▸ Συζητήσεις για τον άγριο καπιταλισμό, τα δημόσια αγαθά και το ΑΙ
Παρά τις δυσκολίες, το φετινό Φεστιβάλ Αναιρέσεις θα πραγματοποιηθεί για πρώτη χρονιά στην Πανεπιστημιούπολη στο ΕΚΠΑ στις 30-31 Μαΐου και 1 Ιουνίου. Θα είναι μια μαζική πολιτική απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης, του κράτους και του κεφαλαίου που θέλουν να μπλοκάρουν τέτοιες πολιτικές – πολιτιστικές διοργανώσεις εντός των Πανεπιστημίων, θέλουν αποστειρωμένους χώρους τύπου αμερικάνικα κολλέγια, πάρκα και δημόσιους χώρους χωρίς «παραφωνίες» και «αντίλογο».
Να θυμίσουμε πως πέρυσι δεν δόθηκε πανεπιστημιακός χώρος στις Αναιρέσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν τελικά στο Θέατρο Βράχων στον Βύρωνα, αλλά αφού χρειάστηκε να ξεπεράσουν πλήθος αντιξοοτήτων.
Η φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ Αναιρέσεις μπορεί να «μετακομίζει», αλλά παραμένει ένα πολιτικό – πολιτιστικό τριήμερο που θα προσπαθήσει μέσα από τις συζητήσεις και τις εκδηλώσεις του να ακουμπήσει βαθύτερους προβληματισμούς και αναζητήσεις της σημερινής νεολαίας, να καταπιαστεί με ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία στο τώρα και να προσεγγίσει απαντήσεις από μια ανατρεπτική ματιά. Το φεστιβάλ πραγματοποιείται σε μια εξαιρετικά πυκνή και κρίσιμη πολιτική συγκυρία στην Ελλάδα και διεθνώς.
Σημαντική κατάκτηση η επιστροφή σε πανεπιστημιακό χώρο
Δεν θα μπορούσε να λείπει από τις εκδηλώσεις του τριημέρου μια συζήτηση για τις διεθνείς εξελίξεις, την εκλογή του Τραμπ, την άνοδο της ακροδεξιάς και τη διεθνιστική απάντηση που απαιτείται από ένα αντιπολεμικό διεθνιστικό πολιτικό κίνημα. Φαίνεται πως ο καπιταλισμός μάς δείχνει το πιο ακραίο του πρόσωπο μέσω των εξαγγελιών του νέου πλανητάρχη, με τα οράματα εθνοκάθαρσης στην περιοχή της Γάζας με τουριστικά θέρετρα, τη συνέχεια της γενοκτονίας από το κράτος- δολοφόνο του Ισραήλ, τις συμφωνίες από πάνω για τον πόλεμο στην Ουκρανία που ακόμα συνεχίζεται αλλά και με τους δασμούς εις βάρος των λαών.
Η δεύτερη εκδήλωση θα καταπιαστεί με το ζήτημα των κοινωνικών αγαθών και των ιδιωτικοποιήσεων. Στον απόηχο των μεγαλειωδών κινητοποιήσεων και απεργιών για το έγκλημα στα Τέμπη, της συζήτησης περί δημόσιων αγαθών με εργατικό έλεγχο ή «τι δημόσιο, τι ιδιωτικό, το ίδιο είναι», αλλά και της γενικότερης κατεύθυνσης από το κεφάλαιο και την ΕΕ, ιδιωτικοποίησης της υγείας, του νερού και άλλων βασικών αγαθών, είναι αναγκαία μια συζήτηση που θα αναδείξει και μια διαφορετική οπτική για το πώς μπορούμε να ζήσουμε αλλιώς. Για μια κοινωνία με δημόσια κοινωνικά αγαθά που η λειτουργία τους θα έχει σκοπό το όφελος των εργαζομένων και τις αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής.
Η τρίτη και τελευταία εκδήλωση θα ασχοληθεί με το ζήτημα που έχει απασχολήσει το τελευταίο διάστημα τον καλλιτεχνικό κόσμο – και όχι μόνο. Αυτό της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) και της καλλιτεχνικής δημιουργίας, της επίδρασής του ΑΙ στην τέχνη και στον τομέα της εργασίας. Μετά από μήνες απεργιών συνδικάτων στην Αμερική, τον «πόλεμο» για το ποιος δημιουργεί τελικά έργα τέχνης και ποιος είναι ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης, φιλοδοξούμε να ανοίξουμε ένα διάλογο για αυτό το θέμα και να διερευνήσουμε τις πτυχές του.Στο χώρο θα φιλοξενηθούν και επιμέρους workshop, δράσεις, παιδική γωνιά και βιβλιοπωλείο όπως κάθε χρόνο. Δίνουμε ραντεβού, λοιπόν, στο τέλος του Μαΐου στον χώρο της Πανεπιστημιούπολης στο ΕΚΠΑ για ένα ανατρεπτικό πολιτικό πολιτιστικό τριήμερο.
Φωτεινή Θανάσουλα