Στην μάχη (26-27/11) το «Αριστερό Ενωτικό Ψηφοδέλτιο-Εναλλακτική Παρέμβαση-Δικηγορική Ανατροπή»
ΘΟΔΩΡΟΣ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ, ΖΗΣΗΣ ΚΛΕΙΣΙΑΡΗΣ
Στις 26 και 27 Νοέμβρη πραγματοποιούνται οι εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας (ΔΣΑ) -και στην Θεσσαλονίκη- για ανάδειξη διοικητικού συμβουλίου και προέδρου. Η ΝΔ κατεβαίνει στις εκλογές με 4 συνδυασμούς και 3 υποψήφιους προέδρους (Αναστασόπουλος, Κωτσής και Σοφός), ενώ το ΠΑΣΟΚ με 4 συνδυασμούς και 4 υποψήφιους προέδρους (Βερβεσός, Κουντούρη, Περράκη και Βραχιώτης). Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει Δαμασκόπουλο για πρόεδρο ενώ υποψηφιότητα για πρόεδρος θέτει και ο Μαντάς, ο συνήγορος υπεράσπισης του Περίανδρου στο Εφετείο.
Η ριζοσπαστική και αντικαπιταλιστική Αριστερά παρεμβαίνει στις εκλογές με το «Αριστερό Ενωτικό Ψηφοδέλτιο-Εναλλακτική Παρέμβαση-Δικηγορική Ανατροπή» στην κάλπη για εκλογή διοικητικού συμβουλίου του ΔΣΑ. Πρόκειται για μια μετωπική κίνηση που συγκροτήθηκε με αντικυβερνητικό, αντι-ΕΕ και αντι-ΟΝΕ περιεχόμενο από την Εναλλακτική Παρέμβαση, στην οποία συμμετέχουν και δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, καθώς και δυνάμεις που αποχώρησαν από το ΣΥΡΙΖΑ (ΛΑΕ, ΟΜΡΑ). Στόχος να εκφρασθούν οι αγωνιστικές διαθέσεις ενάντια στην πολιτική των μνημονίων, που επιβάλλουν φορομπηχτικές πολιτικές, που καταργούν δικαιώματα και που επιβάλλουν τον εργασιακό μεσαίωνα. Ο δρόμος αυτός δεν μπορεί παρά να συνδέεται με τους αγώνες των εργαζομένων και του λαού σε σύγκρουση με τις πολιτικές κυβέρνησης-ΕΕ-ΟΝΕ.
Στον κλάδο, ο εργασιακός μεσαίωνας είναι ήδη πραγματικότητα, αφού ο μισθωτός δικηγόρος «διαπραγματεύεται» τη σχέση εργασίας απευθείας με τον εργοδότη του, έχει 10ωρο και 12ωρο ωράριο, ενώ η απόλυση ονομάζεται «διακοπή συνεργασίας» και δεν προβλέπεται αποζημίωση. Ο δε ασκούμενος δικηγόρος δεν έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εκτός αν ο ίδιος από το πενιχρό του εισόδημα καταβάλει τις σχετικές εισφορές.
Από το 2010 έως σήμερα έχει επιβληθεί μία φορομπηχτική πολιτική που έχουν ωθήσει πολλούς, αυτοαπασχολούμενους κυρίως, στην έξοδο από τη δικηγορία. Δόθηκαν μάχες αλλά οι γραφειοκρατικές αντιλήψεις και η εργοδοτική κυριαρχία στην ηγεσία του ΔΣΑ, έχουν οδηγήσει στην σημερινή κατάσταση. Στην Επιτροπή Αγώνα που συγκροτήθηκε στη διάρκεια της 6μηνης αποχής συνευρέθηκαν οι δικηγόροι που επιθυμούν να αγωνιστούν ενάντια στην γραφειοκρατία του ΔΣΑ, ενάντια στα μνημόνια και τη φορομπηχτική πολιτική.
