της Βάλιας Λιόντου
(φωτογραφία Plasticobilism)
Σε μια περίοδο νέας κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης, η επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα τις ημέρες των εκδηλώσεων για την εξέγερση του Πολυτεχνείου έρχεται να δώσει νέο νόημα στις εκδηλώσεις, όπως επισημαίνεται στις ανακοινώσεις φορέων του μαζικού κινήματος και οργανώσεων που καλούν σε κινητοποιήσεις ενάντια στον ερχομό του προέδρου των ΗΠΑ και συμμετοχή στις εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου. «Η επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα στις 15 Νοέμβρη, την ημέρα που ξεκινάει ο εορτασμός της 43ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών που στήριξαν οι ΗΠΑ, είναι μία ακόμη πρόκληση της κυβέρνησης Τσίπρα», σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. «Επιδίωξή του είναι η ακόμα βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο στη Μ. Ανατολή, η ακόμα βαθύτερη συστράτευση στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ. Βασικό ζήτημα σε αυτή την κατεύθυνση αποτελεί η πολιτική, οικονομική και στρατιωτική εμβάθυνση του αντιδραστικού άξονα Ελλάδα – Κύπρος – Αίγυπτος – Ισραήλ», τονίζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. «Δηλωμένη πρόθεση του Ομπάμα είναι ”να στηρίξει την προώθηση των μεταρρυθμίσεων” όπως διατυμπανίζουν σε όλους τους τόνους ο ίδιος και οι επιτελείς του. Ο αμερικανός πρόεδρος, σαν εκπρόσωπος του παγκόσμιου καπιταλισμού, πιέζει για ακόμα πιο γρήγορη καταβύθιση των μισθών, ”απελευθέρωση των αγορών”, ιδιωτικοποιήσεις».
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, προκλητικά ασεβής απέναντι στα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ενάντια στην αμερικανοκίνητη χούντα, επιδιώκει να γράψει την ιστορία με το μελάνι της δικής της υποταγής. Να ξεχάσουμε το “φονιάδες των λαών” και να αποδεχτούμε ότι οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ είναι φίλοι και σύμμαχοι για την ειρήνη. Να κλείσουμε τα μάτια στην ευθύνη τους για πολέμους, επεμβάσεις, στήριξη πραξικοπημάτων, αιματοβαμμένων δικτατοριών, καταπάτηση των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο», υπογραμμίζει στη δική του ανακοίνωση ο Συντονισμός για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό. «Η κυβέρνηση υλοποιεί τις αντιπροσφυγικές πολιτικές των ιμπεριαλιστών, αναγνωρίζει την Τουρκία σαν ”ασφαλή τρίτη χώρα” και εφαρμόζει την κατάπτυστη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας για τους πρόσφυγες. Δεν αρθρώνει λέξη για το μαζικό πογκρόμ με την κάλυψη των ΗΠΑ ενάντια στους Κούρδους από το τουρκικό κράτος. Εμείς επιμένουμε στο ”Έξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ”, στην πάλη ενάντια στον πόλεμο, τον ιμπεριαλισμό, για τη φιλία των λαών ενάντια στο ρατσισμό, το φασισμό και την ξενοφοβία».
«Καθήκον μας είναι η κοινή, διεθνιστική, αντιιμπεριαλιστική πάλη των λαών για τα λαϊκά συμφέροντα και την υπεράσπιση της ειρήνης, για ανεξαρτησία και σύγκρουση με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, τις πολυεθνικές και τα μεγάλα συμφέροντα σε κάθε χώρα. Καμιά εμπλοκή στις πολεμικές αναμετρήσεις και τα μέτωπα. Έξω οι βάσεις. Έξω από το ΝΑΤΟ. Αντίσταση και ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής των μνημονίων και των αντιλαϊκών “μεταρρυθμίσεων”, της υποταγής σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ. Κατάργηση των ρατσιστικών συμφωνιών για τους πρόσφυγες», τονίζεται στην κοινή ανακοίνωση ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΕΕΚ, ΛΑΕ, ΑΡΚ, Σύλλογος «Γ. Κορδάτος», Ξεκίνημα.
