Ηλίας Κουράκος, Θοδωρής Μαγκλάρας
νΚΑ: Ανώτερη κομμουνιστική οργάνωση νεολαίας
Με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα για τα επόμενα βήματα ολοκληρώθηκε το 6ο Συνέδριο της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση που διεξήχθη στην Ιατρική Σχολή Αθηνών στις 11-12-13 Απριλίου. Μια πλούσια συζήτηση, που ανέβασε τον πήχη και καταπιάστηκε με όλα όσα σήμερα απασχολούν τη νεολαία. Από την επίθεση στα εκπαιδευτικά και μορφωτικά δικαιώματα, μέχρι την ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις, η νΚΑ μετά την τριαντάχρονη πορεία της βγαίνει εξοπλισμένη από το συνέδριό της για να παρέμβει πλατιά και στρατηγικά όπου ζει και δραστηριοποιείται η νέα γενιά.
Η εξωστρέφεια της συζήτησης και οι σαφείς κατευθύνσεις και ιεραρχήσεις που τέθηκαν από τις 50 ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν, συνέβαλαν στην ανώτερη ενοποίηση της οργάνωσης, η οποία αποτυπώθηκε εμφατικά και από τα ποσοστά υπερψήφισης τόσο της Πολιτικής Απόφασης, όσο και του νέου Καταστατικού. Συγκεκριμένα, η Πολιτική Απόφαση υπερψηφίστηκε σε ποσοστό 86.99% (2.74% Κατά και 10.27% Λευκά) και το νέο Καταστατικό της νΚΑ υπερψηφίστηκε σε ποσοστό 93.57% (0% Κατά και 6.43% Λευκά).
Η ποιοτική αναβάθμιση της συζήτησης του Συνεδρίου είναι αποτέλεσμα της ουσιαστικής συμβολής όλων των μελών, τα οποία με δημιουργικό τρόπο αποτίμησαν τη δράση των τελευταίων χρόνων, και προσηλώθηκαν στην ανάγκη η νΚΑνα επιταχύνει την εργατική της στροφή, απευθυνόμενη στο πιο ταξικό και πληττόμενο κομμάτι της νεολαίας, από τα σχολεία και την τεχνική-επαγγελματική εκπαίδευση, μέχρι τα πανεπιστήμια και τους εργασιακούς χώρους που βρίσκεται μαζικά η νέα γενιά.
Η οργάνωση βγαίνει πιο αποφασισμένη από ποτέ, ανανεωμένη ηλικιακά, με μεγαλύτερη πανελλαδική διάχυση η οποία αποτυπώνεται και στη σύνθεση του νέου Κεντρικού Συμβουλίου που εκλέχτηκε, αλλά κυρίως ενοποιημένη επάνω στην ανάγκη οικοδόμησης κομμουνιστικού ρεύματος στη νεολαία και ανατροπής της βάρβαρης επίθεσης του κεφαλαίου. Βγαίνει με μεγαλύτερες απαιτήσεις και σχέδιο για την αλλαγή των συσχετισμών στην κοινωνία, αλλά και εντός της ίδιας της αριστεράς, έτοιμη να λάβει πολιτικές και κινηματικές πρωτοβουλίες.

Συνέδριο μάχης και ωριμότητας με τα μάτια στις ελπίδες της νεολαίας
Το 6ο Συνέδριο της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση αποτελεί σημαντικό σταθμό στην – εσωτερική και εξωτερική – πολιτική συζήτηση των οργανώσεών βάσης της οργάνωσης. Το σύνολο της διαδικασίας, από την εκκίνηση του δημόσιου προσυνεδριακού διαλόγου μέχρι την τελευταία ψηφοφορία του σχεδίου απόφασης και την εκλογή του νέου Κεντρικού Συμβουλίου, αποτύπωσε τις διεργασίες που διεξάγονται στους κόλπους της νΚΑ, όσον αφορά το μετασχηματισμό της σε ανώτερη κομμουνιστική οργάνωση και την ουσιαστική συμβολή της στους σκοπούς της Κομμουνιστικής Απελευθέρωσης, ενώ ανέδειξε την πληθώρα και το βάθος των πολιτικών της καθηκόντων, τοποθετώντας τον πήχη και τη ματιά της σε «ένα μέλλον που θα είμαστε ελεύθεροι, σαν αυτός ο κόσμος να μην υπήρξε ποτέ».
