πορεία του χώρου.
Δεν ήταν µόνο η καλύτερη από κάθε φορά οργάνωση των διαδικασιών και των καθοριστικών πλευρών που ορίζουν τη διεξαγωγή ενός συνεδρίου µε τέτοιο χαρακτήρα. Ούτε το ότι οι διαδικασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν ακριβώς την ώρα ανακοίνωσής τους και τελείωσαν µε ολιγόλεπτη υπέρβαση του προγράµµατος. Ήταν αδιαµφισβήτητα η πολύ µαζική συµµετοχή. Πέρα από τους περισσότερους από κάθε άλλη φορά εκλεγµένους σύνεδρους, µαζική ήταν η συµµετοχή τόσο µελών του ΝΑΡ και της νΚΑ, όσο και συναγωνιστών που είχαν προσκαλεστεί από τις οργανώσεις βάσης. Ήταν επίσης το αυξηµένο ενδιαφέρον για τις παρεµβάσεις όλων των οµιλητών και των οµιλητριών. Στο συνέδριο υπήρξε µια πραγµατική βροχή από αιτήσεις οµιλιών, τέτοια που θα τίναζε το όλο πρόγραµµα στον αέρα εάν δεν υπήρχε ο σχεδόν απόλυτος σεβασµός στη διαδικασία και αν δεν γίνονταν οικειοθελείς αποσύρσεις, λόγω και επικαλύψεων, ή αν δεν παρατείνονταν η δεύτερη ηµέρα του συνεδρίου µέχρι τα µεσάνυχτα. Σε αντίθεση µε το τελευταίο συνέδριο του ΚΚΕ, το οποίο τελείωσε µία ηµέρα νωρίτερα λόγω έλλειψης τοποθετήσεων, το συνέδριο του ΝΑΡ θα µπορούσε να κρατήσει µία ηµέρα ακόµη λόγω πληθώρας οµιλητών! Συνολικά στη διαδικασία των τοποθετήσεων την Παρασκευή και το Σάββατο πήραν το λόγο 51 σύντροφοι και 11 συντρόφισσες (βίντεο-αποσπάσµατα των οµιλών υπάρχουν στο narnet.gr).
Ήταν προφανές ότι η κατανόηση της κρισιµότητας του 3ου Συνεδρίου και των αποφάσεών του σε µια περίοδο ιστορικής σηµασίας, η όξυνση της ταξικής πάλης και της πολιτικής αντιπαράθεσης, οι πολλές εµπειρίες των αγώνων και τα σοβαρά θεωρητικά και πολιτικά ζητήµατα που προκύπτουν από τη φύση της περιόδου που διανύουµε διαµόρφωσαν ένα πλούτο προβληµατισµών και απαιτητικών ερωτηµάτων προς απάντηση. Οι περισσότερες τοποθετήσεις ήταν προετοιµασµένες και συγκροτηµένες, άσχετα αν κάποιος συµφωνούσε ή διαφωνούσε µε τα βασικά τους σηµεία. Επίσης ποίκιλαν σε περιεχόµενο, στοιχείο που δείχνει τη βαθύτερη πλέον εµπλοκή του δυναµικού του ΝΑΡ και της νΚΑ µε ένα εύρος µετώπων και παρεµβάσεων. Αδιαµφισβήτητα το ζήτηµα της σχέσης τακτικής – στρατηγικής και του αντικαπιταλιστικού προγράµµατος χρωµάτισε έντονα τις τοποθετήσεις και µαζί µε τα ζητήµατα του µετώπου, των πολιτικών συµµαχιών και του κινήµατος αποτέλεσαν το µεγαλύτερο κοµµάτι των οµιλιών. Επίσης είναι χαρακτηριστικό ότι κατατέθηκαν 60 περίπου τροποποιήσεις και συµπληρώσεις για την προγραµµατική διακήρυξη και την πολιτική απόφαση. Ωστόσο το θέµα του εργατικού κινήµατος και του κόµµατος θα µπορούσαν να είχαν καταλάβει µεγαλύτερο µέρος των οµιλιών, στοιχείο το οποίο δείχνει τη δυσκολία και τη δουλειά που πρέπει να γίνει και για τα δύο αυτά θεµελιακά ζητήµατα.