Η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου έρχεται σχεδόν δυο χρόνια μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ και ένα χρόνο μετά την υπογραφή του 3ου μνημονίου από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και την οριστική διάψευση της ψευδεπίγραφης ελπίδας που έταξε ο ΣΥΡΙΖΑ στα «μάτια» του κόσμου και ειδικότερα στα «μάτια» της αριστεράς και των κινημάτων. Ειδικότερα για τη γενιά της επισφάλειας και της ανεργίας , έννοιες όπως «αριστερά», «ελπίδα», «αγώνας», «νίκη» μοιάζουν να έχουν χάσει το νόημά τους και μαζί με αυτές και το Πολυτεχνείο. Ωστόσο οι υπαρκτές κινήσεις εντός των φοιτητικών συλλόγων, οι μαθητικές κινητοποιήσεις και τα πρώτα βήματα που μετριούνται στην οργάνωση των εργαζόμενων και των ανέργων μπροστά στην απειλή του νέου εργασιακού αποτελούν μόνο την αρχή και σηματοδοτούν μια περίοδο που ανοίγεται μπροστά μας και έχει μεγάλες δυνατότητες. Κυρίως όμως αποδεικνύουν πώς η συναίνεση που είχε αποσπάσει η κυβέρνηση δεν είναι πλέον τόσο ισχυρή. Κόμβο στην έκφραση ενός ρεύματος αμφισβήτησης που κάνει τα πρώτα του βήματα πρέπει να αποτελέσει φέτος το τριήμερο του Πολυτεχνείου. Ειδικά φέτος, το τριήμερο φορτίζεται πολιτικά από την επιλογή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να δεχθεί τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ στην Ελλάδα.
Η επέτειος του Πολυτεχνείου δεν πρέπει να είναι απλά αφορμή για διατήρηση της ιστορικής μνήμης, αλλά κάθε χρόνο να συνδέει τα αιτήματα του τότε με τις σύγχρονες ανάγκες της νεολαίας και όχι μόνο. Μιας νεολαίας που συνειδητά θα επιλέξει να μην εκπροσωπείται από πρόσωπα όπως η Έφη Αχτσιόγλου, η νέα υπουργός Εργασίας, που ελπίζουν να πετύχουν την συναίνεση μιας γενιάς που θα δουλεύει σχεδόν τζάμπα, αλλά μιας νεολαίας που βάζοντας μπροστά τις ανάγκες της, φτιάχνει και διεκδικεί τη ζωή που της αξίζει. Τότε το σύνθημα ήταν «ΨΩΜΙ –ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», τώρα πια αυτό το τρίπτυχο αφενός παίρνει νέα σημασία (καθώς πολλά από τα αιτήματα του τότε μένουν ανεκπλήρωτα) και αφετέρου διευρύνεται στο σύνθημα «ΨΩΜΙ – ΕΙΡΗΝΗ – ΜΟΡΦΩΣΗ – ΔΟΥΛΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ».
Ψωμί, γιατί η νεολαία δεν θα συμβιβαστεί με 400 ευρώ μισθό, ούτε βολεύεται με την ελπίδα στη μετανάστευση. Ψωμί, γιατί περισσότερο από 1,5 εκατομμύρια ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας. Ψωμί, επειδή καμία τράπεζα δεν μπορεί να πάρει την πρώτη κατοικία κανενός οφειλέτη.
Ειρήνη, για να σταματήσουν οι πολεμικές συρράξεις στην Μ. Ανατολή που οδηγούν εκατομμύρια πρόσφυγες είτε να πνίγονται στον πάτο του Αιγαίου, είτε να εγκλωβίζονται σε hot spot στην χώρα μας, στην προσπάθεια τους να εξασφαλίσουν μια καλύτερη τύχη. Ειρήνη, γιατί δεν πάει άλλο με το φαρισαϊσμό της ΕΕ που παριστάνει την δημοκρατική δύναμη αλλά τρέφει στον κόρφο της το φίδι του φασισμού και βάζει πλάτη στο φασιστικό καθεστώς του Κιέβου. Ειρήνη, γιατί δεν πρέπει ούτε ένας φαντάρος από την Ελλάδα να συμμετέχει στις ιμπεριαλιστικές επιθέσεις που γίνονται στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής μεσογείου.
