Δημήτρης Σταμούλης
▸ Οίκος Fitch και Κομισιόν δίνουν «συχαρίκια» στην κυβέρνηση για τη δημοσιονομική
λιτότητα
Με… τυμπανοκρουσίες η κυβέρνηση και τα φιλικά της ΜΜΕ πρόβαλαν την αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch από σταθερές σε θετικές, με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας να μιλά για επιβεβαίωση της «αταλάντευτης πορείας ανάκαμψης της χώρας». Βέβαια τα συχαρίκια των οίκων αξιολόγησης και των Βρυξελλών δεν αφορούν στη βελτίωση π.χ. των μισθών και των συντάξεων, ή τη μείωση των ωρών εργασίας, όπου οι έλληνες εργαζόμενοι είναι… πρωταθλητές ΕΕ, αλλά στις «διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις», τον «δημοσιονομικό έλεγχο», τη «βελτιωμένη είσπραξη των φόρων» και την «καταπολέμηση της φοροδιαφυγής».
Ο αμερικανικός οίκος χειροκροτεί την κυβέρνηση επειδή, όπως προβλέπει, θα έχει συνολικό πλεόνασμα στον προϋπολογισμό 2025 και 2026 κοντά στο 1%. Επίσης ότι τα υψηλά ταμειακά αποθέματα των 36 δισ. ευρώ (16% του ΑΕΠ) επαρκούν για να καλύψουν τις λήξεις ομολόγων, την επόμενη τριετία. Δηλαδή, από την φοροαφαίμαξη του ελληνικού λαού και τον δραματικό περιορισμό των δαπανών για κοινωνικές ανάγκες, θα υπάρχουν χρήματα «στην άκρη» για τις ταχείες αποπληρωμές των χρεών από τα μνημόνια προς τους διεθνείς δανειστές, κι ας υποφέρουν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι από την κοινωνική ένδεια και τις διαρκείς ανατιμήσεις βασικών αγαθών.
Ο οίκος προβλέπει ότι η ταχεία μείωση χρέους θα συνεχιστεί μεσοπρόθεσμα, με το ποσοστό χρέους προς το ΑΕΠ να προσεγγίζει σε ένα βασικό σενάριο το 120% ως το 2030. Βέβαια το 2024, το δημόσιο χρέος έπεσε στο 154% του ΑΕΠ (164% ήταν το 2023), τη στιγμή που το 2010 όταν η χώρα εισήλθε στα δεσμά των μνημονίων ήταν 147%!
Από την άλλη, οίκοι αξιολόγησης και ΕΕ κάνουν ειδική μνεία «στο συνετό και αξιόπιστο δημοσιονομικό πλαίσιο» στο οποίο κινείται η χώρα, δηλαδή το πέρασμα όλων των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων που αφορούν π.χ. το ύψος του κατώτατου μισθού, τα διάφορα ψωρο-επιδόματα όπως π.χ. τα 250 ευρώ που έταξε η κυβέρνηση για τους χαμηλοσυνταξιούχους, με την πολιτική της να είναι απολύτως εναρμονισμένη με το σκληρό πλαίσιο της ΕΕ. Η Fitch το λέει χωρίς φιοριτούρες, ότι «η υπεραπόδοση αντανακλά (…) κυρίως την καλύτερη είσπραξη φόρων λόγω προηγούμενων φορολογικών μέτρων και τον αυστηρό έλεγχο των δαπανών».
Η κυβέρνηση χτίζει τερατώδη υπερπλεονάσματα μέσω της ληστρικής, άμεσης και έμμεσης, φορολόγησης του ελληνικού λαού και τροφοδοτεί με υπερκέρδη τράπεζες, βιομηχανίες ενέργειας, τουριστικό κεφάλαιο κ.α. ή προχωρά σε πρόωρες αποπληρωμές στα «κοράκια» των διεθνών funds, δημιουργώντας μια πλασματική εικόνα μιας «ευημερούσας οικονομίας».
Η κυβέρνηση χτίζει τερατώδη υπερπλεονάσματα με φορο-λεηλασία, δημιουργώντας μια πλασματική εικόνα «ευημερούσας οικονομίας»
Ορισμένα στοιχεία αρκούν για να αποκαλύψουν την πραγματική εικόνα της «οικονομίας» στα λαϊκά νοικοκυριά. Στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, περίπου δύο στους τρεις δήλωσαν εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ, ενώ εννέα στους δέκα δεν ξεπέρασαν τα 20.000 ευρώ. Η εισοδηματική ομάδα 20.000-36.000 ευρώ (π.χ. δύο εργαζόμενοι με μισθούς 1.200 ευρώ!) καλείται να πληρώσει φόρο ύψους 3,25 δισ. ευρώ! Η ίδια η κυβέρνηση εκτιμά ότι τα φορολογικά έσοδα του 2025 θα ξεπεράσουν τα 70 δισ. ευρώ (για πρώτη φορά!), κι αυτό οφείλεται κατά βάση στον πιο ταξικό φόρο, τον ΦΠΑ, που θα έχει τη «μερίδα του λέοντος» αλλά και σε ΕΦΚ, ΕΝΦΙΑ κ.α. Επιπλέον, όταν τα πρώτα 10.000 ευρώ ενός μισθωτού φορολογούνται με 9% και τα επιπλέον 10.000 με 22%, τα μερίσματα των μετόχων φορολογούνται (που φέτος θα φτάσουν στα 5,36 δισ.) με… 5%!
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν στο φύλλο 24-25 Μαΐου