Η νΚΑ, στον τριακοστό χρόνο ζωής της, αποτέλεσε οργανικό κομμάτι της ποιοτικής μετεξέλιξης του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση και της ίδρυσης της Κομμουνιστικής Απελευθέρωσης το Φλεβάρη του 2025. Στο 6οΣυνέδριό της, κάνοντας ίσως την πιο «ώριμη» κεντρική πολιτική διαδικασία της πορείας της, πιάστηκε το νήμα της κουβέντας του Φλεβάρη για να εξειδικευτεί η συζήτηση στη νεολαία, ενώ αναπτύχθηκαν, αναλύθηκαν και αποτιμήθηκαν πλευρές της δράσης της σε όλες τις μεγάλες καμπές της ταξικής πάλης αυτά τα 30 χρόνια, στιγμές του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος που οι δυνάμεις μας ήταν παρούσες στην πρώτη γραμμή, με έμφαση σε αυτές της τελευταίας τριετίας και του ερχόμενου διαστήματος.
Την Παρασκευή 11 Απρίλη, με τη μαζική προσέλευση των συνέδρων από Αθήνα και επαρχία, πραγματοποιήθηκε η εισήγηση από το Φοίβο Λιναρδάτο, εκ μέρους του απερχόμενου Κεντρικού Συμβουλίου και ακολούθησαν χαιρετισμοί από τις νεολαίες άλλων πολιτικών οργανώσεων. Η πρώτη μέρα ολοκληρώθηκε σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, καθώς το Συνέδριο αφιερώθηκε στη μνήμη του πολυαγαπημένου μας συντρόφου Σπύρου Χαϊκάλη, μέλους με τεράστια συμβολή τόσο στη νΚΑ (και το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση), όσο και συνολικά στην υπόθεση της επανάστασης και του κομμουνισμού, που έφυγε άδικα από τη ζωή. Προβλήθηκε βίντεο που έφτιαξαν σύντροφοι/συντρόφισσές του.
Τη δεύτερη μέρα πραγματοποιήθηκαν 50 ομιλίες από συνέδρους, οι οποίες ολοκληρώθηκαν την τρίτη μέρα, όποτε κι έγιναν οι ψηφοφορίες για την τελική διαμόρφωση του νέου Καταστατικού, την Πολιτική Απόφαση του Συνεδρίου και την εκλογή του νέου Κεντρικού Συμβουλίου.
Το πλαίσιο της συζήτησης οριοθετήθηκε από τα ζητήματα και τις αντιθέσεις που σφραγίζουν τις εξελίξεις σε όλο τον κόσμο. Χαρακτηριστικά :
- Η βουτιά στη βάρβαρη εκμετάλλευση και η αλματώδης άνοδος της παραγωγικότητας, που συνδυάζεται με τη φτώχεια, την υπερεργασία και τον υποσιτισμό
- Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης που αξιοποιείται για «καλύτερο» πόλεμο, ενώ οι κοινωνικές υποδομές και παροχές παρακμάζουν ή ιδιωτικοποιούνται
- Η παγκόσμια πολεμική προετοιμασία και εξοπλισμός, ενώ ταυτόχρονα τσακίζονται τα εργατικά δικαιώματα και οι κοινωνικές κατακτήσεις
- Η δομικά καταστροφική σχέση ανθρώπου – φύσης, όσο νόμος κίνησης της πορείας της ανθρωπότητας είναι το κέρδος και η αναπαραγωγή του καπιταλισμού
Αναδείχθηκαν αυτοκριτικά χρόνιες αδυναμίες και επιχειρήθηκε αποκρυπτογράφηση της αστικής επίθεση
Κεντρικός άξονας που διαπέρασε οριζόντια τη συζήτηση, ήταν ο στόχος για οικοδόμηση κομμουνιστικού ρεύματος στη νεολαία. Απέναντι στον δολοφονικό ολοκληρωτικό καπιταλισμό και το κεφάλαιο, είναι μονόδρομος η συγκρότηση μιας συνολικής εναλλακτικής, κομμουνιστικής πρότασης. Αναδείχθηκαν αυτοκριτικά χρόνιες αδυναμίες μας τόσο στην υιοθέτηση ενός μόνιμου άγχους συλλογικού στοχασμού και συγκρότησης στρατηγικής πρότασης σε ζητήματα που ταλανίζουν τη νεολαία, όσο κυρίως στην αποφασιστική αυτοτελή προβολή και προώθηση της γραμμής μας. Στην προσπάθεια αυτή αναπτύχθηκαν πολλές πλευρές μιας τέτοιας πρότασης, τόσο από τη σκοπιά της δημιουργικής σκιαγράφησης μια άλλης κοινωνίας, όσο και από αυτή της ανάλυσης/αποκρυπτογράφησης της αστικής επίθεσης και κατ’ επέκταση της μετουσίωσης της στρατηγικής σε επαναστατική τακτική που στοχεύει στον κλονισμό και την ανατροπή της αστικής επίθεσης από τη σκοπιά της ανασυγκρότησης του νεολαιίστικου κινήματος