Μόρφωση, γιατί όλοι δικαιούνται δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση από το νηπιαγωγείο μέχρι και το πανεπιστήμιο. Μόρφωση με ενιαίο, δωδεκάχρονο, υποχρεωτικό σχολείο και ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μόρφωση, για να μην κατακερματίζεται πλέον η γνώση. Μόρφωση, για να μην διαχωρίζονται οι μαθητές σε 70% «πληβείους» υποχρεωμένους να ακολουθήσουν μια πολύ ειδική τεχνική εκπαίδευση και 30% «ευνοημένους» που θα μπορούν να προσεγγίσουν τα ΑΕΙ και να διεκδικήσουν ανώτερες θέσεις στην παραγωγή. Μόρφωση, για να υπάρχει πανεπιστήμιο κρατικά χρηματοδοτούμενο πλήρως και όχι εξαρτώμενο από χορηγίες και spin off εταιρίες. Πανεπιστήμιο με στόχο να εξασφαλίζει την ενιαία αντίληψη και την πλήρη εποπτεία του γνωστικού αντικειμένου και δε θα οδηγεί στη δημιουργία μιας «βεντάλιας» εργαζομένων σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς.
Δουλειά, γιατί η ανεργία στην Ελλάδα έφτασε στο 60% στη νεολαία. Δουλειά σταθερή και πλήρως αμειβόμενη, γιατί η γενιά μας δεν μπορεί να αντέξει άλλο το καθεστώς ημιεργασίας-ημιανεργίας που έχει γίνει πλέον δεδομένο. Δουλειά, επειδή ο διαχωρισμός στην αμοιβή νέων εργαζόμενων και παλιών καταδικάζει τη νέα εργατική βάρδια, την ήδη επισφαλώς εργαζόμενη, να δουλεύει για χαρτζιλίκι και όχι για μισθό. Δουλειά με συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ώστε να μπορούν οι εργαζόμενοι να διεκδικούν τους όρους εργασίας τους μαζί και όχι να είναι έρμαια στις διαθέσεις και στις ανάγκες του κάθε εργοδότη. Δουλειά, γιατί είναι στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου και της ΕΕ να χτυπήσουν τα εργασιακά δικαιώματα μέσω των ασφαλιστικών και εργασιακών νομοσχεδίων, που αλλάζουν τον χάρτη της εργασίας σε όλες τις χώρες τις ΕΕ. Ο αγώνας που ξέσπασε στη Γαλλία ενάντια στην εργασιακή μεταρρύθμιση, μια μεταρρύθμιση παρόμοια με αυτή που ετοιμάζεται και για την Ελλάδα, διδάσκει το πώς χρειάζεται αναβαθμισμένα μέσα για να διεκδικήσει κανείς το δικαίωμα στο να εργάζεται και να αμείβεται, το δικαίωμα στο οκτάωρο, το δικαίωμα στο συνδικαλισμό.
Ελευθερίες, γιατί πλέον το δικαίωμα στη διαδήλωση και την διαμαρτυρία ποινικοποιείται. Ελευθερίες , για να μην δικαιούται ο εργοδότης να ανταπεργεί (lock out) εκδικητικά απέναντι στους εργαζόμενους που διεκδικούν. Ελευθερίες, γιατί η σύντομη περίοδος πριν το δημοψήφισμα απέδειξε ότι πρέπει οι πολιτικές επιλογές του εργαζόμενου να συμπίπτουν με αυτές του εργοδότη ώστε ο πρώτος να μπορεί να εξασφαλίσει ότι θα χει δουλειά την επόμενη μέρα.
