Ι. ΚΑΡΔΑΡΑ, Γ. ΜΟΥΡΜΟΥΡΗΣ, Κ. ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Τεράστιες και με ξεκάθαρο ταξικό πρόσημο, είναι οι καταστροφές που άφησε πίσω της η έντονη βροχόπτωση της περασμένης Τετάρτης στην Δυτική Αττική, αναδεικνύοντας για πολλοστή φορά την τραγική έλλειψη αντιπλημμυρικών υποδομών και άλλων ζωτικών έργων υποδομής στο Λεκανοπέδιο αλλά και σε όλη την χώρα. 16 επιβεβαιωμένοι συνάνθρωποί μας νεκροί, 6 ακόμη αγνοούμενοι, εκατοντάδες σπίτια κατεστραμμένα και ανυπολόγιστες ζημιές στο οδικό δίκτυο και τις δημόσιες υποδομές ήταν, μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου, ο τραγικός απολογισμός της φονικής καταιγίδας. Ένας απολογισμός που αποτυπώνει για πολλοστή φορά την πλήρη διαχρονική αδιαφορία του πολιτικού συστήματος για την προστασία του λαού και των εργαζομένων από φυσικά φαινόμενα καθώς παράλληλα και τον πλήρως αντιλαϊκό χαρακτήρα της καπιταλιστικής ανάπτυξης που αυτό υπηρετεί πιστά.
Οι ευθύνες όλων των εκάστοτε κυβερνήσεων, μαζί και της σημερινής ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, περιφερειακών και τοπικών διοικήσεων για τον άθλιο σχεδιασμό των εμπορευματικών και ιδιωτικών μεγάλων δρόμων, τα μπαζωμένα ρέματα καθώς και τα αποψιλωμένα δάση είναι διαχρονικές και μεγάλες. Γι’ αυτό άλλωστε, έσπευσαν τάχιστα και με μεγάλη ευκολία να βαφτίσουν μια πολύ έντονη βροχή ως «ακραίο καιρικό φαινόμενο», ενθυμούμενοι, τώρα που τους βολεύει, ακόμα και την κλιματική αλλαγή.
Πρόκειται για ένα έγκλημα που δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει αναπάντητο. Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, «τη στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μοιράζει κοινωνικά αντίδωρα εξαπάτησης των φτωχών εργαζομένων, συνταξιούχων και ανέργων, θύματα της αστικής μνημονιακής πολιτικής που συνεχίζει, τη στιγμή που περιφέρεια χαρίζει εκατομμύρια σε προέδρους ΠΑΕ για γήπεδα ποδοσφαίρου, η γύμνια και η ανικανότητα του κράτους υπηρέτη της “επιχειρηματικότητας” και της Περιφέρειας αποκαλύπτονται ανάγλυφα ύστερα από μία έντονη βροχόπτωση. Μπορεί η έντονη βροχόπτωση να αποτελεί εκδήλωση ενός φυσικού φαινομένου, άμεσα συνδεδεμένο με την κλιματική αλλαγή, αλλά οι συνέπειες του είναι απολύτως ταξικές καθώς πλήττει τα” υπόγεια” και τους ισοπεδωμένους της κοινωνίας. Η έλλειψη αντιπλημμυρικών και άλλων έργων υποδομής μαζί με τον άθλιο σχεδιασμό των εμπορευματικών, και ιδιωτικών, μεγάλων δρόμων, τα μπαζωμένα ρέματα και τα αποψιλωμένα δάση, φανερώνουν τη χρόνια αδιαφορία κυβερνήσεων και Περιφέρειας για τη Δυτική και όλη την Αττική. Οι Εκάλες φυσικά δεν κινδυνεύουν. Όλα καλά. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμπαρίσταται στις οικογένειες των νεκρών συνάνθρωπων μας και όλα τα θύματα της καταστροφής, απαιτώντας ταυτόχρονα άμεση και πλήρη αποκατάσταση των πληγέντων από μεριάς της κυβέρνησης».
Περιοδεία Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στις πληγείσες περιοχές
- Να απαιτήσουμε άμεσα να στηριχθούν οι κάτοικοι των περιοχών, να υπάρξουν μέτρα ανακούφισης των πληγέντων και άμεση αποκατάσταση των ζημιών!
- Να αποζημιωθούν άμεσα και στο ακέραιο όσοι πλήγηκαν!
- Να ληφθούν τώρα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας με ολοκληρωμένο επιστημονικό σχεδιασμό για όλη την Αττική, που θα περιλαμβάνει τα βουνά, τα ρέματα και τα ποτάμια, για να μη θρηνήσουμε άλλους νεκρούς από καμία κακοκαιρία!
- Να γίνουν μελέτες και αυστηροί έλεγχοι ασφαλείας για να μη ζήσουμε άλλες παρόμοιες καταστάσεις!