Αντίστοιχα, αναδύθηκε η αναγκαιότητα οικοδόμησης μια ανώτερης κομμουνιστικής οργάνωσης, ικανής να αναλάβει το καθήκον της αποφασιστικής προώθησης των συνολικών συμφερόντων της εργατικής τάξης, αλλά και της πλατιάς πολιτικής οργάνωσης και κομμουνιστικής διαπαιδαγώγησης της εργατικής νεολαίας. Κοινωνική βάση αυτής της προσπάθειας αποτελεί η σημερινή εργατική νεολαία που παρά τον αρνητικό κοινωνικοπολιτικό συσχετισμό, με λιγότερο ή περισσότερο αναπτυγμένη συνείδηση, αναζητά κόντρα στα καπιταλιστικά θέσφατα και πολλές φορές μπαίνει στη φωτιά του κινήματος με καθαρή οργή που ζητά αναβαθμισμένες απαντήσεις. Τόσο στις θέσεις του Κεντρικού Συμβουλίου, όσο και στα κείμενα συμβολής και τις τοποθετήσεις, διατυπώθηκε ένας μεγάλος πλούτος προσεγγίσεων και στοιχείων για το πολιτικό – πολιτιστικό «διάβασμα» της σύγχρονης ταξικής νεολαίας και είναι σίγουρο πως θα χρησιμεύσει το επόμενο διάστημα στην αποκρυπτογράφηση των πολυσύνθετων αυτών ρευμάτων.
Τη συζήτηση φόρτισε πολύ έντονα η ευρύτερη κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα. Η απόφαση της διεξαγωγής του συνεδρίου στην καρδιά των εξελίξεων ήταν συνειδητή. Η ορμή από τις μεγαλειώδεις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, καθώς και οι δυναμικές διεργασίες στο κίνημα, ο πλουραλισμός των κινητοποιήσεων/πολιτικών –πολιτιστικών εκδηλώσεων και η αποφασιστική στάση του λαού και της νεολαίας να μπει στη μάχη του ζητήματος των Τεμπών, πυροδότησαν την ανάγκη αναβαθμισμένης προγραμματικής- πολιτικής παρέμβασης των δυνάμεών μας. Παράλληλα, η κουβέντα έφερε στοιχεία από το μεγαλειώδες φοιτητικό κίνημα ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ενώ αναπτύχθηκαν και πτυχές ευρύτερα του νεολαιίστικου κινήματος (μαθητικό κίνημα, αγώνες εργατικών διαφορών και μάχες εργατικού κινήματος, ζητήματα του κινήματος στις γειτονιές κλπ). Κοινή παραδοχή και συνειδητοποίηση ήταν η ανάγκη για προγραμματικό βάθεμα της γραμμής μας και της κεντρικής μας στοχοθεσίας. Από τη μια έχουμε πλήρη επίγνωση του επιπέδου οργάνωσης, δράσης, και πολιτικοποίησης της εργατικής τάξης και της επίδρασης του αρνητικού συσχετισμού, από την άλλη όμως «διαβάζουμε» μαρξιστικά τις επαναστατικές δυνατότητες και τάσεις που αντικειμενικά δημιουργεί ο σύγχρονος ολοκληρωτικός καπιταλισμός και οι τεράστιες αντιθέσεις του. Σε αυτό το έδαφος, η προσπάθεια να αναδειχθούν αυτές οι τάσεις απαιτεί μια σύγχρονη επαναστατική τακτική, την ευθεία στοχοποίηση των πυλώνων της αστικής πολιτικής που είναι υπεύθυνοι για τα δεινά που μαστίζουν την ανθρωπότητα. Είναι αντανακλαστική ακόμα και για τον πιο «απονήρευτο» άνθρωπο η σύνδεση του πιο μικρού καθημερινού οικονομικού ζητήματος (επίδομα ανεργίας, φάρμακα, δωρεάν παιδεία – υγεία κλπ) με τη στρατηγική του κεφαλαίου, της ΕΕ και των κυβερνήσεων.
Επιπλέον, έγινε πλούσια συζήτηση γύρω από την ανασυγκρότηση της αντικαπιταλιστικής πτέρυγας του κινήματος. Βασικός τροφοδότης ήταν η εμπειρία της συγκρότησης της Attack στα ΑΕΙ, όπου αποτελεί ορατό παράδειγμα για την πολιτική δράση και τη υγιή δημοκρατική λειτουργία μιας σύγχρονης συλλογικότητας. Στην ευρύτερη εικόνα, το γενικό στίγμα που είχε η συζήτηση του Συνεδρίου ήταν πως είναι πολύ κρίσιμο το επόμενο διάστημα να προχωρήσουμε αποφασιστικά σε δημιουργία νέων σχημάτων/συλλογικοτήτων σε πόλεις, κλάδους, χώρους, σχολές, σχολεία που δεν υπάρχουν καθώς εκδηλώνονται όλο και περισσότερο νεολαιίστικα ρεύματα αμφισβήτησης, είτε με αντιφατικό είτε με ολοκληρωμένο τρόπο.
