Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση έγινε στην λέσχη των Αναιρέσεων στην Θεσσαλονίκη για την παρουσίαση του τεύχους του ομώνυμου περιοδικού με θέμα: «Το Περιβάλλον στο στόχαστρο του καπιταλισμού, συζήτηση για μια βιώσιμη σχέση ανθρώπου-φύσης».
Η εκδήλωση πήρε και μάχιμο χαρακτήρα καθώς συνδέθηκε με τους αγώνες που βρίσκονται σε εξέλιξη ταυτόχρονα στην Χαλκιδική ενάντια στην Ελντοράντο και στην γειτονική Δημοκρατία της Μακεδονίας ενάντια στο ξεπούλημα μιας ολόκληρης περιοχής για 86 νέα ορυχεία. Συμμετείχαν 5 συναγωνιστές από την οργάνωση Levica και τα τοπικά κινήματα, ενώ ο Σάσε Γιάντσεφ από την Γευγελή μετέφερε την εμπειρία από την μάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη και είχε ήδη μια σημαντική νίκη. Ένα από τα συμβόλαια παραχώρησης γης στην περιοχή Kazandol ακυρώθηκε υπό την απειλή μεγάλης λαϊκής κινητοποίησης με συμμετοχή χιλιάδων που θα είχε ως μέσο πάλης τον αποκλεισμό του συνοριακού περάσματος με την Ελλάδα. Η κυβέρνηση υποχώρησε, ωστόσο είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στα υπόλοιπα ορυχεία και οι συναγωνιστές θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις ενάντια στην οικολογική καταστροφή και την έφοδο των «επενδύσεων» που οδηγούν αγρότες και εργαζόμενους στην εξαθλίωση.
Ενημέρωση έγινε και για τον αγώνα στις Σέρρες ενάντια στον αγωγό ΤAP που εκτός του περιβαλλοντικού κινδύνου ανοίγει παράλληλα και τον δρόμο για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις καθώς θα έχει την στρατιωτική «εγγύηση» του ΝΑΤΟ.
Όλα αυτά, μέσα από τις εισηγήσεις και την συζήτηση που ακολούθησε, ανέδειξαν το ζήτημα ότι ο καπιταλισμός πλέον δεν «χωράει» στον πλανήτη. Η ανάπτυξη του μπορεί να γίνει μόνο μέσα από την καταστροφή της φύσης, ενώ όλες οι πηγές ενέργειας (και οι περιβαλλοντικά φιλικές) γίνονται πεδίο κερδοφορίας του κεφαλαίου. Η μόνη πραγματική απάντηση είναι η αντιστροφή της σημερινής κατάστασης, ώστε ο φυσικός πλούτος και οι πηγές ενέργειας να εξυπηρετούν τις ανάγκες του λαού και όχι του κέρδους. Το παράδειγμα της Χαλκιδικής και της Γευγελής δείχνει ότι ο κοινός, διεθνιστικός αγώνας είναι ο δρόμος για μια νέα βιώσιμη σχέση ανθρώπου-φύσης πέρα από σύνορα και τον κανιβαλικό σύγχρονο καπιταλισμό.