- Να απαιτήσουμε έργα υποδομής για την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών!
- Όχι άλλα έργα βιτρίνας με γνώμονα τα επιχειρηματικά κέρδη, όχι άλλα έργα χωρίς να υπολογίζεται το ανθρώπινο και περιβαλλοντικό κόστος!
Μετά την καταστροφή…
Κρανίου τόπος! Αυτή είναι η έκφραση που θα μπορούσε να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί από το πρωινό της Τετάρτης στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας Αττικής. Σκηνικό που θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο, με σπίτια και καταστήματα βουτηγμένα στην λάσπη, αναποδογυρισμένα και καρφωμένα αυτοκίνητα στο λασπωμένο έδαφος, ακόμα και σε τοίχους σπιτιών. Οι κάτοικοι βρίσκονται σε πλήρη απόγνωση καθώς είδαν μέσα σε μια νύχτα γείτονές τους να χάνουν την ζωή τους και να καταστρέφεται η φτωχική τους περιουσία.
Οι περιγραφές των ανθρώπων που είδαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα να χάνονται μέσα στα ορμητικά νερά ή που ενημερώθηκαν για οικείους τους που έχασαν τη ζωή τους μέσα στα σπίτια τους ή πηγαίνοντας στη δουλειά τους, ή που είδαν όσα με κόπο κατάφεραν να αποκτήσουν για μια στοιχειωδώς ανεκτή ζωή είναι αποκαλυπτικές της αντιμετώπισης της δυτικής Αττικής με όρους «φαβέλας» από κυβέρνηση και Περιφέρεια. Άλλοι σκαρφάλωσαν σε δέντρα για να σωθούν, άλλοι βγήκαν τη τελευταία στιγμή από το σπίτι τους που πλημμύριζε ως την οροφή, άλλοι άκουσαν την απώλεια των συγγενών τους σε απευθείας μετάδοση μέσω κινητού τηλεφώνου.
Πηγαίνοντας στην φτωχογειτονιές της Μάνδρας, ήρθαμε αντιμέτωποι μα την απόλυτη απόγνωση και την απελπισία. Οι κάτοικοι, με φτυάρια και φαράσια, προσπαθούσαν να απομακρύνουν τη λάσπη, με αντλίες και κουβάδες τα νερά, που λίμνασαν καταμεσής των ακινήτων τους. Ένα αυτοκίνητο «καρφωμένο» μπροστά στον κινηματογράφο «Άστρον» κι ένα ακόμη μέσα σε μια σχολή πολεμικών τεχνών, καταμαρτυρούν την ορμητικότητα του χειμάρρου, που στο πέρασμά του «θέρισε» 16 ζωές και κατάπιε περιουσίες. Τα σωστικά συνεργεία κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες για να απεγκλωβίσουν άτομα που είχαν παγιδευτεί στα σπίτια τους. Ολόκληρη η περιοχή έχει καλυφθεί από φερτά υλικά που έχουν κατέβει από το βουνό, κάτι που δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα.
Μεγάλες καταστροφές έχουν προκληθεί, και στη Νέα Πέραμο καθώς και στην ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων. Τα ορμητικά νερά έκοψαν δρόμους, γκρέμισαν μάντρες σπιτιών, παρέσυραν αυτοκίνητα και πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα. Τα νερά σε πολλά σημεία έφτασαν σε πολύ μεγάλο ύψος, παρασύροντας ό,τι βρισκόταν στο διάβα τους. Μεγαλύτερες ζημιές υπέστησαν κυρίως όσα σπίτια και καταστήματα βρίσκονται κοντά στη θάλασσα, καθώς κι όσα έχουν υπόγεια.
Καταλυτικός παράγοντας για την πρωτόγνωρη καταστροφή, όπως όλα δείχνουν, ήταν τα μπαζωμένα ρέματα, ειδικά στην περιοχή της Μάνδρας. Όπως ανέφερε και ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Παπανικολάου, στην περιοχή του όρους Πατέρα και αρκετά χιλιόμετρα βόρεια της Μάνδρας, από όπου περνάει η παλιά εθνική οδός Αθηνών-Θηβών υπάρχει κανονικά ένα δίκτυο από μικρά ποτάμια που ενώνονται και κάνουν ένα μεγαλύτερο χείμαρρο. Ο συγκεκριμένος χείμαρρος είχε μπαζωθεί επί μήκους πάνω από 500 μέτρα, ενώ όπως καταγγέλλει ο καθηγητής «ένα μεγάλο κομμάτι του μπαζώματος και του κλεισίματος, στο πιο στενό σημείο, ήταν μερικά στρέμματα που έφτιαξε ο δήμος χώρο αμαξοστασίου και επισκευών».
