Ενδεικτική των δυνατοτήτων ανοίγματος της συζήτησης για το σύγχρονο εργατικό και επαναστατικό «Τι να κάνουμε;» ως απάντηση στο αστικό και μνημονιακό ΤΙΝΑ ήταν η εκδήλωση – συζήτηση για το 4ο συνέδριο του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, που διοργανώθηκε την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου στον Βύρωνα (Λαμπηδόνα) από την ΟΒ ανατολικών συνοικιών της Αθήνας, με εισηγητή τον Άγγελο Χάγιο, μέλος της ΠΕ. Αξιοσημείωτα, αφενός η συμμετοχή δεκάδων κατοίκων της περιοχής και ανάμεσά τους μέλη διαφόρων συλλογικοτήτων τόσο της γειτονιάς όσο και ευρύτερα πολιτικών, κι αφετέρου η διάρκεια της συζήτησης, η οποία τράβηξε έως αργά το βράδυ
«Το νέο Πρόγραμμα και Κόμμα Κομμουνιστικής Απελευθέρωσης δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι αυτό που μπορεί να συμβάλει στην ενοποίησή των κοινωνικών αντιστάσεων και των πολιτικών τάσεων ανατροπής σε ανώτερο επίπεδο. Στην ενίσχυση του πολιτικού μετώπου της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς και συνολικά του κινήματος ρήξης και ανατροπής. Στο Συνέδριο μας θα καταλήξουμε σε αποφάσεις για τη συγκέντρωση εκείνων των συνειδητών δυνάμεων (ρευμάτων, οργανώσεων, ανένταχτων κομμουνιστών αγωνιστών) που κατανοούν και ”υπηρετούν” την κομμουνιστική αναγκαιότητα, δυνατότητα και τάση της εποχής», τόνισε μεταξύ άλλων ο Α. Χάγιος. «Απευθυνόμαστε σε πρωτοπόρους αγωνιστές που δεν ”προσαρμόζονται” στην ηττημένη στρατηγική και τακτική του παραδοσιακού κομμουνιστικού κινήματος ούτε στις ευρω-διαχειριστικές ή μεταμοντέρνες αντιλήψεις, στο όνομα της επαφής με ”πλατιές μάζες”».
Την εισήγηση ακολούθησαν ερωτήσεις διευκρινιστικού χαρακτήρα και παρουσίαση του κειμένου συμβολής των 21 συντρόφων. Στη συνέχεια πολλοί συμμετέχοντες πήραν τον λόγο και συνέβαλλαν έμπρακτα σε μια βαθύτερη και γόνιμη ανάδειξη πλήθος θεμάτων, όπως: Η αναγκαιότητα του κόμματος σήμερα, αλλά ποιού κόμματος και πως δεν θα καταλήξει ένα γραφειοκρατικό μόρφωμα. Η μετωπική πολιτική συμμαχιών και πως δεν θα καταλήξει μια ενότητα που θα έχει κυρίως εκλογική στόχευση. Το αν μπορεί να υπάρξει ή όχι κυβερνητική λύση εντός του καπιταλισμού, η οποία να ανοίγει τον δρόμο για την κοινωνική χειραφέτηση. Η ανάγκη έμπρακτου και σοβαρού απολογισμού της ταξικής πάλης των προηγούμενων ετών (από τις πλατείες και μετά) κλπ. Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από τον εισηγητή, τέτοιες δημόσιες εκδηλώσεις, βοηθούν στον εμπλουτισμό του προβληματισμού εντός του ΝΑΡ και την ποιοτική βελτίωση των θέσεών του.