Δημήτρης Τζιαντζής
▸ Εκτόξευση των ληξιπρόθεσμων οφειλών το 2024 στα 3,4 δισ. ευρώ
Σε απόλυτη σύγχυση και με τις τσέπες άδειες παραμένουν οι περισσότεροι καταναλωτές δύο χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας της ρωσικής ρουλέτας των «πράσινων», «μπλε» και «κίτρινων» τιμολογίων ρεύματος. Τα νοικοκυριά βλέπουν το κόστος των λογαριασμών ρεύματος να αυξάνεται διαρκώς παρά την πτώση – ρεκόρ στις τιμές χονδρεμπορικής. Η κυβέρνηση και οι διάφοροι «τροχονόμοι συμφερόντων», όπως η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) δεν παίρνουν το παραμικρό μέτρο ενάντια στη λεηλασία των καταναλωτών από τα καρτέλ των παρόχων, οι οποίοι επέλεξαν είτε να διατηρήσουν σταθερές είτε να αυξήσουν έως περίπου 15% τις χρεώσεις στα «πράσινα» τιμολόγια ρεύματος μετά από μια μείωση τον Απρίλιο.
Μέσα στο 2024 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των καταναλωτών αυξήθηκαν κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ και έφτασαν συνολικά στα 3,4 δισ. ευρώ. Ο φόβος των νοικοκυριών μεγαλώνει, καθώς μπαίνουμε στην καλοκαιρινή περίοδο, όπου στην εξίσωση κυριαρχεί το τεράστιο κόστος της χρήσης των κλιματιστικών συστημάτων.
Οι δικαιολογίες εμπόρων και κυβέρνησης για την συνεχιζόμενη άνοδο των τιμών είναι γελοίες και προσβλητικές για τα νοικοκυριά που γονατίζουν. Όπως λέγεται «η κίνηση στη χονδρική δεν είναι ο μόνος παράγοντας» και… «υπάρχουν και άλλες μεταβλητές», ενώ οι ρευματέμποροι επιχειρούν να ρεφάρουν από τις όποιες απώλειες είχαν όλη την προηγούμενη περίοδο, με τις τιμές που υποτίθεται ότι προσπαθούσαν να «συγκρατήσουν».
Τα υπερκέρδη τους, ειδικά της ΔΕΗ που διατηρεί τη μερίδα του λέοντος και χαρακτηρίζεται ως «μοντέλο», ζαλίζουν. Η πρώην κρατική εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) κέρδη της έφτασαν το ιλιγγιώδες ποσό του 1,8 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 41% σε σχέση με το 2023, και τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν, φτάνοντας τα 426 εκατ. από 206 εκατ. το 2023!
Όποιο και αν είναι το πρόβλημα για τα καρτέλ της ενέργειας ωστόσο, η απάντηση είναι πάντα η μετακύλιση όλου του βάρους στους ώμους και τους λογαριασμούς των νοικοκυριών!
Αυτό που παρατηρείται είναι μια αρχικά διστακτική αλλά μαζική φυγή από τα πανάκριβα «ειδικά πράσινα» τιμολόγια, στα οποία μετέπεσε αυτόματα σχεδόν σύνολο της ελάχιστα ενημερωμένης καταναλωτικής βάσης δύο χρόνια πριν. Να θυμηθούμε ότι τα συγκεκριμένα τιμολόγια τα διαφήμιζε στα τέλη του 2023 ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκη, ως τη λύση που θα… εξασφάλιζε τη διαφάνεια και τον ανταγωνισμό!
Σ’ αυτή την κλίμακα παραμένουν με ένα τρόπο εγκλωβισμένα και αβοήθητα –λόγω έλλειψης πληροφόρησης– 7 στα 10 νοικοκυριά. Το μερίδιο των «μπλε» τιμολογίων στην αγορά έχει φτάσει στο 20%, ήτοι περί τους 1.150.000 πελάτες, σε μια κλίμακα στην οποία υπήρχε ένας πόλεμος προσφορών με παγίδα εκτός από τα «ψιλά γράμματα» και τον εγκλωβισμό των καταναλωτών σε συμβόλαια μακροχρόνιας δέσμευσης.
Ενδεικτικός της προβληματικής κατάστασης είναι και ο εύλογος δισταγμός των καταναλωτών να «επενδύσουν» σε ιδιωτικές εταιρείες ενέργειας, με τον φόβο και τον κίνδυνο για νέες «φούσκες» και ντόμινο λουκέτων να παραμένει υψηλός και να δημιουργεί συνθήκες συγκέντρωσης μιας αγοράς με διαρκώς πιο έντονα χαρακτηριστικά ολιγοπωλιακού καρτέλ.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα, πέρα από τη ληστρική λειτουργία των «νονών» της ενέργειας και την αισχροκέρδεια, παραμένει η σύνδεση και η εξάρτηση ενός αγαθού ύψιστης ανάγκης, όπως είναι το ηλεκτρικό ρεύμα, με το αρπακτικό Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν στο φύλλο 24-25 Μαΐου