Όλα αυτά την ίδια ώρα που μόλις τον περασμένο Ιούλη το υπουργείο Περιβάλλοντος διαβεβαίωνε επισήμως ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για πλημμύρες στη Νέα Πέραμο καθώς μπορούν να αντιμετωπίσουν ακόμα και φαινόμενα που συμβαίνουν 1 φορά στα 100 χρόνια. Ενώ μόλις πριν λίγες μέρες, στις 6 Νοεμβρίου, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου διαβεβαίωνε ότι «οι υπηρεσίες της Περιφέρειας είναι έτοιμες να ανταποκριθούν στις επερχόμενες συνθήκες της χειμερινής περιόδου».
«Η κυρία Δούρου αποποιούμενη των ευθυνών της, αντί να λογοδοτήσει για τις δολοφονικές πολιτικές που εφαρμόζει, δεν δίστασε σε μία κίνηση εντυπωσιασμού να υποβάλει μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τους θανάτους ζητώντας την απόδοση ευθυνών! Γιατί δεν μιλάει για την εγκληματική της πολιτική ενάντια σε όσα ρέματα έχουν απομείνει; Για την τσιμεντοποίηση του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, του ρέματος Πικροδάφνης, του ρέματος Τραχώνων και πολλών άλλων ρεμάτων για τα οποία προχωρά σε έργα που αλλοιώνουν την φυσική κοίτη, μειώνουν την έκταση των ρεμάτων (προς όφελος των τριγύρω ιδιοκτησιών), κι αυτά τα έργα βαφτίζονται “αντιπλημμυρικά”; Γιατί δεν μιλάει για την έλλειψη συνολικού αντιπλημμυρικού σχεδιασμού για την Αττική, ο οποίος δεν εκπονείται εδώ και 3 χρόνια, και αντ’ αυτού εγκρίνονται ως “αντιπλημμυρικά έργα” όλα τα μπαλώματα και οι εγκληματικές παρεμβάσεις που προτείνονται ανά Δήμο;», σημειώνει η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή.
«Η Διοίκηση και η Περιφερειάρχης δεν έχουν κάνει πράξη δεσμεύσεις για ενιαία και όχι αποσπασματική αντιμετώπιση της αντιπλημμυρικής προστασίας της Δυτικής Αττικής και της Αττικής συνολικά, παρότι η ανάγκη αυτή έχει επισημανθεί στο ΠΕΣΥΑ. Δεν έχουν κάνει πράξη δεσμεύσεις που έλαβαν κατόπιν επιμονής μελών του ΠΕΣΥΑ, για τη συνολική εξέταση του προβλήματος των ρεμάτων στην Αττική», σημειώνουν από την πλευρά τους οι περιφερειακοί σύμβουλοι Μαρίνα Κουκά, Ασημάκης Μαντάς, Φλώρα Νικολιδάκη και Ζωή Ράϊκου, οι οποίοι αρχικά εκλέχθηκαν με την πλειοψηφούσα παράταξη (Δύναμη Ζωής) αλλά στην πορεία ανεξαρτητοποιήθηκαν.
Κυβέρνηση και Περιφέρεια συνυπέγραψαν το διαχρονικό έγκλημα
«Να θάψουμε τους νεκρούς μας» και «να είμαστε επιχειρησιακοί για το επόμενο χρονικό διάστημα» καλούσε τους πολίτες η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, μία μόλις μέρα μετά τη φονική πλημμύρα. Με τόσο κυνισμό, η περιφερειάρχης επιχείρησε να κλείσει, μια και καλή, το ζήτημα των εγκληματικών ευθυνών της περιφερειακής αρχής για τη μη υλοποίηση των απαραίτητων και υπεσχημένων αντιπλημμυρικών έργων στην ευρύτερη περιοχή. Αποδίδοντας την απώλεια τόσων ζωών στο «κακό το ριζικό μας», στη «γραφειοκρατία του δημοσίου» και στα πεπραγμένα των κυβερνώντων όλων τις προηγούμενων δεκαετιών, η Ρένα Δούρου επικαλέστηκε ακόμα και την «αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων» στην οποία εμπλέκονται τα δασαρχεία και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση για να δικαιολογήσει το γεγονός ότι δεν έχουν προχωρήσει οι αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις, αν και το 2017 είχε χαρακτηριστεί ως χρονιά των αντιπλημμυρικών έργων. Μάλιστα, έφτασε ακόμα και στο σημείο να υποβάλει αναφορά στην εισαγγελέα Αρείου Πάγου Ξένια Δημητρίου «έτσι ώστε κι εγώ με τη σειρά μου, να συνδράμω ώστε αυτή τη φορά κάποιοι και κάποιες να τιμωρηθούν»…
Πρόκειται βέβαια για μία εντυπωσιοθηρική προσπάθεια αποφυγής των ευθυνών τόσο της περιφερειακής αρχής όσο και της κυβέρνησης, καθώς επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έχουμε δει άπειρες «γραφειοκρατικές αγκυλώσεις» να λύνονται με …την προφορική υπόδειξη ενός υπουργού ή με μία τροπολογία σε ένα άσχετο νομοσχέδιο, όταν πρόκειται για την τάχιστη εξυπηρέτηση του κεφαλαίου.
