Υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία το σχέδιο νόμου για την «απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων, άρση κανονιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό και λοιπές διατάξεις», που κατέθεσε η κυβέρνηση. Πρόκειται για ένα από τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, το οποίο προσφέρει νέες διευκολύνσεις στη δράση των επιχειρηματικών ομίλων. Με το νέο νόμο απλοποιούνται ακόμα παραπέρα οι διαδικασίες για τη σύσταση επιχειρήσεων, ενώ πλέον τίθενται σε εφαρμογή σειρά διατάξεων της εργαλειοθήκης του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ).
Συγκεκριμένα, με τα άρθρα 1 έως 12 η κυβέρνηση προχωρά σε απλοποίηση των διαδικασιών για τη σύσταση εμπορικών επιχειρήσεων. Έτσι η σύσταση μίας επιχείρησης μπορεί πλέον να γίνει μέσω της υπηρεσίας «Μίας Στάσης» με τη συμπλήρωση μίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας και μάλιστα εξ’ αποστάσεως, από οποιαδήποτε χώρα του εξωτερικού.
Ο νέος νόμος ενισχύει παραπέρα τη θέση των εμπόρων και μεταποιητών αγροτικών προϊόντων, απλοποιώντας και καταργώντας σειρά προβλέψεων για την προστασία των παραγωγών. Καταργεί επίσης γραφειοκρατικά εμπόδια για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και επιχειρηματικότητας, ιδιαίτερα στο χονδρεμπόριο, στους κλάδους των εμπορικών αντιπροσώπων, της αγοράς πετρελαιοειδών, στην εμπορία προϊόντων και παροχή υπηρεσιών, στα αρτοποιεία, που σημειωτέον έχουν πλέον και οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, κα.
Ιδιαίτερα αναδείχτηκε το ζήτημα του περιορισμού των όποιων κανόνων προστασίας σε αρχαιολογικούς χώρους, μέσω της απεργίας των αρχαιολόγων, την Τετάρτη, καθώς στο αρχικό νομοσχέδιο δεν περιλαμβανόταν η εξαίρεση της αρχαιολογικής νομοθεσίας στο άρθρο 1 (παρ. 3), όπου προβλέπεται η εξαίρεση της πολεοδομικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας, κάτι που είναι συνταγματικά επιβεβλημένο. Υπάρχει πλέον η απειλή το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου να τινάξει στον αέρα όλο το σύστημα προστασίας των αρχαιοτήτων, αν και τελικά την ύστατη στιγμή έγιναν δεκτές τροποποιήσεις που είχαν καταθέσει οι αρχαιολόγοι.
Τέλος, να σημειωθεί ότι το σχέδιο νόμου έγινε ακόμη πιο αντιδραστικό, καθώς με τροπολογία που κατέθεσε η υπουργός Εργασίας απελευθερώνει πλήρως τη δράση των δουλεμπορικών γραφείων «ευρέσεως εργασίας». Με την επίμαχη τροπολογία καταργήθηκε και ο τελευταίος περιορισμός που υπήρχε, η μεταβίβασή τους σε διαφορετικό φυσικό ή νομικό πρόσωπο από εκείνο που τα σύστησε. Αντί για τους εργάτες, το υπουργείο προστατεύει τους δουλεμπόρους εργασίας!