Στόχος του Αριστερού Ενωτικού Ψηφοδελτίου είναι η συλλογική έκφραση του πιο ριζοσπαστικού κομματιού των δικηγόρων σε αντικυβερνητική και αντι-ΕΕ κατεύθυνση, αλλά και η διαμόρφωση ενός ρεύματος που θα πρεσβεύει την αντικαπιταλιστική προοπτική για την ανατροπή και την ήττα της σημερινής τάξης πραγμάτων στον κλάδο και την κοινωνία γενικότερα.
Ανάλογη προσπάθεια γίνεται και στο σύλλογο της Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ). Εκείνο που απασχολεί τον κλάδο της πόλης είναι το εάν έχει νόημα να κινητοποιηθεί, αν μπορεί να αγωνιστεί και να νικήσει. Και η απάντηση της πλειοψηφίας των ασθενέστερων οικονομικά συναδέλφων ήταν ένα μεγάλο «Μπορούμε»!
Ο κόσμος της μαχόμενης δικηγορίας απέρριψε το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας με ποσοστό πάνω από 93% στο δικηγορικό δημοψήφισμα του Δεκεμβρίου 2014 και στήριξε με 60% την πρόταση για αποχή διαρκείας, σε κόντρα με τις ηγεσίες Ολομέλειας και ΔΣΘ που πρότειναν «στοχευμένες αποχές» για την τιμή των όπλων.
Έδωσε τη μάχη του «Όχι» στο δημοψήφισμα τον Ιούλιο του 2015 απέναντι στην ηγεσία του ΔΣΘ που τάχθηκε πραξικοπηματικά στο πλευρό της τρόικας εκθέτοντας το δικηγορικό σώμα και στη συνέχεια απέναντι στη συνθηκολόγηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Κινητοποιήθηκε μαζικά ενάντια στο ασφαλιστικό ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχωρώντας σε αποχή τους πρώτους έξι μήνες του 2016, οργανώνοντας μεγάλες διαδηλώσεις και δίνοντας τη μάχη μέσα στις γενικές συνελεύσεις ώστε να περιφρουρηθεί ο ανυποχώρητος αγώνας μας από την ηγεσία του ΔΣΘ που ήθελε κινητοποιήσεις για την τιμή των όπλων, γεγονός που αποδείχθηκε τελικά από τον τρόπο που έκλεισαν αυτήν τη μάχη. Πρωταγωνίστησε στο κίνημα κατά των πλειστηριασμών, για την προστασία της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας από τις τράπεζες, το κράτος και τα funds.
Η Εναλλακτική Πρωτοβουλία δικηγόρων έδωσε το «παρών» σε όλες αυτές τις μάχες, συγκροτώντας κοινές παρεμβάσεις με συναδέλφους από διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές αφετηρίες και προσπαθώντας να συνδέσει τον κλάδο με τα αγωνιζόμενα κομμάτια όλης της κοινωνίας. Σήμερα, είναι πιο απαραίτητο παρά ποτέ να συσπειρωθούν οι αγωνιστικές δυνάμεις και τα ασθενέστερα στρώματα της δικηγορίας στη βάση του αναγκαίου προγράμματος ρήξης και ανατροπής.
Η ανατροπή της μνημονιακής βαρβαρότητας μπορεί να γίνει μέσα από το συντονισμό μας με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και την κοινωνία. Η Εναλλακτική Πρωτοβουλία, που φέτος κλείνει τα 18 της χρόνια, είναι στρατευμένη σ’ αυτήν την προσπάθεια και συμμετέχει στις εκλογές με υποψήφιο πρόεδρο τον Ζήση Κλεισιάρη. Καλούμε τους συναδέλφους που προσανατολίζονται σε αυτό το αναγκαίο περιεχόμενο, να μας στηρίξουν στις εκλογές. Για να ανοίξει ο δρόμος για μια διαφορετική δικηγορία, μάχιμη και συνεργατική, σε μια άλλη κοινωνία απαλλαγμένη από την αδικία και την εκμετάλλευση.