Γεράσιμος Λιβιτσάνος
Οι προτάσεις και οι κυβερνητικοί ελιγμοί για το «θάψιμο» των ποινικών ευθυνών.
Την επιλογή ενός επικοινωνιακού, νομικού και κοινοβουλευτικού «θαψίματος» των ποινικών ευθυνών του Κωνσταντίνου Καραμανλή στο έγκλημα των Τεμπών, έχει κάνει η κυβέρνηση. Ακόμη κι αν αυτό σημαίνει πως θα είναι η ίδια η ΝΔ αυτή που θα προτείνει την παραπομπή του πρώην υπουργού Μεταφορών σε προανακριτική επιτροπή.
Αυτό προκύπτει μετά τις αλυσιδωτές εξελίξεις που προκάλεσε η αποστολή της δικογραφίας για την σύγκρουση των τρένων στην βουλή στις 30 Απριλίου. Η διαβίβαση της έρευνας του ανακριτή Σωτήρη Μπαϊκάμη έγινε μέσω Αρείου Πάγου έχοντας ονομαστική αναφορά στον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Γεγονός που δρομολόγησε την ενεργοποίηση του νόμου «Περί Ευθύνης Υπουργών», ο οποίος για μία ακόμη φορά αναμένεται να λειτουργήσει υπέρ της εκάστοτε κυβέρνησης.
Ήδη στην βουλή έχει κατατεθεί πρόταση σύστασης προανακριτικής από το ΠΑΣΟΚ στην οποία ζητείται να ελεγχθεί ο πρώην υπουργός Μεταφορών και οι υφυπουργοί του για κακούργημα. Συγκεκριμένα για την παράβαση του άρθρου 291 του Ποινικού Κώδικα περί «διατάραξης μεταφορών». Η ουσία του προτεινόμενου αδικήματος είναι πως η ηγεσία του υπουργείου γνώριζε την κατάσταση των σιδηροδρόμων και αποδέχθηκε τον κίνδυνο θανατηφόρου δυστυχήματος. Αντίστοιχη πρόταση αναμένεται να κατατεθεί από ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά.
Να σημειωθεί ότι στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ (και πιθανότατα αυτή των ΣΥΡΙΖΑ-ΝΕΑΡ) ζητείται και παραπομπή του υπουργού Μεταφορών επί ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Σπίρτζη. Μια κίνηση δίχως πρακτικής σημασίας όμως αφού (πάντα με βάση τον νόμο «Περί Ευθύνης Υπουργών») οι ποινικές ευθύνες έχουν παραγραφεί.
Η ΝΔ προτίθεται να «απαντήσει» στις κινήσεις αυτές… παραπέμποντας η ίδια τον Κώστα Καραμανλή. Με ό,τι αυτό σημαίνει για το γεγονός πως θα το κάνει με καθυστέρηση δύο ολόκληρων χρόνων και αφού προηγουμένως τον έχει εντάξει στα ψηφοδέλτιά της στις εκλογές του 2023!
Στην δική της πρόταση θα ζητά να ελεγχθεί ο βουλευτής Σερρών και πρώην υπουργός για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Δηλαδή ένα πλημμέλημα που προβλέπει (στην χειρότερη) ολιγόμηνη ποινή φυλάκισης. Σε αντίθεση με τις προτάσεις για κακουργήματα που μπορούν να επισύρουν μέχρι και την ισόβια κάθειρξη.
Μάλιστα το Μέγαρο Μαξίμου (διαθέτοντας την πλειοψηφία στην Βουλή αλλά και στην προανακριτική που θα συσταθεί) πρόκειται να ακολουθήσει και για την περίπτωση του Κώστα Καραμανλή το «μοντέλο Τριαντόπουλου». Δηλαδή να παραπέμψει τον πρώην υπουργό Μεταφορών μετά από δικό του αίτημα σε πενταμελές δικαστικό συμβούλιο που θα διεξάγει προανάκριση μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Με άγνωστο μάλιστα χρόνο εξαγωγής απόφασης για το αν ο Κώστας Καραμανλής θα οδηγηθεί τελικά σε Ειδικό Δικαστήριο.
Ουσιαστικά η Νέα Δημοκρατία θα αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες του θεσμικού πλαισίου για την ποινική ευθύνη των υπουργών που έχει νομοθετήσει το ΠΑΣΟΚ και έχει διατηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ώστε να προστατεύσει πλήρως δύο υπουργούς της (Καραμανλή και Τριαντόπουλο) για το δυστύχημα και το «μπάζωμα» στα Τέμπη αντίστοιχα. Την ίδια στιγμή μάλιστα θα… επαίρεται για την παραπομπή του θέματος στην «ανεξάρτητη δικαιοσύνη».
Με τον τρόπο αυτό προστατεύεται άλλωστε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Παρά το γεγονός ότι ήταν ο άμεσος προϊστάμενος του Χρήστου Τριαντόπουλου μια και ο τελευταίος είχε την ιδιότητα του «υπουργού παρά τω πρωθυπουργώ», όπως και ο πολιτικός επικεφαλής του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Με αυτές τις μεθοδεύσεις η κυβέρνηση στοχεύει να βγάλει εκτός πολιτικής ατζέντας το έγκλημα των Τεμπών. Ένα θέμα που ακόμη και υπουργοί της, όπως ο Νίκος Δένδιας, έχουν χαρακτηρίζει «ζήτημα πολιτικής επιβίωσης» για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν στο φύλλο 24-25 Μαΐου