Γιώργος Μουρμούρης
Απάντηση στην απόλυση εργαζόμενου που αρνήθηκε το οργουελιανό φακέλωμα
Τη σιγή νεκροταφείου που επιχειρείται να επιβληθεί στο κάτεργο της Seller ΕΛΛΑΣ διατάραξε η δυναμική κινητοποίηση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, το πρωί της περασμένης Τρίτης. Την κινητοποίηση προκάλεσε η απόλυση εργαζόμενου, μέλους του σωματείου, που «σήκωσε» τον αγώνα ενάντια στα σχέδια της εταιρείας για εφαρμογή οργουελιανών μεθόδων επιτήρησης των εργαζομένων.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, τα μέτρα που προωθούσε η εργοδοσία περιελάμβαναν «τη συγκρότηση βάσης δεδομένων με δακτυλικά αποτυπώματα και άλλα βιομετρικά στοιχεία για να ελέγχει την είσοδο στην εταιρεία και να μετρά τις ώρες εργασίας» καθώς και «την εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης με κάμερες στους χώρους εργασίας προκειμένου, όπως προφορικά ειπώθηκε, “να διαπιστώσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πόσο παραγωγικό χρόνο χάνουν στη διάρκεια του ωραρίου τους”»!
Όπως κατήγγειλε το ΣΜΤ, για να υλοποιηθούν μάλιστα τα μέτρα αυτά, διανεμήθηκε στους εργαζόμενους ένα ‘’έντυπο συγκατάθεσης’’ για να το υπογράψουν και με βάση το οποίο θα δηλώνουν τη συναίνεσή τους στις μεθόδους ελέγχου και παρακολούθησής τους. Στο έντυπο αυτό αναφέρεται μεταξύ άλλων πως η μη συναίνεση των εργαζόμενων στη χρήση των μεθόδων ελέγχου και παρακολούθησης ή στην παράδοση βιομετρικών δεδομένων θα επιφέρει ποινές!
Μετά την αντίδραση εργαζόμενων και του σωματείου, ο εργοδότης δεσμεύτηκε πως δεν θα προχωρήσει σε αυτά τα σχέδια. Όμως ένα μήνα μετά, προχώρησε στην εκδικητική απόλυση του εργαζόμενου, ο οποίος από την αρχή διαφώνησε και δε δέχτηκε να δώσει το αποτύπωμά του! Μάλιστα, η απόλυση έγινε χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση με την αιτιολογία οικονομικών προβλημάτων του εργοστασίου και δήθεν με κριτήριο πως ήταν ο τελευταίος που προσλήφθηκε, γεγονός απολύτως ψευδές.
Το ψευδές του εργοδοτικού «επιχειρήματος» για την απόλυση του εργαζομένου φάνηκε από τα όσα ανέφερε η πλευρά της εργοδοσίας σε συνάντηση με εκπροσώπους του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, όταν υποστηρίχτηκε ότι ο εργαζόμενος απολύθηκε επειδή «δεν του έκανε»!
Στο πλαίσιο της κινητοποίησης οι συγκεντρωμένοι, μέλη του ΣΜΤ, της Εργατικής Λέσχης Νέας Ιωνίας, συνδικαλιστές και αλληλέγγυοι εργαζόμενοι, απέκλεισαν για δύο ώρες περίπου την κεντρική πρόσβαση στην εταιρεία, μοιράζοντας την ανακοίνωση του ΣΜΤ και φωνάζοντας συνθήματα με κεντρικό αίτημα την ανάκληση της απόλυσης.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στον επίσημο ιστότοπο της εταιρείας, «το μερίδιο της αγοράς που κατέχει η SELLER ΕΛΛΑΣ ΑΒΕΕ υπολογίζεται μεταξύ 30% και 40%, κάτι που την τοποθετεί στις πρώτες εταιρείες του κλάδου». Με το μετοχικό της κεφάλαιο να ανέρχεται σε 2.000.000 ευρώ και τη δραστηριοποίηση στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας να οδηγεί σε διπλασιασμό των πωλήσεων μέσα σε μία πενταετία, η εταιρεία αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς «παίκτες» του κλάδου. Μάλιστα, προϊόντα της Seller χρησιμοποιήθηκαν μέχρι και στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ πραγματοποιεί εξαγωγές σε Βαλκάνια, Ρωσία, Τουρκία, βόρεια Ευρώπη, Αφρική και νότια Αμερική.
Πίσω από αυτόν τον δυναμισμό βέβαια κρύβεται ο εργασιακός μεσαίωνας και οι μισθοί πείνας, καθώς, όπως κατήγγειλε το ΣΜΤ, οι εργαζόμενοι «είναι εξαιρετικά χαμηλόμισθοι και αρκετοί αμείβονται με μισθούς στο ύψος του βασικού μισθού των 586 ευρώ», ενώ συχνά «δεν έχουν ούτε τα απαραίτητα εργαλεία για να εκτελέσουν τις εργασίες που τους ανατίθενται».
Εικόνα που βέβαια ουδόλως ξαφνιάζει, καθώς δεν πρόκειται για την εξαίρεση αλλά για τον κανόνα, την παρακαταθήκη που αφήνει η «εποχή των μνημονίων» στη μεταμνημονιακή εποχή. Πάνω σε εργαζόμενους, με υψηλή ειδίκευση συχνά αλλά περισσότερο ή λιγότερο κακοπληρωμένους, και με την εργοδοτική αυθαιρεσία να οργιάζει στους χώρους δουλειάς, πιέζοντας για εκμετάλλευση μέχρι και του τελευταίου δευτερόλεπτου του εργάσιμου χρόνου, πατάνε οι επιχειρήσεις που αναμένεται να «τραβήξουν μπροστά» τα επόμενα χρόνια. Αυτή είναι η πραγματικότητα που απαιτεί η πολυσυζητημένη «αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος», που ζητούν μετ’ επιτάσεως οι βιομήχανοι, αυτό είναι το υπόβαθρο και της «παραγωγικής ανασυγκρότησης» που διακηρύσσει η κυβέρνηση.