Τεράστιο άγχος και ταυτόχρονα ένας από τους μεγάλους στόχους της νΚΑ για τα επόμενα χρόνια, είναι να μετρήσει θαρρετά βήματα στην εργατική της στροφή, να αποκτήσει γείωση και μαζικές οργανώσεις στην εργατική νεολαία. Πέραν των οργανώσεων σπουδάζουσας, είναι κομβική η περεταίρω ανάπτυξη δυνάμεων στο μαθητικό κίνημα, στην τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση που «εξωθείται» όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της βαθιά ταξικής νεολαίας, ενώ επιδιώκεται η «ανάταση» των εργατικών λεσχών, στεκιών, επιτροπών κατοίκων κλπ μέσω της πλατιάς δουλειάς στη νεολαία της γειτονιάς, αλλά και της εργατικής «εφεδρείας» για τους χώρους εργασίας κρίσιμων επιχειρήσεων και κλάδων.
Κεντρικό Συμβούλιο: Μάχιμο, νεανικό, πανελλαδικό
Η εκλογή του νέου Κεντρικού Συμβουλίου πραγματοποιηθηκε ύστερα από την πρόταση υποψηφίων από την Επιτροπή Πρότασης Νέου Οργάνου και από συνέδρους, την Κυριακή 13 Απριλίου. Το σώμα του συνεδρίου αποφάσισε το νέο ΚΣ να είναι 35μελές, ενώ ακολούθησε η διαδικασία εκλογών με την ευθύνη της Εφορευτικής Επιτροπής. Το νέο ΚΣ στην πρώτη του συνεδρίαση θα εκλέξει τα όργανα και τις επιτροπές του και θα συμβάλει αποφασιστικά στην χάραξη πολιτικού σχεδιασμού για τα άμεσα καθήκοντα της νΚΑ.
Τα μέλη που εκλέχθηκαν στο νέο Κεντρικό Συμβούλιο είναι αλφαβητικά:
Αδαμόπουλος Δημήτρης, Αθήνα
Γαλεράκη Στεργίου Νεφέλη, Αθήνα
Γιδιάρης Βασίλης, Πάτρα
Δραγανίγου Μυρτώ, Βόλος
Ευθυμίου Άρτεμις, Πάτρα
Θώμου Ιωάννα, Αθήνα
Καββαδάς Τόλης, Κομοτηνή
Καράμπαλη Κυριακή, Αθήνα
Κατσαράκη Θεοδώρα, Αθήνα
Κουράκος Ηλίας, Αθήνα
Κούτσαρη Μαργαρίτα, Θεσσαλονίκη
Κωνσταντίνου Νικόλας, Αθήνα
Κωστόγιαννη Μυρτώ, Αθήνα
Λαμπροπούλου Μαργαρίτα, Πάτρα
Λιανός Αλέξανδρος, Αθήνα
Λιλή Δήμητρα, Θεσσαλονίκη
Μαγκλάρας Θοδωρής, Αθήνα
Μαρκάτος Ιάσονας, Αθήνα
Ματθαιάκης Νικηφόρος, Αθήνα
Μούτσα Μικέλ, Θεσσαλονίκη
Μπλάγας Γιάννης, Θεσσαλονίκη
Παπαργύρης Νίκος, Αθήνα
Παπαχρόνης Παντελής, Αθήνα
Πετρίδης Στέλιος, Βόλος
Πιπερίδη Έλλη, Αθήνα
Προυσαλίδης Ντίνος, Αθήνα
Σαμούτης Θωμάς, Αθήνα
Σκεύη Τζένη, Χανιά
Σκλάβος Αλέξανδρος, Πάτρα
Σκλάβος Λευτέρης, Ρέθυμνο
Σούρμπη Φαίδρα, Αθήνα
Τσακιρόπουλος Κωνσταντίνος, Αθήνα
Φ. Α., Θεσσαλονίκη
Χαβάκης Γιώργος, Χανιά
Χασακού Νάσια, Ρέθυμνο
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν στο φύλλο 18-20 Απριλίου
6ο Συνέδριο νΚΑ: Νέα γενιά, νέα κομμουνιστική οργάνωση νεολαίας