Ντίνα Χαριτάτου
Σύμφωνα με τη Eurostat λιγότερο από το 10% των παιδιών έως τριών ετών και κάτω από το 60% των παιδιών 3 έως 6 ετών καλύπτονται από «δομές προσχολικής φροντίδας»
Το τελευταίο διάστημα έχει ξεσπάσει μεγάλη αντιπαράθεση μεταξύ των εκπροσώπων της κυβέρνησης και της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ για τον αριθμό των παιδιών που θα μείνουν εκτός παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, με τρόπο που αποδεικνύει επιλογή συγκάλυψης του μεγέθους του προβλήματος. Γιατί τα παιδιά που θα μείνουν και φέτος εκτός παιδικών σταθμών δεν είναι ούτε 20.000, ούτε 40.000. Οι αριθμοί αυτοί αφορούν τα παιδιά που δεν θα πάρουν τελικά voucher για δωρεάν φιλοξενία στο πλαίσιο του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής ζωής» (που χρηματοδοτείται και από το ΕΣΠΑ). Το πρόγραμμα αυτό όμως αφορά οικογένειες με εργαζόμενους γονείς και μάλιστα στον ιδιωτικό τομέα. Αποκλείει δηλαδή ανέργους, μισοαπασχολούμενους, μαύρη ή γκρίζα εργασία, δημόσιους υπάλληλους, αυτοαπασχολούμενους κλπ, ενώ έχει και αυστηρά οικονομικά κριτήρια (πέρυσι το 81% είχε ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ). Όσον αφορά το συγκεκριμένο πρόγραμμα, φέτος κατατέθηκε ρεκόρ αιτήσεων, για 161.000 παιδιά! Απ’ αυτές θεωρήθηκαν έγκυρες 142.000 και δόθηκαν voucher σε 94.000 παιδιά. Η κυβέρνηση υπόσχεται πως μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη θα δοθούν ακόμα 30.000 περίπου «εισιτήρια», αφήνοντας απέξω «μόνο» 17.000-18.000 παιδιά.
Ο αποκλεισμός έστω κι ενός παιδιού από το δικαίωμα σε δωρεάν φιλοξενία σε βρεφονηπιακό ή παιδικό σταθμό αποτελεί μεγάλο πρόβλημα. Αλλά τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα: Σύμφωνα με τη Eurostat λιγότερο από το 10% των παιδιών έως τριών ετών και κάτω από το 60% των παιδιών 3 έως 6 ετών καλύπτονται από «δομές προσχολικής φροντίδας» στην Ελλάδα! Το βασικό πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχουν αρκετοί δημόσιοι παιδικοί σταθμοί σε όλη την Ελλάδα, με επαρκές και μόνιμο προσωπικό, για να καλύψουν το δικαίωμα στη δωρεάν φιλοξενία όλων των παιδιών και μάλιστα με παροχή υψηλού επιπέδου φροντίδας.
Επιπλέον, η δίχρονη προσχολική αγωγή σε δημόσια νηπιαγωγεία (για τις ηλικίες 4-6 ετών) αποτελεί άπιαστο στόχο. Υπολογίζεται πως λιγότερο από ένα στα τρία παιδιά των συγκεκριμένων ηλικιών θα ενταχθεί φέτος σε νηπιαγωγείο.