του Δημήτρη Τζιαντζή
Ο εκβιασμός του Σόιμπλε προς την ελληνική πλευρά δεν θα μπορούσε να ήταν πιο σαφής: «Αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρνηθεί να συμμετάσχει, αυτό θα σημαίνει πως οι Έλληνες δεν συμμορφώνονται με τις δεσμεύσεις τους και το πρόγραμμα θα τερματιστεί επειδή θα έχει καταστραφεί η προϋπόθεση ύπαρξής του, η βάση του», είπε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στο Μπλούμπεργκ. Απευθυνόμενος στην Αθήνα, συμπλήρωσε με νόημα ότι, σε μια τέτοια περίπτωση, ο ίδιος πρόκειται να εισηγηθεί στη Μέρκελ να «τραβήξει την πρίζα»: «Δεν θα συμβούλευα να προσπαθήσουμε να πάρουμε την έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου για νέο πρόγραμμα», υπογράμμισε. Βέβαια, δύο μέρες πιο πριν είχε πει ότι ακόμα και αν το ΔΝΤ δεν συνεχίσει στο ελληνικό πρόγραμμα, οι «αναπτυξιακές» του προτάσεις θα πρέπει να υιοθετηθούν όπως και να έχει. Με λίγα λόγια, η ηγεσία του Eurogroup θέλει μέτρα ΔΝΤ με ή χωρίς αυτό.
Θλιβερός κομπάρσος η Αθήνα που παρακολουθεί με αμηχανία τη σύγκρουση ΔΝΤ και ΕΕ πάνω από το κουφάρι της ελληνικής οικονομίας και κάνει σαν όλα αυτά να μην αφορούν πρωτίστως την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. «Η διαφωνία είναι μεταξύ ΔΝΤ και Σόιμπλε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Παπαδημούλης. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε μια επιλεκτική ερμηνεία των γεγονότων, υποστηρίζοντας ότι οι απειλές περί ξαφνικού θανάτου του προγράμματος δεν γίνονται για να δεχτεί η ελληνική κυβέρνηση νέες υποχωρήσεις αλλά …για να πιεστεί το ΔΝΤ ώστε να παραμείνει στο ελληνικό μνημόνιο. Η ελληνική κυβέρνηση, ουσιαστικά, επιμένει στη γραμμή ότι ο μόνος τρόπος για να ματαιώσουμε το σχέδιο Σόιμπλε για ξαφνικό θάνατο, είναι να υπογράψουμε ό,τι μας ζητήσουν!
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος έσπευσε να δεχτεί την επέκταση του αυτόματου κόφτη συντάξεων και αφορολογήτου μετά το 2018: «Αυτό είναι το σημείο υποχώρησης που μπορούμε να κάνουμε για να βρεθεί μια ισορροπία», είπε και επέμεινε ότι ο λόγος που υπάρχει εμπλοκή στην αξιολόγηση είναι οι απαιτήσεις του ΔΝΤ που αμφισβητεί τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. «Δεν υπάρχει περίπτωση να μην κλείσει η αξιολόγηση. Το ζήτημα είναι σε ποιανού τα χέρια θα μείνει ο μουτζούρης», δήλωσε στο ελληνικό CNN πηγή του Μεγάρου Μαξίμου. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι η κυβέρνηση ρίχνει όλες της τις δυνάμεις στη «δημιουργική ασάφεια» και τη νομοθέτηση χωρίς εξειδίκευση των μέτρων. Δηλαδή, ζητά από τους δανειστές να της επιτρέψουν να σώσει τα προσχήματα σε επικοινωνιακό επίπεδο και να κλείσει την αξιολόγηση με όσο το δυνατόν πιο γενική περιγραφή των μέτρων που θα ληφθούν! Ο «μουτζούρης» δηλαδή είναι η αναφορά συγκεκριμένης μείωσης των συντάξεων, του αφορολόγητου και οι περικοπές των προνοιακών επιδομάτων. Όσο αυτά παραμένουν υφασμένα με ένα θολό περίγραμμα και δεν συγκεκριμενοποιούνται, η κυβέρνηση πιστεύει ότι μπορεί να τα πουλήσει στον ελληνικό λαό σαν «σαξές στόρι», καλυπτόμενη πίσω από το αφήγημα ότι «η οικονομία πάει καλά και μπορεί να μη χρειαστεί ενεργοποίηση του κόφτη». Το πιο θλιβερό είναι ότι ενώ ακόμα μαίνεται η σύγκρουση, η κυβέρνηση έχει παραιτηθεί οριστικά ακόμα και από τη θέση της μείωσης-ελάφρυνσης του χρέους και περιορίζεται στο αίτημα για συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων ελάχιστων φτιασιδιών για το χρέος.
Όπως τονίζει η γερμανική εφημερίδα Χάντελσμπλατ, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν είναι …κολλημένος με το ΔΝΤ όπως κάποιοι του προσάπτουν· απλώς η συμμετοχή του ταμείου είναι πολλαπλά χρήσιμη για τη Γερμανία. Πρώτον, η ανάληψη μέρους του κόστους απορροφά εσωκομματικούς κραδασμούς και δεύτερον, ειδικά τα πρώτα χρόνια, αποτέλεσε τον αποδιοπομπαίο τράγο για όλα τα σκληρά μέτρα περικοπών που επιθυμούσε και το ευρωπαϊκό διευθυντήριο. Στη νέα κατάσταση, το ΔΝΤ αξιοποιείται προκειμένου να πιεστεί η ελληνική κυβέρνηση να πάρει νέα μέτρα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το Βερολίνο υπάρχει περίπτωση να συναινέσει σε μείωση του χρέους. Η συμμετοχή του ΔΝΤ σε σημαντικό βαθμό θα εξαρτηθεί και από τις προθέσεις της προεδρίας Τραμπ και η στάση του θα αποσαφηνιστεί στις αρχές του επόμενου μήνα.
«Αν θέλουμε να ζήσουμε σε έναν καλύτερο κόσμο, δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε έναν Ομπάμα ούτε να φοβόμαστε έναν Ντόναλντ Τραμπ. Αυτό τον κόσμο πρέπει να τον χτίσουμε οι ίδιοι», δήλωσε ο Έντουαρντ Σνόουντεν λίγο μετά την εκλογή του νέου πλανητάρχη. Έτσι και ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να φοβάται τον μπαμπούλα του ΔΝΤ, δεν μπορεί να στηρίζει τις ελπίδες του σε μια «σπλαχνική Κομισιόν» απέναντι στα «σατανικά σχέδια του Σόιμπλε» αλλά να απορρίψει όλες τις επιλογές αυτοκτονίας.