Μαζί με όλα αυτά, η επίσκεψη του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ δίνει μεγάλο βάρος στο φετινό τριήμερο. Η επίσκεψη Ομπάμα στην Ελλάδα μόνο τυχαία δεν είναι. Αρχικά γίνεται σε μια περίοδο που η ευρύτερη περιοχή «ματώνει» από τα ανοιχτά πολεμικά μέτωπα. Οι ΗΠΑ επιθυμούν μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στη Μ. Ανατολή και την ισχυρότερη πρόσδεση της χώρας στους Νατοϊκούς μηχανισμούς. Παράλληλα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσπαθεί να παρουσιάσει την έλευση Ομπάμα σαν σωτηρία για την χώρα και σαν λύση για το πρόβλημα του χρέους. Κάθε άλλο παρά αυτό είναι, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση είναι αυτή που ελέγχει τις πολιτικές επιλογές του ΔΝΤ. Πήρε θέση εναντίον του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα. Η επίσκεψη Ομπάμα γίνεται εν μέσω της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση και στόχο έχει να στηρίξει όλες τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις και κυρίως την αναδιάρθρωση στα εργασιακά που αποτελεί αυτή τη στιγμή την «καυτή πατάτα» για την κυβέρνηση, η οποία ανασχηματίζεται για να μετριάσει τις αντιδράσεις. Πετώντας για τυράκι την αναδιάρθρωση του χρέους και τη στήριξη από την Αμερική, ζητάνε από τον κόσμο της εργασίας να παραδώσει όσα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα του έχουν μείνει και να δεχτεί την ποινικοποίηση της αντίδρασης τους απέναντι σε κάθε αδικία που επιβάλλουν.
Μπορεί σύσσωμη η πολιτική σκηνή της χώρας να υποδεχτεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ ως εθνοπατέρα και εθνοσωτήρα, το τι θα κάνει η νεολαία όμως είναι μια άλλη υπόθεση. Η νεολαία στο πρόσωπο και το αξίωμα του Ομπάμα βλέπει την προσωποποίηση των ιμπεριαλιστικών πολέμων, των διδακτοριών ανά τον κόσμο, της φτώχειας – της προσφυγιάς, της απάνθρωπης μεταχείρισης των μαύρων μειονοτήτων στα γκέτο των ΗΠΑ (παρότι μαύρος και ο ίδιος). Έτσι λοιπόν, εμείς δεν πρόκειται να κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια την ώρα που θα φωτογραφίζονται στο Μαξίμου Τσίπρας – Ομπάμα. Αν λόγω επετείου η 15η Νοέμβρη (ημέρα της επίσκεψης) σηματοδοτεί μια κατάσταση αφύπνισης και επαγρύπνησης για το νεολαιίστικο κίνημα, τη φετινή χρονιά ειδικότερα, η νεολαία καλείται να υπερασπιστεί τόσο την ιστορία των αγώνων του Ελληνικού λαού ενάντια στη χούντα, όσο και την ίδια της τη ζωή. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αυτή που υποσχόταν στο λαό και τελικά συνέχισε τις αντιλαϊκές πολιτικές, αυτή που ενώ διακηρυκτικά προασπιζόταν την δημόσια και δωρεάν παιδεία στη πράξη ενισχύει καθοριστικά την εμβάθυνση του επιχειρηματικού πανεπιστημίου και την ολοκληρωτική σύνδεση αυτού με την αγορά, παραχαράσσοντας παράλληλα το δικαίωμα πρόσβασης στη τριτοβάθμια εκπαίδευση στα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, τώρα επιδιώκει να εξευτελίσει και άλλο τον ελληνικό λαό τολμώντας να φέρει τον πρόεδρο των ΗΠΑ σε μία τόσο σημαντική ημερομηνία. Για όλους τους παραπάνω λόγους η νεολαία στις 15 Νοέμβρη θα βρίσκεται στου δρόμους. Θέλουν ένα Νοέμβρη της υποταγής, με ησυχία – τάξη και ασφάλεια. Θα τους θυμίσουμε το Νοέμβρη της εξέγερσης. Το φοιτητικό κίνημα οφείλει να πρωτοστατήσει αυτό τον Νοέμβρη και να είναι στην κεφαλή του νεολαιίστικου κινήματος και στο πλάι του εργατικού, υπερασπιζόμενο την ιστορική μνήμη του Πολυτεχνείου, παλεύοντας στο σήμερα για μόρφωση για όλους δωρεάν, δουλειά με δικαιώματα και ελευθερίες.