Οι οµιλίες απευθύνθηκαν σε ένα σώµα το οποίο, παρά την αναπόφευκτη κούραση των πολύωρων διαδικασιών, κατάφερε να µείνει συγκροτηµένο µέχρι το τέλος. Ένα σώµα που δεν το χαρακτήριζαν στοιχήσεις ούτε προειληµµένες αντιλήψεις και αποφάσεις «προς υποστήριξη και διαπάλη». Το ανοιχτό πνεύµα και η πραγµατική αγωνία για τη διαµόρφωση µιας σύγχρονης ανατρεπτικής γραµµής ήταν πρόδηλα στοιχεία.
Το ίδιο το σώµα του συνεδρίου µε τη µαζικότητά του ήταν αποτέλεσµα µιας πραγµατικής τάσης ανάπτυξης του ΝΑΡ και της νΚΑ των τελευταίων χρόνων. Αποτέλεσµα αυτής της ανάπτυξης είναι και η συγκρότηση είκοσι νέων οργανώσεων ειδικά στις πόλεις της περιφέρειας και στη νεολαία.
Αυτή η τάση έχει τρεις αφετηρίες. Αφορά καταρχήν τη νεολαία και τη δυναµική ένταξης σηµαντικών τµηµάτων της σε µια προσπάθεια κοµµουνιστικής επαναθεµελίωσης και ανατρεπτικής γραµµής (το 30% των συνέδρων συµµετείχε για πρώτη φορά σε συνέδριο ή πανελλαδικό σώµα του ΝΑΡ). Αφορά επίσης µια µερίδα παλαιότερων αγωνιστών του εργατικού και του κοµµουνιστικού κινήµατος, οι οποίοι στο έδαφος της ταξικής πάλης που διεξάγεται τα τελευταία χρόνια προσεγγίζουν εκ νέου την ανάγκη οργάνωσης κοµµουνιστικού προσανατολισµού. Ταυτόχρονα αφορά την πρωτοπόρα ζώνη των αγωνιστών που βγήκαν στον «αφρό» των µαχών του εργατικού κινήµατος, των «πλατειών» και συνολικά του µαζικού κινήµατος της τελευταίας τριετίας και ζητούν συνολικές πολιτικές και στρατηγικές απαντήσεις. Πρόκειται για µια τάση που, αν και υπολείπεται σοβαρά των αναγκών αλλά και των δυνατοτήτων, δείχνει σοβαρές πιθανότητες περαιτέρω ανάπτυξής της στη µετασυνεδριακή φάση, όπου το ΝΑΡ, µε όπλα την προγραµµατική διακήρυξη και την απόφαση του συνεδρίου, θα απευθυνθεί οργανωµένα εκ νέου στον κόσµο της δουλειάς και της νεολαίας, σε συνδυασµό µε την πρωτοβουλία για τον κοµµουνιστικό φορέα, την ανάπτυξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τη µετωπική συµπόρευση και τις παρεµβάσεις του στο µαζικό κίνηµα.
Το σώµα ήταν έντονα νεανικό, µε σηµαντική παρουσία κόσµου από εργατικές και λαϊκές γειτονιές. Το 50% περίπου των συνέδρων ήταν κάτω από 30 χρονών. Το 33% των συνέδρων ήταν φοιτητές και σπουδαστές, το 18% ιδιωτικοί υπάλληλοι, το 16% δηµόσιοι υπάλληλοι, το 3,3% βιοµηχανικοί εργάτες και το 11% αυτοαπασχολούµενοι, ενώ ιδιαίτερα έντονη ήταν η παρουσία του κόσµου της εργασιακής περιπλάνησης, της µισοανεργίας – µισοεργασίας, φαινοµένων έντονων στη νέα εργατική βάρδια. Το ΝΑΡ, παρά τα βήµατα που έχει κάνει, παραµένει µια οργάνωση µε χαµηλό βαθµό διασύνδεσης µε την εργατική τάξη και ειδικά το παραδοσιακό βιοµηχανικό προλεταριάτο και τη σύγχρονη βιοµηχανία των υπηρεσιών. Το στοιχείο αυτό το αναγνωρίζουµε για να το ανατρέψουµε στη νέα περίοδο του ΝΑΡ και την πορεία για τη συγκρότηση του φορέα της κοµµουνιστικής απελευθέρωσης.