Αντίστοιχα, είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι η περιφερειακή αρχή της Ρένας Δούρου επέλεξε να δαπανήσει 150 εκατ. ευρώ για την πρώτη φάση μόνο της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, καθ’ υπόδειξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», όταν η παρέμβαση για τη διευθέτηση του χειμάρρου που προκάλεσε τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα κοστολογούταν σε μόλις 11 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία όπως φαίνεται δεν μπορούν να…«αξίζουν» οι κάτοικοι της δυτικής Αττικής. Η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε στην συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής, στις 8/9, έπειτα μάλιστα από εισήγηση της παράταξης της Ρένας Δούρου για αλλαγή στο πρόγραμμα εκτελέσεων έργων της περιφέρειας. Έτσι, τα 150 εκατ. ευρώ τα οποία αποτελούσαν το 40% του συνόλου των αποθεματικών της Περιφέρειας Αττικής (συνολικά 370 εκατ. ευρώ), «χαρίστηκαν» στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».
Η Ρένα Δούρου, για ακόμη μια φορά, προσπάθησε να αποποιηθεί των ευθυνών της λέγοντας ότι το έργο για να ανοίξουν τα μπαζωμένα ρέματα του Δήμου Μάνδρας, το έχει εντάξει η Περιφέρεια στο ΕΣΠΑ «αλλά χρειάζεται νέα νομοθετική ρύθμιση για να προχωρήσει».
Μεγάλες ευθύνες για την περιφερειακή αρχή προκύπτουν όμως τόσο από τον σχεδιασμό και βεβαίως από την ψήφιση του τελευταίου προϋπολογισμού για το 2017. Ενός προϋπολογισμού στη λογική της Τρόικας, ο οποίος υπηρετεί πιστά την αναδιανομή του πλούτου που συγκεντρώνεται από τη φορολογία του λαού υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, με ταυτόχρονη εφαρμογή μονόπλευρης λιτότητας κατά των λαϊκών στρωμάτων. Από τα 650 εκατ. ευρώ που ήταν ο συνολικός προϋπολογισμός, εκτός από τα 150 εκατ. ευρώ για το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», άλλα 20 εκατ. ευρώ δόθηκαν για την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ, προς τέρψη του Δ. Μελισσανίδη και άλλα 8,5 εκατ. δεσμεύτηκαν για την ανάπλαση του γηπέδου του Παναθηναϊκού στην λεωφόρο Αλεξάνδρας, ικανοποιώντας και τον Γιάννη Αλαφούζο.
Η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική, με ανακοίνωσή της τότε, τόνισε «προφητικά»: «Τα 650 εκατ. ευρώ, που είναι ο συνολικός προϋπολογισμός, ή έστω με τα 370 εκ ευρώ που είναι τα αποθεματικά της Περιφέρειας Αττικής, θα μπορούσαν να δώσουν δουλειά σε χιλιάδες άνεργους, ή να στεγαστούν όλοι οι άστεγοι της Αττικής, να υπάρχει ρεύμα για όλους, να μην είχαμε πια προβλεπόμενους νεκρούς από πλημμύρες, ή θα μπορούσαν να επαναλειτουργήσουν όλα τα νοσοκομεία με το απαραίτητο νοσηλευτικό προσωπικό που έκλεισαν εξαιτίας των ίδιων πολιτικών. Όμως δεν είναι αυτή η επιλογή. Καταψηφίσαμε τον προϋπολογισμό και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την ανατροπή αυτής της πολιτικής».
Τότε, όμως είχε φανεί και η προχειρότητα, αν όχι αδιαφορία, με την οποία αντιμετώπισε η περιφερειακή αρχή το μείζον θέμα των αντιπλημμυρικών έργων. «Καμπόσα εκατομμύρια σε τοπικά αντιπλημμυρικά, χωρίς συνολικό σχεδιασμό για το σύνολο της Αττικής, που είναι ο μόνος που μπορεί να λύσει το πρόβλημα, και με την απορία -βέβαια- σε τι είδους μελέτες θα δοθούν τα χρήματα αυτά, μιας και ως “αντιπλημμυρικό έργο” εγκρίθηκε από την πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου και η μελέτη που τσιμεντώνει τα πρανή στο Ρέμα της Πικροδάφνης!», σημείωνε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή της η τότε περιφερειακή σύμβουλος της Αντικαπιταλιστικής Αττικής Δέσποινα Κουτσούμπα.