Γεράσιμος Λιβιτσάνος
«Στάσιμα νερά» καταγράφονται στον ευρύτερο χώρο που αυτό-προσδιορίζεται ως «κεντροαριστερά». Οι εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα συντείνουν στο να έχουν «βαλτώσει» όλες οι διεργασίες ενιαίας πολιτικής κι εκλογικής έκφρασης του χώρου.
Πρόκειται για μία συνθήκη που έχει διαμορφωθεί ενώ συντρέχουν – όπως οι εμπλεκόμενοι παραδέχονται- οι προγραμματικές προϋποθέσεις. Σε αντίθεση επίσης με το γεγονός ότι παραμένουν υπαρκτές -ενίοτε και ισχυρές- οι σχετικές τάσεις και στα τρία κόμματα που συναπαρτίζουν τον χώρο: ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά.
Στην Χαριλάου Τρικούπη η θέση για «αυτόνομη πορεία» παραμένει η κραταιά θέση της ηγεσίας του Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ ταυτόχρονα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει δεσμευθεί ότι δεν πρόκειται να συγκυβερνήσει με τη ΝΔ.
Πρόκειται για μία διακήρυξη που εμφανώς περιέχει μία αντίφαση αφού τα ποσοστά που καταγράφει το ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις κάθε άλλο παρά δείχνουν μια προοπτική διεκδίκησης της κυβέρνησης. Τα ποσοστά κινούνται μεταξύ του 11% και του 13%, ενώ σε αρκετές δημοσκοπήσεις καταγράφεται ως τρίτο κόμμα πίσω από την Πλεύση Ελευθερίας.
Τα νούμερα αυτά «κρατούν ζωντανή» την συζήτηση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για συμπόρευση με ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά. Μια προοπτική όμως που έχει απορρίψει ρητώς ο Νίκος Ανδρουλάκης απαντώντας στην σχετική δημόσια πρόταση το Σωκράτη Φάμελλου. Εκφραστής της θέσης αυτής είναι το περιβάλλον γύρω από τον Δήμαρχο Αθήνας Χάρη Δούκά. Όμως διαθέτει και «αντίβαρο» στο εσωτερικό του κόμματος που δεν είναι άλλο από τον πόλο της Άννα Διαμαντοπούλου που όχι μόνον συγκέντρωσε σημαντικό ποσοστό στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές αλλά είναι «κοινό μυστικό» πως δεν απορρίπτει την προοπτική της συγκυβέρνησης με την ΝΔ,
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρώτο στην ατζέντα το θέμα της εκλογικής συμπόρευσης των προοδευτικών δυνάμεων. Με την ηγετική του ομάδα να καταθέτει συνεχώς την ίδια πρόταση στον δημόσιο διάλογο. Παρόλα αυτά ένα μεγάλο τμήμα του, που εκφράζεται από τους Παύλο Πολάκη και Νίκο Παππά διαφωνεί με την συγκεκριμένη επιλογή κάτι άλλωστε που ξεκαθαρίστηκε στην τελευταία Κ.Ε του κόμματος. Αντιπροτείνει μια αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές με αλλαγή ύψους στον πολιτικό λόγο. Αν και δεν λείπουν αυτοί που πιστεύουν ότι στην πραγματικότητα δεν συνιστά διαφορετική πολιτική οπτική αλλά μια προσπάθεια να εμπλακεί με μεγαλύτερες αξιώσεις στην όποια «διαπραγμάτευση» πραγματοποιήθεί. Σε κάθε περίπτωση τα θέματα αυτά θα λυθούν με μεγαλύτερη σαφήνεια στις συνεδριακές διαδικασίες του κόμματος τους επόμενους μήνες.
Η Νέα Αριστερά διχάστηκε πλήρως στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή της για την προοπτική ενοποίησης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε σημείο μάλιστα να απορριφθεί η σχετική εισήγηση του Αλέξη Χαρίτση και να «αντικατασταθεί» από μια τροπολογία που κατέθεσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Εκεί δηλώνεται πως η σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν συνιστά «μέτωπο» των προοδευτικών δυνάμεων. Δίχως όμως να ξεκαθαρίζεται αν η συμμετοχή άλλων μικρότερων σχημάτων (π.χ «Κόσμος» του Π.Κόκκαλη, ή «Πράττω» του Ν.Κοτζιά) θα άλλαζε την οπτική της συγκεκριμένης μερίδας της Νέας Αριστεράς.
Η συνολική εικόνα στασιμότητας φαίνεται να στρέφει «τα φώτα» σε τυχόν πρωτοβουλίες ενότητας του χώρου από τον Αλέξης Τσίπρα. Ο πρώην πρωθυπουργός, παρότι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, διατηρεί μία «αυτόνομη» παρουσία στα πράγματα μέσω του ινστιτούτου του. Ενώ επιμένει στην λογική της ενιαιοποίησης του χώρου μεταξύ «κέντρου και αριστεράς». Έως στιγμής όμως δεν φαίνεται πως οι προβλέψεις για ενεργή παρέμβαση του θα εκφραστούν το αμέσως επόμενο διάστημα.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν στο φύλλο 26-27 Απριλίου