Η τρίτη ηµέρα του συνεδρίου ήταν αφιερωµένη στις αποφάσεις και την εκλογή της νέας πολιτικής επιτροπής. Πρώτα παρουσιάστηκε η προγραµµατική διακήρυξη µε τις τροποποιήσεις και έπειτα το σχέδιο πολιτικής απόφασης. Η διαδικασία, η οποία κράτησε πάνω πέντε ώρες, χαρακτηρίστηκε από αυξηµένη συµµετοχή και ενδιαφέρον, καθώς και από πολιτική ωριµότητα. Χαρακτηριστικά ζητήµατα που τέθηκαν στο σώµα, όπως το ζήτηµα της επαναστατικής τακτικής, ο ορισµός «τι κόµµα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ», τα σηµεία σχετικά µε τη µετωπική συµπόρευση (το χαρακτήρα και το εύρος της), καθώς και σηµαντικά µέτωπα όπου οφείλει το ΝΑΡ να οργανώσει καλύτερα την παρέµβασή του, οδηγήθηκαν σε ζωντανή ανταλλαγή απόψεων και ψηφοφορίες, οι οποίες ανεξάρτητα από τα κάθε φορά αποτελέσµατα έγιναν σε κλίµα ευθύνης και εργατικού κοµµουνιστικού πολιτισµού χωρίς «νικητές» και «νικηµένους». Στη τελική ψηφοφορία για την Προγραµµατική Διακήρυξη, αυτή υπερψηφίστηκε από το 94,5% των συνέδρων. Κατά ψήφισε το 3,4%, ενώ λευκό ψήφισαν το 2,1%. Η Πολιτική Απόφαση του συνεδρίου υπερψηφίστηκε από το 85,1% των συνέδρων. Κατά ψήφισε το 6,8%, ενώ λευκό ψήφισε το 8,1% των συνέδρων.
Το συνέδριο έκλεισε µε την παρουσίαση της πρότασης της νέας πολιτικής επιτροπής και τις προτάσεις του σώµατος γι’ αυτήν. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, που και αυτό µε τη σειρά του δείχνει µια αλλαγή φάσης για το ΝΑΡ, ότι όχι µόνο πάνω από 20 σύνεδροι έκαναν προτάσεις αλλά ότι, σε αντίθεση µε προηγούµενα συνέδρια και συνδιασκέψεις του ΝΑΡ, υπήρξε αυξηµένη τάση διαθεσιµότητας και προσφοράς. Το συνέδριο ολοκλήρωσε τις εργασίες του µε την εκλογή του νέου οργάνου.
Αναφορές στον τύπο
Η ευρύτερη ακτινοβολία του 3ου Συνεδρίου του ΝΑΡ αποτυπώθηκε και στο ενδιαφέρον του Τύπου, που για πρώτη µάλιστα φορά ήταν τόσο εκτεταµένο. Με τίτλο «Συνέδριο σταθµός στην πορεία του ΝΑΡ» η Εφηµερίδα των Συντακτών φιλοξένησε σχετικό ρεπορτάζ την Τρίτη. «“ΝΑΡ για την Κοµµουνιστική Απελευθέρωση” θα ονοµάζεται εφεξής το Νέο Αριστερό Ρεύµα, όπως αποφάσισε το σώµα του 3ου Συνεδρίου του, που πραγµατοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στο Γεωπονικό Πανεπιστήµιο στην Αθήνα. Ηγετικά στελέχη του ΝΑΡ εµφανίζονταν ιδιαίτερα ικανοποιηµένα για τις διαδικασίες του συνεδρίου, καθώς µέσα από την αυξηµένη συµµετοχή στις εργασίες του και το πλήθος των οµιλιών των συνέδρων καταγράφηκε η οργανωτική και πολιτική ανάπτυξη της οργάνωσης των τελευταίων ετών» αναφέρεται µεταξύ άλλων.
