Κυριάκος Νασόπουλος
Η στιγμή του μεγάλου τελικού έφτασε! Γαλλία και Κροατία δηλώνουν πανέτοιμες να λύσουν τις ποδοσφαιρικές τους «διαφορές», με έπαθλο το βαρύτιμο έπαθλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο αγώνας που θα διεξαχθεί στις 6 το απόγευμα, στο γήπεδο «Λουζνίκι» της Μόσχας είναι σίγουρο ότι θα καθηλώσει όλον τον πλανήτη και θα προσφέρει αμέτρητες μοναδικές συγκινήσεις, που μόνο το ποδόσφαιρο μπορεί να προσφέρει.
Παράλληλα, όλος ο φίλαθλος κόσμος έχει «διχαστεί» για το ποια χώρα θέλει να δει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, να στέφεται επόμενη παγκόσμια πρωταθλήτρια. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι ήρθε η ώρα το κύπελλο του Μουντιάλ να καταλήξει στα Βαλκάνια. Έτσι ώστε να έρθει και η «δικαίωση» για τους μεγάλους μπαλαδόρους που έχει βγάλει κατά καιρούς αυτή η μικρή αλλά πολύπαθη «γειτονιά» του πλανήτη. Θεωρούν ότι μια επικράτηση της Κροατίας στο τελικό θα δικαιώσει, μεταξύ άλλων, την μεγάλη των «πλάβι» σχολή, την Ρουμανία του τεράστιου Γκεόργκι Χάτζι και την Βουλγαρία του μοναδικού Χρίστο Στόιτσκοφ.
Θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε, αν αυτή την ευκαιρία «δικαίωσης» δεν είχε στα χέρια της, ή καλύτερα στα πόδια της, η συγκεκριμένη εθνική ομάδα της Κροατίας. Και δεν μιλάμε από ποδοσφαιρικής άποψης. Κάθε άλλο… Ποιος «τρελός» μπορεί να αμφισβητήσει την τεράστια αξία του Μόντριτς, του Ράκιτιτς, του Μάντζουκιτς και της παρέας του.
Πώς μπορείς όμως να υποστηρίξεις μια ομάδα με τόσο έντονα εθνικιστικά, μέχρι και ναζιστικά στοιχεία, μέσα στους κόλπους της; Αμέσως μετά την πρόκριση επί της Ρωσίας στα προημιτελικά, ο κεντρικός αμυντικός Ντομαγκόι Βίντα μαζί με τον βοηθό προπονητή Όγκνιεν Βουκόγιεβιτς, κραύγαζαν στα αποδυτήρια «Δόξα στην Ουκρανία» και «Να καεί το Βελιγράδι». Ενώ, μετά την μεγάλη νίκη επί της Αργεντινής με 3-0, αρκετοί παίχτες τραγουδούσαν με πάθος τραγούδι της κροατικής οργάνωσης Ουστασά, η οποία ιδρύθηκε το 1929 και μετατράπηκε σε μια φασιστική οργάνωση που έκανε αποτρόπαια εγκλήματα και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Εν τέλει, πώς να πανηγυρίσεις γκολ του «κανονιέρη» Μάντζουκιτς, όταν αυτός στο παρελθόν έχει χαιρετήσει ναζιστικά;
Όχι ότι είναι εύκολο, εκτός και αν ποδοσφαιρικά είσαι φίλος των «τρικολόρ», να υποστηρίξεις την εθνική ομάδα της Γαλλίας. Που μπορεί, σε έναν βαθμό και εν μέρει θεωρητικό, να «εκφράζει» μια πιο προοδευτική αντίληψη περί πολυπολιτισμικότητας και διαπολιτισμικότητας, αλλά δεν παύει να είναι στο σκληρό πυρήνα της αντιδραστικής Ευρωπαϊκής Ένωσης του μεγάλου κεφαλαίου, της εκμετάλλευσης των λαών, της φτώχειας, των πολέμων και των κλειστών συνόρων. Δεν είναι άλλη από την αποικιοκρατική Γαλλία, η οποία σήμερα έχει πρόεδρο τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έχει εξαπολύσει τη μεγαλύτερη αντεργατική επίθεση των τελευταίων ετών και δέρνει τους εξεγερμένους φοιτητές μέσα στα πανεπιστήμια. Άσε …που στην πορεία της προς τον τελικό απέκλεισε τόσο την Αργεντινή όσο και την Ουρουγουάη.
Α, και όποιος πίστευε ότι η Αργεντινή δεν θα ήταν παρούσα στον μεγάλο τελικό, γελάστηκε! Διαιτητής του αγώνα ορίστηκε ο 43χρονος θηριώδης Αργεντινός Νέστορ Πιτάνα.
Σσσσς, αρχίζει το ματς….
Η Nike…κατέκτησε ήδη το τρόπαιο
Και ενώ όλος ο ποδοσφαιρικός πλανήτης αδημονεί για τον σημερινό μεγάλο τελικό και την ανάδειξη του επόμενου παγκόσμιου πρωταθλητή, κάποιοι ήδη πανηγυρίζουν. Δεν είναι άλλοι από τους ιθύνοντες της Nike, η οποία είναι η χορηγός εμφανίσεων και των δύο φιναλίστ. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που η Nike «βλέπει» δύο «δικές της» ομάδες να φτάνουν στον τελικό. Καταγράφοντας έτσι μια πολύ σημαντική νίκη έναντι των ανταγωνιστών της και ιδιαίτερα της Adidas, η οποία μάλιστα είχε περισσότερες εκπροσώπους στην τελική φάση του Μουντιάλ (12 έναντι 10 της Nike), αλλά είδε την πιο φημισμένη πελάτισσά της, την εθνική Γερμανίας, να αποκλείεται από τη φάση των ομίλων.
Χειμώνα το Μουντιάλ στο Κατάρ
Λίγες ώρες πριν το 21ο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας περάσει στην ιστορία, ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, ανακοίνωσε και επίσημα ότι το επόμενο Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ θα διεξαχθεί χειμώνα. Και για την ακρίβεια από τις 21 Νοεμβρίου μέχρι και τις 18 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο που θα πραγματοποιηθεί μεσούσης της ποδοσφαιρικής χρονιάς, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών στο Κατάρ. Βεβαίως μένει να δούμε και αν τελικώς θα υλοποιηθεί, καθώς ήδη υπάρχουν έντονες αντιδράσεις κυρίως από τους ευρωπαϊκούς συλλόγους, οι οποίοι θεωρούν ότι θα επηρεάσει τον ευρύτερο αγωνιστικό και οικονομικό σχεδιασμό τους.