«“Κοµµουνιστική Απελευθέρωση” στο ΝΑΡ» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας την Τετάρτη: «Το ΝΑΡ προσθέτει πλέον και στον τίτλο του την “Κοµµουνιστική Απελευθέρωση”, θέτοντας και συµβολικά τη βασική πολιτική κατεύθυνση µε στόχο ένα ευρύ κοµµουνιστικό µέτωπο µε τη συσπείρωση και άλλων κοµµουνιστικών οργανώσεων. Με την απόφαση του συνεδρίου, το ΝΑΡ ουσιαστικά απαντά στο προγραµµατικό περιεχόµενο συγκρότησης και πολιτικής δράσης, ασκώντας δριµεία κριτική στο ΚΚΕ περί παρωχηµένης και µη επαναστατικής στρατηγικής και στον ΣΥΡΙΖΑ ως ενός κόµµατος αναδυόµενου ρεφορµισµού και µεταρρυθµιστικών προσπαθειών ευρωπαϊκής κοπής. Καθιστώντας σαφές ότι δεν προτίθεται να συµπαραταχθεί µε τα δύο κόµµατα όσο αυτά διατηρούν τις συγκεκριµένες γραµµές».
Δηµοσίευµα για το συνέδριο του ΝΑΡ είχε και η δεξιά ιστοσελίδα Antinews. Με τίτλο «Νέο Αριστερό Ρεύµα: Προσδοκώντας στην αποτυχία µιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ», κι αφού σηµειώνει ότι το ΝΑΡ είναι «η πιο σηµαντική αριθµητικά οµάδα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς», το άρθρο λέει ότι «το ΝΑΡ θα επιµείνει στην κοινή δράση των δυνάµεων της Αριστεράς στο κίνηµα», θέτοντας ταυτόχρονα στόχο «να αλλάξει ο χάρτης στην Αριστερά».
Την παραµονή του συνεδρίου, το Ποντίκι, υπό τον τίτλο «Συγκρότηση αντικαπιταλιστικού – αντιΕ.Ε. πόλου στο 3ο Συνέδριο του ΝΑΡ», σηµείωνε ότι στη διαδικασία θα συζητηθούν θέµατα στρατηγικής και τακτικής. «Συζητείται η πολιτική πρόταση για ένα ενισχυµένο αντικαπιταλιστικό εργατικό µέτωπο, το οποίο θα εκφράζεται πολύπλευρα είτε µέσα από κεντρικές εκλογικές – πολιτικές συµµαχίες είτε µέσα από τις διαδικασίες συνάντησης και συµπόρευσης µε κινήµατα, οργανώσεις, κινήσεις, σε κεντρικά ή επιµέρους ζητήµατα. Στόχος είναι η οικοδόµηση συµµαχιών στη βάση ενός αντιΕ.Ε. προσανατολισµού» αναφερόταν στο ρεπορτάζ της εβδοµαδιαίας εφηµερίδας.
«Η συγκρότηση ενός “πολιτικού, µαζικού και ανεξάρτητου πόλου της αντικαπιταλιστικής επαναστατικής Αριστεράς” αποτελεί τον βασικό άξονα του εισηγητικού κειµένου του 3ου Συνεδρίου του Νέου Αριστερού Ρεύµατος (ΝΑΡ), το οποίο ξεκινάει απόψε Παρασκευή στη Γεωπονική Σχολή της Αθήνας» έγραψε η Αυγή υπό τον τίτλο «Συγκρότηση αντικαπιταλιστικού πόλου». Η Αυγή αναφέρει επίσης ότι «οργανωτικός στόχος για το απώτερο µέλλον είναι η συγκρότηση ενός “επαναστατικού κοµµουνιστικού κόµµατος”».
Η νέα Πολιτική Επιτροπή
Τα µέλη της νέας Πολιτικής Επιτροπής που εκλέχτηκαν από το 3ο συνέδριο είναι: Αγαπητός Θανάσης, δάσκαλος, Θεσσαλονίκη, Αδαµόπουλος Νίκος, εργαζόµενος, ΟΤΑ Αθήνα, Αναγνωστάκης Αλέκος, φυσικός, Πάτρα, Βογιατζίδης Δηµήτρης, νέος εργαζόµενος, νΚΑ, Αθήνα, Γκόβας Δηµήτρης, βιβλιοϋπάλληλος, Αθήνα, Γκούβας Μπάµπης, ιδιωτικός υπάλληλος, Ηράκλειο Κρήτης, Γράψας Δηµήτρης, νέος εργαζόµενος, νΚΑ, Αθήνα, Γρηγορόπουλος Δηµήτρης, εργαζόµενος, Πειραιάς, Δαφέρµου Ειρήνη, διοικητική υπάλληλος ΑΕΙ, Αθήνα, Δελαστίκ Γιώργος, δηµοσιογράφος, Αθήνα, Δεσύλλας Δηµήτρης, περιφερειακός σύµβουλος Δυτικής Ελλάδας, Δραγανίγος Αντώνης, εργαζόµενος ΜΟΔ, Αθήνα, Ελαφρός Γιάννης, δηµοσιογράφος, Αθήνα, Ζιόβας Γιώργος, ηθοποιός, Αθήνα, Ηλίας Νίκος, µεταλλεργάτης, Ιωάννινα, Ιωαννίδου Γιώτα, εκπαιδευτικός δευτεροβάθµιας, Αθήνα, Καλαµπαλίκης Κώστας, νέος εργαζόµενος νΚΑ, Πάτρα, Καραµπέλη Μαρία, ειδικευόµενη γιατρός, νΚΑ, Χανιά, Κατιντσάρος Τάσος, εργαζόµενος, Αθήνα, Καυκαλάς Σήφης, εργαζόµενος, Αθήνα, Καυκιάς Χρήστος, οικοδόµος, Αθήνα, Κοβιός Γιώργος, µισθωτός τεχνικός, Αθήνα, Κοιλάκου Σύλβια, µισθωτή τεχνικός, Αθήνα, Κοσµάς Πάνος, ιδιωτικός υπάλληλος, Λευκάδα, Κρεασίδης Γιώργος, εκπαιδευτικός δευτεροβάθµιας, Θεσσαλονίκη, Λαµπρόπουλος Χάρης, ιδιωτικός υπάλληλος, Αθήνα, Λούβρος Παντελής, ιδιωτικός υπάλληλος, Αθήνα, Μαριάς Γιώργος, νέος εργαζόµενος, νΚΑ, Θεσσαλονίκη, Μάρκου Κώστας, οδοντίατρος, Αθήνα, Μαυροειδής Παναγιώτης, ιδιωτικός υπάλληλος, Αθήνα, Μηνακάκης Βασίλης, βιβλιοϋπάλληλος, Αθήνα, Μινωτάκης Αλέξανδρος, φοιτητής νΚΑ, Αθήνα, Μπαλάσης Γιάννης, νέος εργαζόµενος, νΚΑ, Αθήνα, Μπικάκη Μαρία, συνταξιούχος, Αθήνα, Νάνος Βαγγέλης, ιδιωτικός υπάλληλος, Πρέβεζα, Ντούρος Στάθης, ιδιωτικός υπάλληλος, Βόλος, Ξιφαρά Μαρία, τραπεζοϋπάλληλος, Αθήνα, Παπαµακάριος Μιχάλης, µισθωτός λογιστής, Αθήνα, Παπανικολάου Πάνος, νοσοκοµειακός γιατρός ΕΣΥ, Αθήνα, Παπασπυρίδης Αλέκος, µισθωτός τεχνικός, Αθήνα, Πατσούρας Χρήστος, µηχανικός, Ιωάννινα, Πετροκόκκινος Λουκάς, συµβασιούχος ΑΕΙ, Αθήνα, Πιαγκαλάκης Γιώργος, ιδιωτικός υπάλληλος, Χανιά, Πράσσος Στέφανος, εργάτης ΔΕΗ, Κοζάνη, Ρέππα Ντίνα, δασκάλα, Αθήνα, Ρίζος Μιχάλης, νοσοκοµειακός γιατρός ΕΣΥ, Αθήνα, Σκινδήλιας Γιάννης, ειδικευόµενος γιατρός, Θράκη, Σουνάπογλου Θωµάς, ιδιωτικός υπάλληλος, Θεσσαλονίκη, Συριόπουλος Μπάµπης, ιδιωτικός υπάλληλος, Αθήνα, Ταλαχούπης Νίκος, οικοδόµος, Λάρισα, Τσάδαρη Σοφία, αρχιτέκτονας, Αθήνα, Τσίτσος Τάκης, δικηγόρος, Αθήνα, Χάγιος Άγγελος, περιφερειακός σύµβουλος Αττικής, Αθήνα, Χριστοδουλόπουλος Ζάχος, εργαζόµενος, Αθήνα.